Har det ett system som kan bulkprocessa satellitdata för att hitta ett plan förlorat över havet?

13

Fallet med det förlorade Malaysian Airlines-planet är tragiskt för alla berörda.

Vid ett sådant plan förlorat över havet, hypotetiskt (och beskrivs mycket enkelt), verkar det som det snabbaste sättet att söka efter vrak skulle vara:

  • för att definiera ett område som ska sökas
  • vänta på de senaste satellitbilderna för det området med hög upplösning att vara tillgänglig (med tanke på lämplig positionering och programmering av satelliterna)
  • Sök sedan det infångade bilderna för avvikelser från havsblå

Förmodligen kan detta göras relativt snabbt av en dator, och att satellitbilder tas efter en misstänkt krasch, och undantag (t ex fläckar av vit bland de blåa) kan verifieras av en människa.

Finns ett sådant system? Kan bildsatelliter konfigureras för att ta sådana bilder på efterfrågan över ett stort område? Och finns sådana batch-bildbehandlingssystem för detta ändamål?

    
uppsättning CJBS 10.03.2014 06:59

3 svar

10

Uppdatering: Satelliter användes så småningom i sökandet efter MA370, se den här artikeln .

Den här frågan kan bättre besvaras av folk vid utforskning av rymden , men här är ett skott:

  • Oljeslikor är inte ovanliga till sjöss, så att hitta en från flygplanet är inte så lätt.

  • Det är ett otroligt stort område som drar mycket bearbetningskraft. Du måste ha ganska bra upplösning bilder över flera kvadratkilometer och sedan köra bildigenkänning på den. Titta på den här bilden som har en skala på 25 miles, vilket fortfarande är en bråkdel av vad du behöver för att få en idé:

  • De fragment du letar efter är väldigt små i förhållande till vågor. Jag misstänker, beroende på var du befinner dig, det finns mycket buller från annat skräp vilket är svårt att filtrera ut, till exempel en vit plastplåt till en dörr. Du kan till och med förvirra stora flygplansdelar till andra vita båtar. Ja, du kan fortsätta sökningen, men det tar tid att gå igenom alla dessa och avfärda dem.

  • En hel del frivilliga sökte efter Steve Fossett när han gick bort, och det fanns några försök att hitta honom med satellitbilder från google maps, vilket inte lyckades.

  • Flygplan, men inte snabbt, kan vara över sidan om några timmar, medan jag tror att du måste vänta tills satelliterna har fångat alla bilder du vill.

Medan jag tror att det skulle kunna ske som du säger, skulle du behöva utveckla programvara och jag tror inte att marknaden för den finns, men det är bara min gissning. Uppläsning visar att satelliter används mot narkotikakarteller längs gränsen mellan USA och Mexiko och mot olagliga invandrare på andra håll i världen.

    
svaret ges 10.03.2014 09:30
9

Massivt område, stort sökintervall, ingen fullständig täckning av hela området, särskilt ingen permanent täckning av hela området, väder, begränsad datorkraft.
Alla dessa faktorer, var och en på egen hand, skulle göra problemet massivt. Tillsammans gör de det oöverstigliga.
Vi pratar om ett område på flera miljoner kvadratkilometer som måste sökas, med en upplösning på några kvadratmeter, över ett intervall på flera timmar.

Inte bara finns det ingen 24/7 fotografisk täckning vid den upplösningen som finns tillgänglig på någon plats på planeten, det kommer säkerligen inte att finnas en sträcka av öppet hav i ett bakvatten av geopolitiskt intresse (det kan existera precis runt en drons tid slå på en talibanförening till exempel över ett område på några hundra meter runt den förening, för kanske 10 minuter före 10 minuter förbi, men den data skulle vara mycket klassificerad av uppenbara skäl och fullständigt värdelös om inte ett flygplan kraschar direkt av den förening under det lilla fönstret).

Manfred hävdar att satellit täckning används mot droger och människohandel och det kan vara. Men det kan inte upptäcka enskilda människor. Det kan potentiellt upptäcka mönster, som att hitta vägar genom borstmark som från marken inte lätt kan ses utan från luften. Och i händelse av användning mot människohandel används det främst för att övervaka kända eller misstänkta utgångspunkter, säg ett flygfält i Colombia som är känt för att användas av narkotikasmugglare och varna brottsbekämpande organ för ett eventuellt inkommande flygplan som sedan kan spåras med andra medel (som AWACS) och avlyssnade. Samma med båtar. Men det är inte realtid, det är bilder som tas med flera timmars intervaller med kända "intressanta platser".

Vi saknar helt enkelt resolutionen för att se någonting hur stor en människa är (eller en flytande del av flygplansskräp som en toalettstol eller flytväst) från omloppsbana.

Oljeslikor, som brukar spridas mycket, kan observeras och utredare skickas till området. Detta används i kustregioner för att hitta och fina fartyg som olagligt dumpar olja från sina balustankar. Men återigen finns det ingen permanent täckning och absolut inte över öppet hav. Kanske kan ett land med förmågan omdirigera en av sina satelliter efter den misstänkta kraschen, och förhoppningsvis när det kommer dit är det inte för sent (spridningen är snabb) och vädret är klart och det finns dagslys och allt annat faller på plats.

Nej, det bästa hoppet är att minska ner i området baserat på den senaste radion eller radarrapporteringspositionen, och gör en områdesökning därifrån. Och om du får en riktig tur får du en responder i FDR eller CVR för att ge dig ett pip, eller en nödsituation i en livflotte som skakades lös och blev själv. Annat än det gick fingrarna över att någon med ett kikare speglar någonting flytande där ute innan det sjunkit ner till botten.

    
svaret ges 10.03.2014 14:29
2

Digital Globe , ett satellitbildningsföretag (som tillhandahåller mycket av de data som Google använder), har gjort det för MH370-flygningen använder en plattform som heter Tomnod , som för närvarande riktar alla användare direkt till söksidan. De bilder som de visar nu togs den 3/9, så de kan tydligen återuppta sina satelliter ganska snabbt.

Mer information om hur du använder det här är tillgängligt på Hur man använder Tomnod för att hitta MH370 .

Något liknande gjordes med hjälp av Amazon Mechanical Turk under sökandet efter Jim Gray.

    
svaret ges 12.03.2014 05:13