Varför används det engelska ordet "curry" för alla dessa olika rätter?

5

Mer som meta-cooking fråga, men jag tror att den passar här bättre än på resor stack.

Varför är engelska så dåligt att skilja på alla de olika sakerna dolda under ett vanligt namn: curry ?

Finns det en historisk orsak till det, som liknande (för sjömännen i XVI-talet) mat från olika exotiska länder? Eller har de liknande grunder, som kryddor, smaker?

Bakgrund

Det finns minst några olika rätter (eller ens skålfamiljer) från olika länder som västerländare kallar curry, även om de inte är lika:

 • Indisk curry, som jag tycker är det allmänna namnet på flera versioner av tjocka såser med möten, inklusive smör kyckling, masala kyckling, etc.
 • Thai curries baserade på mer vattna ner såser med anmärkningsvärd smak från kokosmjölk. Det finns minst tre av dem (rött, gult, grönt) och på thailändska språk kallas de ngang vilket också är den allmänna termen för soppa (jag kan ha fel på den här).
 • Japansk curry
 • Filippinsk curry
 • Kryddan heter curry - i butiker i Europa kan du köpa det här kryddan (i paket som svartpeppar, kummin, oregano, etc.) som i grunden är en blandning av enkla kryddor.
 • Det finns förmodligen fler saker som översätts som curry på engelska.
 • Så, hur skiljer man allt från det? Har alla dem något gemensamt? Eller är det bara en brist på tydlig formulering?

      
  uppsättning Mios 19.11.2018 12:59

  1 svar

  6

  "Curry" är baserat på det tamilska ordet "Kari" , som refererar till någon av olika högspiced sida rätter avsedda att ätas över ris. Engelska från det brittiska östra indiska företaget stötte på det tamilska ordet i sina första undersökningar av subkontinenten, tillämpade den i stort sett på nästan alla indiska rätter och använde den i stället för ord på andra indiska språk.

  I början av 1800-talet upprättades "Curry Houses" som restauranger i London. Som ett resultat, när brittiska resenärer mötte högt kryddade stews i Siam och Japan, kallade de dessa "curry" också. Många av dessa rätter avstod från indisk mat.

  Om du är intresserad av det här, rekommenderar jag starkt att du får en kopia av Curry: A Talk of Cooks and Conquerors . Det kommer att ge dig en historia av de senaste 600 åren av "curry", och recept förutom.

      
  svaret ges 20.11.2018 00:54