Är det (eller när kommer det) en färja mellan Sabah (Malaysia) och Palawan (Filippinerna)?

7

Uppdatering Den här nyhetsartikeln den 17 november 2015 säger byggandet av Kudats färjesträckning "har påbörjats och förväntades vara i drift sex månader senare". Detta annan nyhetsartikel säger på samma sätt att "tjänsten är förväntas påbörjas i mitten av 2016 ".

Någon har mer information om detta eller om (eller när) färjan är igång? Om du Google kan du hitta historier sedan åtminstone 2013 säger att det kommer att bli en färjetjänst "snart", så det finns ingen som vet hur pålitlig de ovanstående berättelserna är.

Jag undrar också om det kan finnas några "hemliga" färjetjänster eller på något sätt kan jag ta en tur. Jag överväger mina möjligheter att komma från Palawan till Sabah i januari 2016. (Bara titta på kartan, de verkar väldigt nära varandra så det verkar vara mycket mer meningsfullt att ta en färja till Malaysian Borneo än att gå tillbaka till Manila och ta ett flyg.)

    
uppsättning Kenny LJ 06.12.2015 08:02

2 svar

5

Tala om förlängda färjelänkar och regelbundna internationella färjor har pågått i åratal, och inte bara den vägen. Jag vet för att jag länge undrat över att kunna resa ut ur Filippinerna utan att flyga.

På den specifika rutten ser det ut att är och det går snart snart . Notera att "snart" på Filippinerna kan vanligtvis betyda allt från en månad till ett år ...

Det finns en Facebook-post från Sabah Palawan Chamber of Commerce & Bransch som länkar till en video från FastCat (Archipelago Philippine Ferries Corporation) som kommer att köra rutten. Hoppar över till 6:22 i den videon och du hör:

Soon our brand new Fast Cat ferries will cover the routes within the Eastern and Western Philippines, as well as Central Philippines, Visayas and Mindanao. We also aim to provide a better, safer and faster connection to our neighboring countries in South East Asia.

Videon visar kartor med de föreslagna rutterna. Din bästa satsning är att följa den Facebook-sidan och den webbplatsen för meddelanden om att rutten är igång. Jag skulle gissa att det inte är klart i januari, men jag har inte mer information än vad som finns i dessa länkar.

Det är inte möjligt att säga att det är omöjligt att göra resan, det kan hända att du kan ordna transport på ett lastfartyg eller annat fartyg, men du behöver någon med mer lokal kunskap om det området än jag behöver hjälp.

    
svaret ges 07.12.2015 06:53
2

Jag anser att det är tveksamt att Republiken Filippinerna (RP) tillåter en färja som förbinder Palawan och Eastern Sabah.

 • Det finns många, många anledningar till att saker i Sydostasien inte händer. Möjliga orsaker är: korruption, missförvaltning, byråkrati och annan dynamik som existerar starkt i regionen.

 • Republiken Filippinerna har vilande på östra Sabah baserat på Filippinerna som lyckas med sultanatet i Sulu. Sultanatet tillät det brittiska norra Borneo-bolagets ägande i östra Sabah. Om Filippinerna godkände en gränsövergång (invandring, pass, frimärken mm) från Filippinerna till östra Sabah skulle det representera de facto erkännande av Malaysias internationellt erkända påstående över östra Sabah.

 • Ingen anledning betyder att det inte kommer att hända. Färjeprojektet kunde lyckas lyckas. Filippinerna kan komma med ett kreativt sätt att tillåta laglig rörelse från Filippinerna direkt till östra Sabah. Heck, regeringen kunde bara vara omedveten om färjeplanen och det händer bara (eller blir avbruten i sista minuten). Jag skulle inte satsa på att det händer dock.

  Här är några länkar för en noggrannare diskussion om östra Sabah-gränshandlingar:

  Google-sökningen

  Wikipedia-artikeln

      
  svaret ges 07.12.2015 11:09