Ska jag prima innan jag målar en bil?

Primer är det mest älskade och fruktade ordet i fordonet gör det själv lexikon. Kanske är det en överdrift, men att tala om primer framkallar alla typer av bilder, och beroende på vem du pratar med kan de variera från himmel till skräck.

Om du inte känner till primer, här är en primer. Primer är färg, men inte på det sätt som färg är färg. Färg är färg eftersom det skapar en bestående och vacker täckning för din bils kaross. Primer är färg bara för att den går på bilen och har en viss färgton. Deras syften är väldigt olika, men i många fall kan man inte överleva utan det andra.

Primer är ett bindemedel. Detta innebär att grundfärg möjliggör en bindning mellan ytan under den och färgen som sprutas ovanpå. Du vill att din färg ska vara stark och hålla sig bra på ytan under den, så du bör alltid applicera en grundfärg innan du målar, eller hur? Inte nödvändigtvis. Det finns tillfällen när grundfärg är mycket viktigt, tider då det är av liten betydelse och till och med tider då det kan ha en negativ effekt på jobbet du försöker avsluta.

Fördelar med grundfärg eller när du bör använda grundfärg

Som nämnts ovan är grundfärgen bindemedlet, limet, mellan vad som helst under det och din bils färg. När din bil var ny var det ett vackert svetsat lapptäcke av färska stålpaneler och delar. Den här jungfruliga metallen, om den målades naken, skulle så småningom avvisa färgen så försiktigt sprutad på den och snabbt rosta och förvandla en helt ny bil till skräp på nolltid. Detsamma gäller för vilken metall som helst, ny eller inte. Varje gång du gör kaross på din bil kommer du troligen att avslöja bar metall.

I de flesta fall bör du gå ner i ren metall, till exempel när du arbetar med kroppsfyllmedel. Slipning av ditt reparerade område till ren metall säkerställer att du får en pålitlig reparation som kommer att vara mycket längre än parkeringsjobbet som bara slog en lapp över skadan. Vissa lager med en bra grundfärg gör den ännu starkare. Varje gång du slipar bort från bilens färg och exponerar bar metall, bör du applicera grundfärg innan du målar, slipa lätt mellan lager för att vara säker på att du har en slät yta varje gång.

När behöver du inte grundfärg?

Det finns många bilpersoner som kommer att säga att en grundfärg är värt att applicera 100% av tiden innan du sprutar dina slutfärger. Jag håller inte med. Primer är mycket värdefullt i de flesta fall, men om du slutför en mycket liten reparation med minimal missbruk av din bils plåt, kan primer vara överdriven. Värre än så kan det göra din reparation svårare att slutföra. Tänk på en liten reparation som inte slipades till metall. Du måste fylla en liten bulka, och sedan måste du måla den för att matcha resten av din bils exteriör och blanda kanterna perfekt, så det finns inget upphöjt område som indikerar att en reparation gjordes. Ju mindre reparationsområdet är, desto hårdare kan det bli. Ibland kan två lager primer höja reparationsområdet tillräckligt för att göra det mycket svårare att gömma sig bra.

En annan gång du inte behöver grundfärg är när bar metall inte utsätts alls. Detta inkluderar blott plast! Och med tanke på hur stor andel av mindre skador som händer med stötfångare, och det faktum att de flesta stötfångare idag är plastiska, kan du hoppa över grundsteget utan att behöva oroa dig alls. För större reparationer kan du behöva beställa din färg med ett blandat flexmedel.