Can En amerikansk medborgare som kommer in i EU i Tyskland reser genom Schweiz utan vidare?

6

Min flickvän är en amerikansk medborgare och jag tar henne på en resa genom Tyskland (jag är tysk). Hon kommer in i EU i Frankfurt flygplats som turist. Under vår resa vill vi åka till Bodensjön, där jag skulle vilja gå runt sjön vilket innebär att vi kommer att vara kort i Österrike och Schweiz. Österrike är givetvis inget problem, eftersom det är en del av EU. Vad sägs om Schweiz? Kan hon komma in i Schweiz utan vidare, eller finns det något vi behöver göra på förhand?

    
uppsättning Philipp 28.04.2015 19:20

4 svar

13

Ja, Schweiz är en del av Schengenområdet, så du har inga problem att resa dit, förutsatt att du förblir inom din 90 dagar på 180 . Du kommer fortfarande se gränskontrollpunkter för kommersiell trafik, eftersom Schweiz inte är en del av EES, men du bör inte påverkas.

    
svaret ges 28.04.2015 19:25
2

Du måste betala en motorvägskatt (cirka 30 schweiziska franc) om du planerar att resa med bil på nationella vägar. Provincial (Canton) motorvägar påverkas inte av denna skatt. Klistermärket är giltigt i ett år (till exempel år 2015). En nationell motorväg kan lätt erkännas. Tecknen vid ingången och vid den existerande är grön, annars är de blåa. Klistermärket måste fästas på framrutan. Att köra på nationella vägar utan denna klistermärke är väldigt dyr.

    
svaret ges 29.04.2015 15:18
2

Reglerna för Schweiz är nästan lika som för Österrike. Landet är en del av Schengenområdet, vilket innebär att det hedrar Schengen-visum (eller viseringsfria besöksregler för amerikanska medborgare), men också att de dagar som spenderas i landet räknas mot 90-dygns varaktighet för vistelsegräns för din flickvän.

Även om du ofta ser gränsvakter stående, är det oftast ingen passkontroll vid gränsen. I vissa fall, mest på mindre vägar, är gränsen till och med helt öppen (det finns ett tecken men ingen byggnad och inga vakter).

Huvudskillnaden mellan Schweiz och EU: s medlemsstater är reglerna för import av varor. Du får inte ta så mycket alkohol, tobak, kött, etc. med dig som du skulle gå mellan Österrike och Tyskland. Dessa regler gäller självklart, även om gränsen inte är bevakad.

Om du korsar med bil, misstänker jag att gränsvakter också ser ut för personer som inte har motorvägsvignett (mer information om ch.ch ). Det är i grunden en klistermärke som kostar CHF 40 och låter dig köra på alla schweiziska motorvägar i ett år. Det är helt orelaterat med reglerna om att komma in i landet för utlänningar, men i praktiken är det i princip den viktigaste sak du måste ta hand om när du passerar den här gränsen. Att ta rätt väg / stoppa för att köpa vinjetten är i grunden.

Österrike har ett liknande system, men i det här fallet måste du stanna vid en bensinstation för att få klistermärken, eftersom motorvägen bara går över med inget annat än ett tecken: inga vakter, ingen kontroll, inget kontor / butik, i faktiskt ingen byggnad och inget behov av att sakta ner för gränsen.

Det är inte vad du planerar att göra den här gången, men om du vill stanna tillsammans längre än 90 dagar kan det vara intressant att veta att du kan göra det enligt EU: s fri rörelsebestämmelser, även i Schweiz, men du skulle då behöver lite pappersarbete (ett uppehållskort för henne, ett bevis på att du har jobb eller ekonomiskt medel för dig).

    
svaret ges 29.04.2015 12:42
1

Inget problem alls! Schengenvisummet är tillräckligt. Jag gjorde samma sak med en japansk flickvän en gång; -)

    
svaret ges 29.04.2015 09:42