Historien bakom romeo- och julietbaletten

Romeo and Juliet är en balett av Sergei Prokofiev baserat på Shakespeares tragiska kärlekshistoria. Det är en av de mest populära versionerna av produktionen. Prokofiev komponerade musiken 1935 eller 1936 för Kirov Ballet. Den otroliga balettpoängen har inspirerat många stora koreografer att prova på Shakespeares berättelse.

Tomtsöversikt

Baletten börjar med stridigheter mellan Capulets och Montagues. I förklädnad kraschar Romeo Montague en fest i Capulet-huset, där han möter Juliet Capulet. Han blir omedelbart kär i henne. De två förkunnar i hemlighet sin eviga kärlek till varandra på balkongen.

I hopp om att äntligen få ett slut på familjekampen gifter sig Friar Laurence i hemlighet paret. Men striden fortsätter när Julietts kusin, Tybalt, dödar Romeos vän Mercutio under en strid. En förvirrad Romeo dödar Tybalt i hämnd och skickas i exil.

Juliet vänder sig till Friar Laurence för att få hjälp, så han planerar en plan för att hjälpa henne. Juliet ska dricka en sovande dryck för att få henne att se död ut. Hennes familj kommer sedan att begrava henne. Friar Laurence kommer då att berätta sanningen för Romeo; han kommer att rädda henne från hennes grav och ta henne bort, där de kommer att leva tillsammans lyckligt.

Den kvällen dricker Julia drycken. När hennes oroliga familj finner henne död nästa morgon fortsätter de att begrava henne. Nyheten om Julies död når Romeo, och han återvänder hem desperat och sörjer för att han har förlorat henne. (Men han fick aldrig meddelandet från Friar Laurence.) Han tror att Juliet verkligen är död och dricker ett gift. När Juliet vaknar ser hon att Romeo är död och sticker sig själv. I grund och botten är det ett dubbelmord.

Intressanta fakta

År 1785 framfördes den första baletten som baserades på Shakespeares berättelse, Giulietta e Romeo, med musik från Luigi Marescalchi. Eusebio Luzzi koreograferade femaktsbaletten vid Théâtre Samuele i Venedig, Italien.

Många tror att Prokofjevs Romeo och Julia är den största balettpoäng som någonsin skrivits. Baletten består av fyra akter och 10 scener, med totalt 52 separata dansnummer. Den mest kända versionen idag presenterades först 1940 på Kirov Theatre i Leningrad, med koreografi av Leonid Lavrovsky. Det har skett flera återupplivningar av produktionen sedan debuten.

Framfört på The Metropolitan Opera i New York City har Kenneth MacMillans tolkning av Romeo blivit en signaturproduktion som också presenteras i andra teatrar över hela världen. Olika teatrar erbjuder olika versioner eller väckande utgåvor av baletten som har dykt upp genom åren.