5 saker att tänka på innan du försöker pointebalett

Dans "en pointe" eller på pointe är ett viktigt mål i en ballerinas dansliv. Dans på pointe eller tårna kräver enorm styrka i ben och fötter. Många balettlärare har strikta krav för att starta pointearbete. Hur vet du när du är redo för pointe skor? Följande fem krav bör uppfyllas innan man överväger att starta pointe-balettklasser.

Ålder för pointe

Rätt ålder för att starta pointearbete är kontroversiell. Många experter tror att en balettdansös kan börja dansa på pointe om hon är minst 9 eller 10 år gammal. Vissa lärare bifogar inte ett nummer alls, de litar helt enkelt på förmågan. Men eftersom fotens tillväxt är ungefär komplett vid 11 eller 12 års ålder, är benen i foten fortfarande härdande, många är överens om att pointe-arbete kan införas just nu. Försök aldrig dansa på pointe skor om en instruktör säger att du ska vänta. Att dansa en pointe i ung ålder, innan dina ben är starka nog för att bära din vikt, kan leda till permanent skada på dina fötter.

Års träning för pointe

Du kan inte börja en balettkarriär i pointe skor. För att kunna dansa på pointe måste en dansare ha haft tid för att uppnå den form, styrka och anpassning som krävs för att göra en framgångsrik övergång till pointearbete. Korrekt teknik krävs för att kunna stiga ordentligt på tårna utan risk för skada.

Klassregistrering för pointe

För att upprätthålla rätt teknik och flexibilitet som behövs för pointearbete är det absolut nödvändigt att träna balett formellt minst tre gånger per vecka. Pointe-delen av klassen bör följa den vanliga balettklassen, kanske förlänga klassen med en halvtimme. Detta säkerställer att hela kroppen, särskilt fötterna och anklarna, värms upp ordentligt.

Fysisk beredskap för pointe

Alla dansare bör formellt utvärderas av sin balettlärare för att avgöra om de är fysiskt redo att uppfylla kraven från pointe-arbete. Läraren bör kontrollera om kroppens position och inriktning är korrekt, tillräcklig valdeltagande, styrka och balans och behärskning av grundläggande baletttekniker.

Dessutom kan vissa människor aldrig kunna dansa en pointe, oavsett hur hårt de tränar, helt enkelt för att benstrukturen på foten skulle leda till skada om pointe skulle försökas. Det finns en "idealisk fot" för pointe. Till exempel bör tårna vara ungefär lika långa för att ge en kvadratisk plattform för stabilitet. Den svåraste fotformen är en där den andra tån är längst. Dansaren bör också ha bra fotledsflexibilitet och en hög båge i fotens vrist.

Känslomässig mognad för pointe

Pointe arbete är hårt arbete. Att börja pointeklasser kommer att vara mer krävande för din kropp, särskilt dina fötter. Är du beredd att drabbas av ont i fötterna och ibland blåsor? Pointe skor är också komplicerade och kräver ett visst ansvar att bibehålla. Du måste lära dig rätt sätt att sätta dem på fötterna och binda dem till dina anklar. Du måste också ta hand om dem ordentligt för att hålla dem i gott skick. Ett annat övervägande, är du redo att ägna åtminstone tre timmar per vecka till balettklasser? Att välja att dansa på pointe är ett beslut som bör tas på allvar.