Ta ett vapen bort från en motståndare? (Gamma World, & 4e)

7

I vår gamma-världskampanj ville en spelare slå en pistol ut ur en motståndares händer.

Till vår förvåning har varken de nya Gamma World reglerna eller D & D D 4e reglerna något att avväpna en motståndare. Vi kunde inte ens hitta regler för gripande.

Jag hittade en obskyr (och gammal) referens på guiden BBS forum, som i grunden sa att de avsiktligt lämnade det här, men inte sa varför.

Vi hand viftade den och uppstod den gamla 1e grappling rollen.

Så min fråga är detta: Hur har andra GM-läkare utarbetat denna situation? Vilken mekaniker verkar vara smidig och inte för orealistisk?

    
uppsättning SteveED 23.10.2012 02:54

2 svar

10

I found an obscure (and old) reference on the Wizard's BBS forums, which basically said that they intentionally left this out, but didn't say why.

I 4e är reglerna alltid utformade för att gynna datorer först. En avväpningsmekaniker skulle vara oproportionerligt bra för NPC, eftersom de flesta datorer får stor nytta av vapen och redskap, medan många monster inte använder dem alls. Därför ingen avväpningsmekaniker.

För realism skulle en avväpningsmekaniker vara stor - men 4e är ganska explicit om sin brist på oro: realism.

Som svar på huvudfrågan skulle jag förmodligen ad hoc något som en attackrulle mot det bättre av målets AC eller Reflex, med målet att lägga till vapenkunskap till sitt försvar (och möjligen en bonus för försvar för två -handed vapen också). Sanktioner för att vara avväpnad skulle vara enkla: använd obeväpnade attacker för vapen sökordskrav och förlora alla vapen / implementera fördelar tills objektet plockas upp igen.

Problemet med någon fritt tillgänglig avväpningsförmåga är att det verkar nästan allmänt överstyrt för NPC / monstrar, och endast situationally användbart för datorer, vilket enligt ovan går mot 4: e designfilosofi och kan vara obalansering. Något som dina spelare har allmän tillgång till, deras fiender gör förmodligen också. Jag har funnit att detta är ett effektivt sätt att få min spelare för att backa på några av sina obalanseringsförfrågningar: "Vill du verkligen Davith the Wicked kunna göra det för dig?"

    
svaret ges 23.10.2012 11:12
0
Eftersom 4e i grunden eliminerat grip och eftersom 4e: s fiender är kraftbaserade istället för attack baserad på det mesta, är det inte riktigt en regler för att avvärja en motståndare i 4e (kan inte tala med gamma världen utan min förståelse är att den har samma eller liknande basmekanik).

Vad gäller vad du ska göra om du vill presentera den här mekanikern? Jag skulle ställa in en DC baserat på nivå och tillåta en karaktär att göra antingen en dex eller str check för att avväpna motståndaren (någon som flyr undan). Om det är framgångsrikt avväpnat, ålägger antingen en -2 eller -3 skicklighetsstraff (eller inaktivera vissa attacker) och minska skadorna en formstorlek eller två för att efterlikna fiendens strider utan föremål.

Detta borde vara roligt att avväpna en motståndare, lätta DMing i flyg och grov mekanisk balans.

    
svaret ges 23.10.2012 03:07