Golfklubbens längd: Finns det en branschstandard?

Kommer ett företags chaufför att ha samma längd (från skaftets ände till botten av klubbhuvudet) som ett annat företags? Vad sägs om 3-järn eller 5-hybrider eller pitching wedges eller någon annan klubb? Är längderna på golfklubbor standardiserade?

Nej.

"Det finns inga branschomfattande standarder för någon golfklubbspecifikation inom golfutrustningsindustrin", konstaterar Tom Wishon, en medlem av den branschen som grundare av Tom Wishon Golf Technology. "Varje klubbtillverkningsföretag har frihet att göra klubbar till de" standardspecifikationer "som de anser lämpliga. Detta beror på att det inte finns någon enhet inom golfutrustningsindustrin som någonsin har fått befogenhet eller gett auktoritet från klubbtillverkningsföretagen att upprätta någon typ av standard. specifikationer för golfklubbor. "

Det är sant att branschomfattande standarder inte finns för klubblängder, men de flesta företag hamnar med klubbar som är mycket nära varandra i längd.

"De flesta förare för män som tillverkas av företag som säljer sina klubbar genom proffsbutiker och detaljhandelsgolfbutiker är vanligtvis 45 tum eller 45.5 tum långa", säger Wishon. "De flesta kvinnoförare är 44 eller 44.5 tum.

"De flesta herrstrykjärn är gjorda för att vara ganska nära samma längd, börjar med 3-strykjärnet vid 39 eller 39.5 tum, och alla andra strykjärn minskar i längd med en halv tum per strykjärn ner genom uppsättningen. är vanligtvis en tum kortare per klubb än för män. "

Det finns en viss variation mellan tillverkarna, dock i längden på fairway woods och längden ändras från en fairway wood till nästa.

"Vissa företag gör att deras mäns 3-skogar är 44 tum, några 43.5 och några 43 (damens fairway-skog är vanligtvis en tum kortare än motsvarande herrträ)", säger Wishon. "Dessutom gör vissa företag att deras fairway woods ändras i längd med en halv tum mellan 3-, 5- och 7-woods, medan andra väljer en stegning på tre fjärdedelar av en tum och ytterligare andra föredrar en inkrementell förändring på 1 tum. "

"standard" -längder ändras över tiden

Något viktigt att komma ihåg är att golfklubbföretag ändrar sina egna standarder för klubblängden över tiden. I allmänhet innebär detta att golfklubbaxlarna blir längre.

I slutet av 1970-talet till början av 1980-talet påpekade Wishon att den vanligaste längden för en herrförare var 43 tum. För 3-woods var det 42 inches och för 5-woods 41 inches (med kvinnors skog en tum kortare i varje fall).

Wishon tillägger: "Då var det typiska 3-järnet för män 38.5 tum med alla andra järn som minskade i steg om halv tum till kilarna."

Varför har klubbar blivit längre med tiden?

Den här frågan är ganska enkel att svara på: Golfklubbens längd har ökat eftersom golfare vill vara längre - vilket betyder mer avstånd. Och längre axlar är förknippade med ökat avstånd hos många golfare.

Vi avslutar med att citera Wishon utförligt:

"Varför har golfklubbar blivit längre över tiden? Eftersom golfföretag tror att det hjälper dem att sälja klubbar. Företagen har trott att ju längre klubbens längd är desto större avstånd kan klubben träffas. Även om det är sant med de korta strykjärnen , eftersom klubbarna blir längre och lägre på loftet är det ett faktum att andelen träffar utanför centrum ökar också.

"Anpassade klubbmakare bestämmer de rätta klubblängderna för golfare genom att först börja med en mätning av avståndet från golfspelarens handled till golvet. De jämför denna mätning med ett diagram som visar klubblängder för varje handledsgolvdimension. Eftersom golfare varierar enormt i höjd och armlängd - de två viktiga faktorerna för att bestämma en "bekväm längd" för golfaren - det finns inget sätt att alla golfare kan spela sitt bästa med de typiska standardlängder som erbjuds i standardgjorda klubbar som helt enkelt köps av -stället i proffsbutiker eller golfbutiker.