När är det dags att ge upp ditt äktenskap?

Jag hör det så ofta från personer i dåliga äktenskap: "när skiljer jag mig, när slutar jag slå mitt huvud mot väggen och accepterar att mitt äktenskap är över?"

Det är en fråga jag ställer mig själv vid många tillfällen under mitt äktenskap. Jag hade gjort ett åtagande; Jag skulle stanna på "bättre eller sämre." Jag kände att det var min skyldighet att göra vad jag kunde för att inte bryta de löften jag hade gjort. Så skyldig att jag gav upp vem jag var och blev någon jag inte gillade.

Så när folk frågar mig, "när är det dags att skilja sig," säger jag till dem om personen de blir någon som de inte gillar, måste de komma ur äktenskapet.

Om du är i ett äktenskap som kräver att du:

 • lägg undan mål som du har satt dig själv,
 • isolerar dig från vänner och familj,
 • begränsar vad du får göra för underhållning,
 • ändra ditt trossystem,
 • ständigt tjata för att få vad du vill och behöver,
 • ursäkta för din makas beteende,
 • känns som om du måste gå på äggskal,
 • lever i rädsla för missbruk,
 • släpp vem du är som individ,
 • oroa dig ständigt över problemen i äktenskapet,
 • fråga dig själv om och om igen om varför du fortfarande är där.

Om du befinner dig förtvivlad av bekymmer över problemen i ditt äktenskap trots att du har gjort allt du kan för att försöka lösa dessa problem. När problemen i ditt äktenskap förbrukar det mesta av din energi slösar du bort energi och bör gå vidare.

Vanliga äktenskapliga problem

Här är problemet som de flesta människor måste ta itu med när de beslutar om de ska skilja sig eller inte. Den gamla tron ​​att vi borde kunna lösa problemen. Vi spenderar tid och energi och ger upp vem vi är och vad vi vill i hopp om att få äktenskapet att fungera. Det som lätt glöms bort är att det krävs två för att få ett äktenskap att fungera. Vi har bara kontroll över en part i äktenskapet ... själva.

Om du är gift med en alkoholist kan du inte få honom / henne att sluta dricka. Om du är gift med en äktenskapsbrytare kan du inte få honom / henne att sluta träffa den andra mannen / den andra kvinnan. Om du är gift med en make som missbrukar dig, kommer övergreppet inte att upphöra förrän de tar itu med sina egna frågor. Det är utom din kontroll.

Du måste ändra vad du är bekväm att ändra om dig själv. Gör alla justeringar du känner att du borde och när du har gjort det har du gjort allt du har kontroll över. Det är normalt att tänka eller hoppas att du kanske hittar rätt ord för att få igenom din make. Magiska ord som får glödlampan att tändas och förvandla honom / henne till just den personen du behöver att han / hon ska vara. Det är ohälsosamt att ge upp dig själv i hopp om att förändra en annan människa.

Att veta när man ska skilja sig

Det finns också det väntande spelet vi spelar. Du tror att om vi kan gå till rådgivning kommer saker att förändras, eller när han slutar dricka eller lämnar den andra mannen / den andra kvinnan kan vi få detta äktenskap att fungera. Kanske kommer en tillfällig separation att lösa problemen. Problemet med det väntande spelet är att du kan sluta vänta en livstid.

Väntespelet hindrar dig från att leva i hörseln och nu. Det hindrar dig från att hantera och se verkligheten i din situation. Vad händer om du fortfarande väntar på 25 år, fortfarande ger upp vem du är och vad du vill? Kan du ärligt säga att du kommer att gilla den person du kommer att bli medan du väntar på att någon annan ska tillgodose dina behov?

Om ditt äktenskap hindrar dig från att vara någon du gillar, om det hindrar dig från att få ut allt du vill ur livet, om du gör allt arbete medan din make ignorerar problemen i äktenskapet och den vägtull det tar på dig varför skulle du vilja stanna?

Tre skäl att inte spela det väntande spelet

 • Beroende på pornografi
 • Våld i hemmet
 • Otrohet

Du har möjlighet att leva livet som du väljer. Du har möjlighet att leva ett liv som ger dig glädje, sinnesro och känslomässig uppfyllelse. Att göra valet att släppa ett äktenskap som du vet är ohälsosamt är riktigt, riktigt svårt. Du kanske tycker att det är en möjlighet att äntligen bli någon du verkligen gillar.