Symboler och tecken som används i konst i samband med döden

De saker som symboliserar döden eller som vi associerar med sorg varierar över hela världen. Det främsta exemplet är användningen av vitt för sorg i öst, medan vitt är traditionellt för att fira ett bröllop i väst.

Symboler och betydelser

Svart: I väst är färgen som används för död och sorg svart. Svart är associerat med underjorden och ondskan (tänk på svart magi, som sägs dra nytta av djävulens makt, och ordspråket "det svarta fåret i familjen" för någon som har vanärat familjen). Smycken gjorda av jet, en hård svart sten som kan poleras till en strålande glans, blev populärt under drottning Victorias regeringstid när hon, efter sin mans Albert, undvek ljusa smycken som olämpliga. Kali, den hinduiska förstörelseguden, avbildas som svart. I delar av Afrika ses andar och döda förfäder som vita (det var därför européerna ursprungligen välkomnades med öppna armar).

Vit: I delar av öst är färgen som används för död och sorg vit. Det är också färgen som används för kapitulation (tänk på att vita flaggor viftas). Spöken avbildas som vita.

Skalle: Skallen på ett mänskligt huvud. (Tänk på scenen från Shakespeares Hamlet där prinsen håller på skalan på Yorick, en tidigare tjänare, som beklagar världslösa saklöshet och tillfälliga karaktär.) Skallen med två korsade ben under en piratflagga skulle symbolisera att döden väntade de som piraterna stötte på. Idag används en skalle och korsben ibland som ett tecken på gift.

Skelett: Ett fullständigt gångskelett används för att personifiera döden.

Lie: Döden (Grim Reaper) avbildas ofta och bär en lie (ett böjt, vass blad i slutet av ett långt handtag), med vilket han skär ner de levande. Det kommer från hedniska skördeceremonier.

De dödas dag: Firades den 1 november i Mexiko genom att tända ljus på gravar och släcka mat. Vissa betraktar de orange-svarta monarkfjärilarna, som migrerar till Mexiko för vintern, som bärare av de dödas själar.

Flaggor vid halvmast: Att flyga en flagga vid halv mast (halvvägs upp flaggstången) är ett tecken på sorg; utrymmet högst upp på flaggstången är för en osynlig dödsflagga.

Ravens, kråkor och andra svarta fågelfåglar: I kristendomen betraktas dessa fåglar som varningar om död och förstörelse.

Gamar: Skräpfåglar som matar bort döda saker.

Änglar: Mellanhänder mellan himmel och jord, som kommer att följa med din själ när du dör.

Röda vallmo: Blomman brukade fira de döda från första och andra världskriget.

Cypress Tree: Planteras på kyrkogårdar eftersom det antas bevara kroppar.

Rött band: En symbol för folket som har dött av aids och kampen för att bota sjukdomen.

Valhalla: Från vikingamytologin är Valhalla den stora salen för guden Odin, där dödade krigare som har dött som hjältar går.

River Styx och River Acheron: Från grekisk mytologi, floder över vilka Charon (färjeman) färde din själ när du dog, in i Hades (underjorden där själar bor).