Var är flaggorna bakom president Obama?

Virala meddelanden som cirkulerar sedan maj 2010 visar en bild av tidigare president Barack Obama som håller en presskonferens i Vita huset utan några amerikanska flaggor som visar att han är den första amerikanska presidenten som gör det. Påståendet säger vidare att han pratade med pressen när han stod framför en "muslimsk bönridå". Läs vidare för att lära dig mer om rykten och fakta i frågan.

Exempel på viral utstationering

Nedan visas texten i ett viralt meddelande från 2010 som är ganska representativt. Upplagt på den politiska bloggen Free Republic, stod det:

"Har någon märkt vid president Obamas presskonferens om Deep Water Horizon-katastrofen att något saknades i bakgrunden? Jag märkte att något inte såg bra ut och sedan slog det mig. De amerikanska flaggorna saknades bakom. Varför? Bakom honom var bara gula gardiner och ett par guldkolonner med ljuskronor. Jag gick och undersökte och tittade på alla bilder från många presskonferenser (inte press briefings) av tidigare presidenter så långt jag kunde gå och låg och se de amerikanska flaggorna stod stolt bakom President eller på sidan. Vad var anledningen till detta? Detta var Obamas första formella presskonferens sedan juli 09, som vid den konferensen var amerikanska flaggor närvarande. Jag är ganska säker den här gången att de hade gott om tid att planera detta och gör det rätt? Så kanske det fanns ett annat motiv för flaggans frånvaro. Vi vet att Obama (eller hans hanterare) noggrant koreograferar hans bild, hans utseende ... Det är därför han är så teleprompterberoende. Visst vet han och hans råd Flaggfrågor har varit en blixtstav - även innan han valdes. Jag tror att detta var avsiktligt. Kan det vara så att Obama verkligen skäms över Amerika? Kan det vara så att han tror att han är världens medborgare som inte har någon flagga? Mina damer och herrar detta är mycket oroande från ordförandeskapets kontor. Det är inte normalt att inte ha symbolen för USA och dess regering i Vita husets östra rum och det är inte särskilt president. Många patriotiska modiga män och kvinnor har dött under stjärnorna och ränderna som kallas gammal ära. Denna fiasko i kombination med att presidenten hoppade över kransläggningen vid den okända soldatens grav vid Arlington Cemetary denna minnesdag talar volymer om mannen (eller Usurper) som sitter på det ovala kontoret. Vad säger du?"

Ingen flagganalys

Det är sant att det inte finns några amerikanska flaggor i full storlek synliga i nyhetsfoton och video av president Obamas 27 maj 2010, presskonferens som talar om BP: s oljeutsläpp. Det är också sant att inställningarna för sådana händelser vanligtvis innehåller minst en amerikansk flagga. Det är dock inte sant att Obama är den första presidenten som någonsin har hållit en presskonferens utan amerikanska flaggor.

Det finns bilder som visar Ronald Reagan - vars patriotism ingen någonsin ifrågasatte - talade till journalister i ett flagglöst pressrum i Vita huset vid mer än ett tillfälle. Det finns bilder av tidigare presidenter Jimmy Carter och Richard Nixon som gör detsamma. George W. Bush höll ibland utomhuspressmöten utan några amerikanska flaggor.

Mer till poängen undermineras den partisistiska berättelsen som dessa meddelanden förmedlar - den av en "opatriotisk" president som "undviker flaggan" för att han förmodligen "skäms sig över Amerika" av närbilder som tagits vid samma händelse som visar Obama hade på sig en amerikansk flaggstift.

Ingen muslimsk bönridå

När det gäller påståendet att gulddraperiet sett bakom president Obama under presskonferensen i maj 2010 är någon form av "muslimsk bönridå" (finns det något sådant?): Berätta det för tidigare president George W. Bush, som fotograferades stående framför samma gardin många gånger själv. Gardinsidorna i guld har hängt i East Room sedan John F. Kennedy var president.