Are filmstjärnor är vanligtvis förbjudna att visas i framtida reklamfilmer som liknar ett spelat tecken?

29

Kanske kan ingen här runt svaret på det här, eller kanske det varierar vildt, men jag är nyfiken på huruvida det är typiskt att filmstjärnor är förbjudna från att likna karaktären som de spelade i en film, i en kommersiell (utanför reklamfilmer för själva filmen eller bestämt sig för det företag som äger / skapar filmen).

Kan Morgan Freeman komma tillbaka till exempel som Gud i den vita kostymen från Bruce Almighty och berätta för alla att Coke är bättre än Pepsi?

Eller kan Leonardo DiCaprio, som Jack Dawson of Titanic, flyta på en träplank, kanske hävdar att kryssningar görs bättre via Carnival i Karibien?

    
uppsättning CuriousWebDeveloper 20.02.2015 05:30

3 svar

28

Utan officiellt licensierade utseenden skulle det vara upphovsrätt / varumärkesintrång och olagligt.

Filmstudior äger karaktärerna i filmerna. Skådespelarna gör det inte.

Om inte aktörerna får specifikt tillstånd från studion att visas som deras karaktär är det i allmänhet inte tillåtet eftersom någon kommer att bli stämd över det.

Kan Johnny Depp visas i en kommersiell som en generisk pirat eller som en generisk version av Tonto?

Kanske ... men det är iffy territorium.

Kan Chris Pratt dyka upp i en reklam i sin Starlord kostym? Inte utan att först klara av Marvel / Disney.

Åh, och för skojs skull, låt mig påpeka att det fungerar på andra sidan också ...

Om du någonsin har tittat på indiefilmer kan du märka att ingenting har märkeslogotyper ... Besättningar spenderar mycket tid så att alla identifierbara varumärken / förpackningar tas bort eftersom de inte vill bli stämda för använder varumärket i filmen utan tillstånd ... inte att det är nödvändigtvis olagligt. Företagen kan få mycket skyddande deras varumärkesbild och om de anser att det är skadat kommer de sannolikt att bli mycket litigious .

Det var också därför att ET liknade det relativt obekanta godiset Reese's Pieces istället för den mycket mer populära M & Ms ... M & M / Mars vägrade att ge Spielberg tillstånd men Reese var glad för exponeringen och gynnades mycket av det ... och de betalade inte ens för det!

Det finns ett undantag som gäller upphovsrätt enligt rättvis användning ... Det vanligaste som finns är karaktären i satire / parodi ... Även om detta inte skulle kunna visas i en kommersiell, är det acceptabelt att använda en upphovsrättsskyddat tecken som ska användas om det är klart att det görs som en parodi ... det mest enkla exemplet är när tecken visas visar som Saturday Night Live

    
svaret ges 20.02.2015 05:54
1

Det handlar om avtal, det finns ingen hård och snabb regel. Det kan också bero på var annonsen sänds.

Till exempel: Harvey Keitel spelar för närvarande Winston Wolf (från Pulp Fiction) i reklam för ett stort försäkringsbolag i Storbritannien (och han tillkännager sig med namn enligt filmen, så det är inte bara underförstått).

    
svaret ges 20.02.2015 10:42
-2

Jag har sett en reklam som nyligen presenterades med Herr. T från A-laget. Jag inser att det här är en serie snarare än en film, men jag antar att det betyder att allt är möjligt.

Jag tror inte att det är fritt möjligt, men varför skulle inte de personer som innehar rättigheterna komma överens om det gör det möjligt för dem att tjäna lite mer pengar.

Om du tänker på initiativ som rättighetsägare inte håller med om: Det är definitivt inte tillåtet. Jag hörde nyligen att någon inte ens tillåtit att använda sitt riktiga namn på en show eftersom han redan använde den i en annan show, och ägarna till den föreställningen höll rättigheterna.

    
svaret ges 20.02.2015 11:44