Är havet salt på grund av valsspermier?

Enligt ett viralt meddelande producerar den typiska blåhvalen mer än 400 liter spermier när den ejakulerar, en faktoid som erbjuds för att förklara varför havet är salt. I verkligheten utlöser även de största valarna bara upp till några liter sperma åt gången, och detta ejakulat har ingenting att göra med havets saltighet.

Bluffet

Denna mys för valsspermier har funnits sedan 2002 och cirkulerar genom en kedjemail som ibland innehåller en bild av en havsdjur med en stor bihang.

HERREGUD!!!!
FW: Drick inte havsvattnet ... läs först nedan ....
Den genomsnittliga blåvalen producerar över 400 liter spermier när den ejakulerar, men bara 10% av det gör det faktiskt till sin kompis. Så 360 liter spills i havet varje gång man lossar, och du undrar varför havet är så salt ...

Fakta

Saltets salthalt kommer från erosionen av sten, en process som skapar elektriskt laddade partiklar som kallas joner. Avrinning från floder och strömmar bär dessa joner ut i havet, där de ackumuleras över tiden. De vanligaste jonerna i havet är natrium och klorid, de komponenter som utgör salt.

När det gäller det virala meddelandet ovan är det ett tvådelat hoax. Texten uppträdde först som "Dagens fakta" på skämtlistor via e-post mot slutet av 2002, och bilden (av okänt ursprung) började göra rundorna i juni 2003.

Det bör vara uppenbart vid första anblicken att texten och bilden inte stämmer överens. Hur kunde det relativt lilla vattenprovet på bilden möjligen producera 400 liter spermier i en enda utlösning? Som en jämförelse handlar 400 liter om kapaciteten för en badtunna, vilket innebär att denna fattiga varelse måste ha testiklar som är dubbelt så stora som sin kropp för att leva upp till sitt körtelre rykte.

En fråga om testikelvolym

Blåhvalar är de största djuren på planeten. Det är självklart att deras reproduktionsorgan borde vara lika massiva, och det är utan tvekan fallet. Enligt en uppskattning kan en blåhals penis mäta upp till 16 fot och testiklarna väger cirka 25 pund vardera. Men även med 50 kilo bulgar - vikten av en genomsnittlig bulldog - är det absurt att föreställa sig att en blåhval (eller någon annan varelse på jorden, för den delen) kan producera 400 liter sädesvätska åt gången eller till och med en tiondel av det beloppet.

Den södra högra valen, som har testiklar som är större än blåhvalens, kan producera ungefär fem liter ejakulat i en enda parning. Men det är fortfarande långt ifrån 500.

Statistiken i virusmeddelandet ovan är falsk.

Val eller valhaj?

Slutligen finns det frågan huruvida djuret som avbildas i viralbilden till och med är en blåhval alls - vilket det verkar som om det inte är det. Blåhvalar är i genomsnitt cirka 75 fot långa. Genom att använda människorna i bilden för skala är varelsen mindre än en blåhval och är troligen inte någon val alls, utan snarare en valhaj.

Hajar har faktiskt inte peniser. Det spektakulära bihanget som dinglar mellan djurets bäckenfenor är troligen en av dess klämmor, ett par rörformade organ med vilka en manlig haj fäster sig på honan och inseminerar henne under reproduktionen.

Källor

  • Helmenstine, Anne Marie. "Varför havet är salt (men de flesta sjöar är det inte)." ThoughtCo, ThoughtCo, www.thoughtco.com/why-is-the-ocean-salty-609421.
  • "I jakten på jättar." Sunday Times, 22 september 2002.
  • Munro, Peter. "Visste du?" Sydney Morning Herald, The Sydney Morning Herald, 30 juli 2002, www.smh.com.au/articles/2002/07/30/1027926882867.html.
  • "Whale Sperm gör havet salt, påstår Snooki." Fox News, FOX News Network, www.foxnews.com/tech/2011/12/28/whale-sperm-makes-ocean-salty-snooki-claims.html.