Är det mer effektivt att bara köra avfuktare när jag är hemma?

0

Föreställ dig att minskningen av energiförbrukningen är huvudmålet. Är det mer effektivt att lämna avfuktaren på jobbet över en längre tid för att hålla den specifika börvärdet eller det är mer effektivt att släcka avfuktaren helt och sätt på den för att nå uppsättningspunkten endast när det behövs.

Som exempel är vi hemma, om den ideala börvärdet är RH% lika med 50% och omgivningen har potential att öka RH% till 80%, är det bättre att avfuktaren arbetar kontinuerligt till < strong> behåll den här 50%? eller sätt på den när vi kommer hem, vilket förmodligen är RH 80% och det ska fungera för att nå 50%.

tack!

    
uppsättning roro 26.07.2016 16:21

2 svar

2

Det här är en riktigt vanlig fråga, som gäller för många saker: värme, luftkonditionering, avfuktare, belysning och till och med datorer.

"Är det inte bättre att bara låta maskinen springa kontinuerligt?" Energikostnaderna för att starta om det måste vara enorma, det måste säkert vara mer än kostnaderna för att det ska gå. "

Nästan allmänt är svaret nope . "Låt det springa" är bara en ursäkt / rationalisering. Det som verkligen är sant är att du vill att anläggningen redan är bekväm när du kommer tillbaka, men du störs av "skulden" för att lämna utrustning som går onödigt. Så du hittar ett sätt att "tro" du gör rätt sak. Det är en bekväm osanning.

Varför? Tänk på: när du stänger av värmen / avkylning / avfuktning, har den en rampeperiod där huset blir sämre. Då har det en "jämvikts" -period där huset har ramnat och blir inte värre. Då en annan "ramp" -period när du startar maskinen igen, för att få den till önskad nivå.

Låt oss först titta på dessa rampperioder. Visst avbryter de varandra, ja? Inte riktigt. Faktiskt fungerar A / C och avfuktare mer effektivt när förhållandena är sämre. Det är lätt uppenbart på en dehumidifer; det är mycket lättare för enheten att få 80% till 70% än att den ska komma från 50% till 40%. En A / C-spole har också en mycket lättare köldluft från 100 till 90 än från 78 till 68. Värme överförs lättare när temperaturskillnaderna är högre.

För det andra, av samma skäl fungerar isoleringen bättre när det finns mindre temperaturskillnad över den. Husen förlorar mycket mindre "cool" vid 90 än det gör på 70.

För det tredje är den jämviktsperioden helt fri . Huset blir inte värre, trots att du inte betalar för att köra maskinen.

Så fortsätt och stäng av det om du inte behöver det. Om du är irriterad att behöva drabbas av den nedre rampperioden, överväga du en Nest-stiltermostat eller annan "smart home" -typautomatisering som låter dig slå på via en timer eller en automatisk inlärningsprocess eller fjärran med din telefon.

    
svaret ges 26.07.2016 18:31
1

Det är alltid minst lika effektivt att lämna avfuktaren av när du är borta, eftersom det därmed inte kommer att använda någon el. Om du lämnar den, antas att omgivningen alltid ligger vid 80% RH, varje gång luftfuktigheten sjunker till 50% RH, kommer den så småningom att gå tillbaka till 80%, vilket får avfuktaren att springa igen tills den går ner till 50%. Skölj och upprepa. Hur ofta det går i detta fall beror på avfuktarens effektivitet och hur snabbt luftfuktigheten stiger.

De faktiska besparingarna är å andra sidan inte så enkla att beräkna. Det beror på hur snabbt luftfuktigheten stiger (vilket i sin tur beror på vädret), energiförbrukningen av avfuktaren, kostnaden för el och hur snabbt avfuktaren tar bort fukt från luften.

    
svaret ges 26.07.2016 18:01