Ett dött prius-batteri kan vara ditt fel

Att gå ut till din bil för att upptäcka ett urladdat batteri är aldrig början på en bra tid. Sedan strålkastare lades till framsidan av bilar och lastbilar har de skyndade och glömska lämnat dem på, vilket resulterat i ett dött batteri och en mycket längre dag än de kanske hoppats på. Batteritekniken har kommit långt och de flesta moderna fordon kan gå hela natten med radion på eller kupolampan tänd och ändå ha tillräckligt med juice för att starta motorn på morgonen. Men strålkastarna, när de lämnas på, kan fortfarande vara en mördare.

Är prius-batterier olika?

Man skulle tro att med en Toyota Prius som har en så massiv batteribank skulle det alltid finnas tillräckligt med juice för att få saker att gå, eller hur? Tyvärr är detta inte fallet. Din Prius använder samma typ av 12-voltsbatteri som andra gassvin använder för att starta motorn. Dessa batterier som gör din Prius till en hybrid kallas vanligtvis ”dragbatterier” eftersom de tjänar det enda syftet att driva eller laddas från dina hjul genom en process som kallas regenerativ bromsning.

Prius elektriska system har vissa egenskaper utanför den vanliga billogiken som kan leda till ett dött batteri. Medan de flesta moderna bilar stänger av dina strålkastare elektroniskt för att undvika batteriladdning, kommer vissa Prii (plural för Prius) under vissa omständigheter att slå på dem. Den dåliga nyheten är att föraren kanske inte vet att lamporna tänds och inte stänger av dem igen. Detta resulterar i det fruktade döda batteriet och kräver en hoppstart.

Dött batteri orsakar

Här är några exempel på hur man dödar batteriet i en Prius:

Scenario 1: Chattfelet

  1. Stanna bilen och parkera med lamporna tända.
  2. Öppna din dörr för att lämna fordonet.
  3. Med dörren öppen stänger du av bilen helt medan du distraheras av att chatta med någon.
  4. Gå ut ur fordonet, utan att veta att dina lampor fortfarande är tända.

Scenario 2: "Låt mig bara ta den CD-skivan åt dig."

  1. Parkera din bil och gå iväg som vanligt.
  2. Kom ihåg din väns CD och öppna passagerardörren.
  3. Sätt på bilen för att mata ut CD: n.
  4. Stäng av bilen och lämna passagerarsidans dörr, utan att veta att dina lampor tänds.

Varför händer detta? Varför tändes dina Prius-strålkastare eller stannar, för vad som för dig verkar inte vara logiskt? Svaret finns i strålkastarkontrollerna. Om du som de flesta förare idag använder den automatiska ljusfunktionen, förlitar du dig på din Prius logik för att veta när du ska slå på dem och när du ska stänga av dem. Visst är det inte så mycket att fråga, eller hur? Tydligen är det baserat på antalet människor som har drabbats av ett liknande dött batteri öde på grund av strålkastaraktivitet.

Hur man förhindrar att batteriet dör

Ett sätt att förhindra ett urladdat batteri är att inte använda den automatiska strålkastarfunktionen. Stäng av dem manuellt varje gång du går ut ur bilen och slå sedan på dem igen när du återvänder till bilen. Vissa människor kallar detta gammaldags och är inte nöjda med den lösningen. Om du hellre vill använda autolamporna, kom bara ihåg att en felaktig händelseförlopp hemma eller på parkeringen kan leda till att dina lampor tänds tills du återvänder till ditt fordon, förhoppningsvis inte med ett urladdat batteri.

De flesta är inte ens medvetna om vad de gjorde som orsakade att lamporna tändes och batteriet tappades därefter. De kan till och med upprepa felet. Men när du förstår att processen att stänga av en Prius och komma ut kan göra din rutin till kaos, kommer du att ägna mer uppmärksamhet.

Toyota rekommenderar att du byter batteri vart tredje år eller så. Att göra saker som att rengöra batteripolerna kan hålla ditt batteri fulladdat och till och med hålla det längre. Ett batteri som har tömts ut helt och sedan laddats är mycket mer benägna att gå sönder än ett batteri som har underhållits väl med en toppladdning.