Är det möjligt att komma in i en rotationssituation under samordning?

5

Finns det någon möjlighet att snurra samtidigt som det är samordnat? Naturligtvis skulle någon CFI säga nej, men jag undrar om följande situation skulle kunna resultera i en snurrning samtidigt som det koordineras:

 • Långsam flygning i en tur
 • Utanför aileron behövdes för att motverka överbankens tendens; roder som behövs för att hålla samordnat
 • En vinge har en högre AOA på grund av aileronböjning
 • Dra tillbaka på hissar, stall en vinge först
 • uppsättning David 24.03.2017 05:38

  1 svar

  9

  Ja, det du beskriver är helt möjligt. En stall i bankad flygning kan resultera i en snurr, med tanke på att du flyger "rätt" planet.

  Min första flygning i en ASW-20C var sent på eftermiddagen, då de flesta termistorerna hade dött ner. Jag fick en vinschlansering till kanske 350 m (ASW-20 är ganska dålig i vinschlanseringar) och försökte hitta en uppdrag. På kanske 270 m hittade jag en, men den var svag och smal. Så jag sakta ner för att dra åt cirkeln. Efter att ha flugit en Discus hela dagen innan, var jag inte riktigt uppmärksam på att se upp för avgång på stall. Vid något tillfälle bleknade sidostavkraften markant och ut ur Discus vana kastade jag pinnen i cirkeln så att den inre pilen skulle böja sig nedåt för att stödja stallsvingen. Dåligt val! Detta förvärrade den begynnande stallet, flygplanet rullade in i cirkeln och slog ner. Medan utsikten från cockpiten innan var blå ovanför och grön nedan, blev den nu allt grön. Jag gick in i en snurr.

  Försvagningspindkraften var resultatet av flödesskillnad över vinkeln, och medan Discus-flygplattan fortfarande skulle ge mer hiss med mer avböjning, gick ASW-20-flygplattan helt enkelt till full stall.

  Jag drog omedelbart ner och planerade planet, och fortsatte att landa genast, förlorade kanske 100 m. Det tog bara några sekunder, och bara långt efter flygningen kunde jag bita alla detaljer tillsammans. Min nästa flygning i ASW-20 var när termalerna var mycket starkare. Jag gick upp till 1000 m och stallde träning tills jag visste hur det kändes när stallet började och vad mina alternativ är. Jag borde ha gjort det här på första flygningen, och gör det på alla efterföljande nya typer jag flyger.

      
  svaret ges 24.03.2017 08:52