Under vilka omständigheter har läkaren rättfärdigat sig för att döda onödigt?

9
I doktor som avsnitt 2 i serie 7, dinosaurier i rymdskepp, väljer doktorn att lämna Salomon på rymdskeppet som håller på att förstöras och låta honom dö.

Det uppenbara alternativet skulle vara att skicka rymdskeppet ut obemannade, till exempel, eller införandet av en förklaringsrad som anger att rymdskeppet inte skulle kunna flyga obemannade. Det är mycket sällsynt att doktorn dödar någon direkt, och ännu sällanare för honom att göra det när det inte var absolut nödvändigt för överlevnad av sina följeslagare och sig själv.

Tidigare i Dr Vem, föreslår Davros att läkaren är ond i sitt hjärta, manipulerar kamrater att dö eller döda för honom, för att han är rädd för att göra det själv. Detta avsnitt innehåller inte bara ett exempel på en kompanion som offrar sig själv (Nefertiti i det här fallet), men också läkaren väljer att låta någon dö.

Är detta inte ovanligt beteende för doktorn? Eller har han alltid låt dem som han anser "ondska" dö?

    
uppsättning Ada 08.09.2012 21:55

4 svar

9

Därför ska du alltid vänta minst tre veckor innan du frågar läkare som frågor.

I nästa avsnitt, Town Called Mercy , uppträder doktorn på ett mycket un-Doctor-liknande sätt. Specifikt,

he drags Jex out of town and tries to hand him over to the gunslinger specifically so Jex will be executed and the gunslinger leave the town alone.

Liksom hur Tio blev mer arg efter att han förlorat Donna, verkar det som om det här är en effekt av Eleven som reser så mycket utan en stadig följeslagare. Amy ringer ut honom på detta i avsnittet:

Amy: This is what happens to you when you travel alone for too long.

Vi vet att dammarna lämnar de närmaste episoderna, och att doktorn har "avvänjat" dem från att resa med honom. Jag misstänker att detta beteende kommer att gemensamt upprätta sin slutliga anledning till att lämna såväl som hans anledning att söka efter en annan följeslagare.

    
svaret ges 16.09.2012 06:10
7

Det handlar inte bara om ondskan. De som slår andra, i hans ögon, förtjänar att dö. Jag skulle misstänka att detta kommer från ett djupt grundläggande hat mot dalekserna och deras önskan att utrota alla saker som inte liknar honom. Även människor som hotar jorden efter läkarens varning, brukar inte heller bra heller.

Dessa handlingar av läkaren av att döda de som begår folkmord, väger tungt på honom. En av de främsta teman med Daleks är exakt hur annorlunda doktorn är från Daleks? Vid många olika tillfällen anklagar Daleks honom för att vara som dem. Doktorn är en farlig man när den är korsad.

På en sidotal: En av de nya doktorns teman ser hur andra kan se doktorn. Vissa ser honom som en medkänsla god kille (som soldaten från Demons Run). Andra ser honom som en hård krigare som måste stoppas för universums goda (som den huvudlösa munken). Medan beslutet av vem förtjänar att leva och som förtjänar att dö är inget nytt för doktorn, gör det här nya mörkare motivet att doktorn är farligare än någonsin.

    
svaret ges 10.09.2012 17:23
4

Han dödade Salomo för att Salomo orsakade folkmordet på silurierna (kom ihåg det här är 100 år i framtiden, alla som vi såg tidigare dött antingen när de introducerades eller är förmodligen länge sedan döda). I säsonger 1-4 i den nya serien verkade det ibland som att han var självmordsmässig på grund av sina egna folkmordshandlingar mot Time Lords (och Racnoss i den runaway bruden och fiskarna i Vampires of Venice ...) Han höll bara lever för att han fortsatte hjälpa människor och försökte lösa in sig själv, och han visste att Salomo aldrig skulle göra det. Dessutom tvekar elva inte att slå ut, förnedra eller döda sina fiender när de trycker honom för långt (de gråtande änglarna, armén som kidnappade Amy Pond, etc.).

    
svaret ges 13.09.2012 02:48
1

I en av de mycket tidiga episoderna (Forest of Fear) sårar en skadad doktorn ner och han plockar upp en sten för att döda den skadade mannen. Ett annat mänskligt händer stannar doktorn. Läkaren har alltid varit beredd att döda när det inte är absolut nödvändigt.

    
svaret ges 01.08.2013 23:00