Förklara stigande deg

0

Jag köpte degbehållare och skulle vilja veta ett par saker: När jag blandar degen sätter jag den i kylskåpet med en gång och kan jag försegla den med locket på eller använder jag seranwrap? När jag tar ut degen så länge måste degen sitta vid rumstemperatur? Skärmer jag först?

    
uppsättning Elli 28.04.2016 15:21

1 svar

1

Din fråga är inte så tydlig som det kan vara, men jag försöker svara på vad jag tror du frågar. Du har köpt en behållare speciellt för att göra bröddeg och du har frågor om det, eller hur?

Du frågade om du ska sätta din deg i kylskåpet strax efter att du gjort det. Svaret är, det beror på vad du gör. Du kan göra bröd där brödet aldrig ser inuti kylskåpet. Vad händer i denna process blandar du tillsammans mjöl och vatten till ditt bröd. Hur du får din uppkomst är med jäst. Jäst är en levande organism. Det matar av bröddeget och skapar gaser. Dessa är fångade i degen och skapar små fickor som du ser som uppgång.

Det finns olika sätt att uppnå detta. Du har surdeg där du håller en enda stam av jäst som lever i obestämd tid. Du lämnar dessa ut på disken när du stirrar på dem eller återupplivar dem för att göra bröd. Du kan dock lagra dem i kylskåpet för att försämra deras tillväxt. Annars måste du lägga till ny deg / mata varje dag. Å andra sidan är att lägga till omedelbar eller aktiv jäst, som kommer i ett bekvämt paket. Alla fungerar på samma sätt, det handlar bara om lagring, hastighet eller smak som du väljer att använda.

Det finns två anledningar att du kan sätta din deg i kylskåpet. En är att sakta ner jästaktiviteten och orsaka en långsammare uppkomst. Det kan vara på grund av timing eller det kan vara på grund av smak. Jag har ett pizza-degrecept och på grund av familjerens arbetsschema måste jag göra degen och lämna den i kylskåpet i nästan 24 timmar, istället för de 4-6 timmar det kräver. Jag har haft chansen att göra det båda sätten. När jag håller det i kylskåpet i några timmar är det en riktigt bra skorpa. Men när jag lämnar den i 24 timmar, har den en sur kvalitet som påminner om surdeg. Det beror på att när jäst använder sig av matkällan börjar det producera alkohol. Detta är jäsning, liknar när man gör öl eller vin. I dessa fall matar jäst på sockerarterna i mosen och gör den till alkohol.

Så det är upp till dig och ditt recept om hur länge du ska kylas om alls. När det gäller omslaget ska du täcka degen om du lägger den i kylskåpet eller inte. Anledningen är helt enkelt för att du inte vill att den ska torka ut. Du kan antingen använda en fuktig handduk, saran wrap, locket på behållaren (lös, inte knäppt fast) eller något annat du kan använda på samma sätt.

Bara ett FYI, som jag nämnde i föregående stycke, borde du inte sätta något stramt på din behållare och du bör ha en behållare minst dubbelt så mycket som din deg. Du kan eyeball det. Anledningen är att din deg kommer att expandera (stiga) och om din behållare inte är tillräckligt stor kommer du att sluta med en klibbig röra överallt. Jag tror att du kan föreställa dig vad som skulle hända om du hade en tät passning eller till och med en låst på locket på din behållare och trycket uppbyggt som jästen förvandlade sockerarna till gaser. Du kommer inte ha det bra.

När du tar deg ut ur kylskåpet vill du låta det värma upp lite. Om du gör något som surdeg, vill du ta ut det minst 12 timmar före och mata det. Du väntar tills den fördubblas i storlek innan du använder den. Med andra degen är det kanske inte så länge med väntan. Ditt recept ska berätta för dig och efter att du har gjort några bröd får du en uppfattning om hur lång tid det behöver komma ut ur kylskåpet före användning.

Jag hoppas att detta svarade på alla dina frågor eller åtminstone hjälpt dig att begränsa det till din nästa fråga.

    
svaret ges 28.04.2016 17:26