Finns det en historia bakom misquote, "Luke, jag är din pappa"?

72

Jag har länge undrat hur en misquote av den berömda uppenbarelsen i The Empire Strikes Back kristalliseras i popkulturhistoria i stället för vadarens faktiska linje:

No, I am your father.

Hur uppstod populariseringen av felkvoten?

    
uppsättning TheIronCheek 25.04.2016 17:21

3 svar

117

Kontextualisering betyder mer än ord

I vanligt tal är citatet ganska vagt, och sannolikt kan bara de som sett filmen förstå referensen (åtminstone direkt till önskad effekt). Men genom att prefacing den med "Luke", kallar du folk till referensen bättre genom att erbjuda mer sammanhang.

Det är ganska likt hur Kirk aldrig sa " Beam me up Scotty " under körningen av Star Trek. Att bara säga "Beam me up" kan vara mer exakt, men att kasta in namnet är bättre. Att få ideen över är viktigare än de faktiska orden som används, och det är ganska vanligt .

Dessa typer av citatförändringar är särskilt intressanta, eftersom de ibland gör sig tillbaka till ursprungsmedierna också. För "Beam me up Scotty", säger William Shatner som kapten Kirk det i en ljudanpassning väl efter att den blivit populariserad. På samma sätt med " Elementary, min kära Watson " har dykt upp i ingen av de ursprungliga verk av Doyle , men har visat sig senare anpassningar.

    
svaret ges 25.04.2016 18:05
6

Först är det förmodligen inte! en felaktighet i "hela Star Wars-kanon och universum" sedan i

1983

Det var tydligen faktiskt läs så här i

Radioversion av Star Wars!

Hittade genom reirab.

Den tidigaste referensvärdet för muse-start med hjälp av "namn-första" formuläret hittills hittat är

1995

i Tommy Boy, hittade av Jesse Sielaff:

                            

Dentidigastequote-meme-startreferensen,medhjälpav"namn-första" formuläret, som jag hittade är

1999

I Austin Powers-filmen.

                            

DetvaruppenbartattEmpireStrikesBackvari1980.Jagärsäkerpåattnågonkanhittaentidigaremisquotememe-startreferens,mendetfårbollenattrulla.(Jessiegjorde!)

Intealla,menmånga"berömda misquotes" kommer från vissa specifika vid den tiden populära källan som instansade felkoden. Det kan till exempel vara en tv-nyhetsutställning på tiden, kanske en spelad medlem som intervjuas eller en parodi på TV eller film.

Så, kanske kan någon hitta ett ännu tidigare exempel, men där går du 1999; nu 1995.

    
svaret ges 26.04.2016 14:38
-13

Jag tror att det beror på Darth Vaders underliga röst. I Vaders röst är "Nej" och "Luke" nästan lika. När du tittar på filmen kan de flesta ha förvirrat men "Luke" borde ha varit en bra ersättare för "Nej".

    
svaret ges 26.04.2016 07:11