Varför västkämpar efterbrännare glöd är rödaktig orange medan Eastern Bloc fighters "är blå?

5

Minns vilken liten fysik jag känner, kan detta förklaras av två faktorer:

  • Den blå färgen ges av den karakteristiska EM-strålningen av C-H bindningsbrytning, C- och H-radikaler bildar och rekombinerar med O-radikaler för att bilda CO2 och H2O. Detta är oberoende av temperaturen och är anledningen till att en ny gasugns flammor är blåa.
  • Den orangefärgade färgen är definitivt den karakteristiska blackbody strålningsvåglängden på ca 1500K, ~ 1200 grader Celsius. Nu är problemet vad källan till den här blackbody-strålningen är. Så som jag ser det är det möjligen från tre källor:
  • Den heta efterbrännarens innervägg,
  • Sot som framställs genom partiell förbränning, eller
  • Den glödande utblåsningen.

Om ovanstående omgång är korrekt betyder det antingen

  • De västerländska efterbrännarna driver antingen mycket smutsigare än östliga efterbränningsanordningar, vilket är osannolikt för att F35 och F22 har orange efterbrännareflammor och de måste springa squeaky clean för att inte ha deras efterbrännare inre väggar belagda med sot (amorft kol) har sålunda en stor IR-signatur på grund av den höga emissiviteten hos kol och vi ser inte svart rök som kommer från någon jet sedan F4

eller

  • Västerländska efterbrännare är mycket varmare än östliga efterbrännare, till den punkt som svartvågsstrålningsfärgen, som är beroende av temperatur, dominerar den radikala färgen, som är oberoende av temperaturen. Detta verkar vara det logiska förutseendet, eftersom ryssarna alltid har varit ganska dåliga på metallurgi.

Har någon auktoritativ kunskap om detta ämne? Denna rykt verkar cirkulera på internet för alltid.

EDIT: OK, avgasen kan tyckas lite purpur, som orsakas av den emissiva egenskapen hos H2O.

EDIT: Eller kanske Su27 och Mig29 bara hade en kallstart och deras efterbrännare är fortfarande kalla?

EDIT: Vid närmare kontroll verkar den orangefärgade färgen vara enbart från den glödande efterbrännarens inre vägg, i motsats till avgaserna, även om avgasen glödar också. Detta verkar bekräfta min gissning att västerländska efterbrännarna går varmare.

EDIT: OK, jag har pratat med några killar från ett av de ex-sovjetiska designbyråerna. En av dem sa att den blå färgen är resultatet av kall efterbrännare och Sukhoi efterbrännare design, bränslet dumpas i spetsiga vinklar i mitten av cylindern med några stora injektorer.

    
uppsättning Meatball Princess 19.01.2019 17:58

1 svar

5

Det beror allt. Jag tror inte att det finns en distinkt färg mellan de två. Jag skulle hävda att Flankers bilder kan vara i ett tidigt skede av efterbränningsbelysningen jämfört med Raptor eller F-35, som verkar vara fulla efterbrännare. Avgasens färg är en funktion av den stökiometriska blandningen av bränsle- och luftförhållande. Den fullständiga brännaren blandningen är ganska rik, vilket resulterar i en orangefärgad flamma. Lägre stadier av efterbrännare är antagligen mycket närmare toppstökiometrisk blandning. För övrigt är dessa blåfärgade flammor en indikation på en mycket varmare avgasgastemperatur än en orangefärgad avgas. Jag är inte säker på orsaken till att man väljs ut över den andra. Jag kan hävda att det finns gott om bilder av ryska flygplan i efterbrännare med orangefärgad avgas och andra bilder av västerländsk militärflygplan med blåfärgad avgaser enligt nedan.

    
svaret ges 19.01.2019 22:44