Varifrån kommer stereotypen som trollkarlarna inte ha på sig rustning från? [stängd]

15

Varför är trollkarlar och deras ilk så begränsade i sitt val av personlig rustning i de flesta fantasinspelande spel? (... än mindre romaner etc.)

Visst tar lärandet mycket tid, särskilt om ett sådant arcantiskt och kryptiskt ämne som magi - men det här är bara en stereotyp. Spel och världar skulle båda lätt kunna utformas på annat sätt.

Varför är denna stereotyp så utbredd, och var kommer den ifrån?

Inspirerad av den senaste tiden av dvärgcentrerade frågor (till exempel den här ), ja. :)

    
uppsättning OpaCitiZen 14.01.2013 18:37

3 svar

20

Jag tror att en del av svaret ligger i de ursprungliga folklore-vyerna på magi.

Före och under medeltidsåldern var, enligt den kristna kyrkan, magi en falsk, demonisk beviljad perversion av den naturliga ordningen. De människor som utövade magi sågs som fula, sjuka gamla hags och onda trollkarlar som använde blod av kristna barn och behandlade Satan själv. De som anklagades för häxverk var inte sådana människor som troligtvis skulle vara i många strider, svärd mot svärd. Magi sågs som en svag och kvinnlig (som då innebar fegt) vapen, och var kopplat till sjukdom, gift och andra nutidiga debuffer.

Dessa trollkarlar ansågs därför inte vara det slags människor som fysiskt kan kämpa i en armé. Frågor var också, jag tror, ses som svaga män. Därför finns det en lång tradition av trollkarlar som inte använder rustning som de inte skulle kämpa öppet. En annan faktor var att många trodde att häxor kan till exempel härda sin hud för att undvika svärdblåsor. Därför skulle de inte behöva rustning ändå.

Renan Malke Stigliani uppmärksammade också en utmärkt punkt om Merlin, en mycket känd trollkarl, som var kraftfull och klok men för gammal att slåss med ett svärd och rustning, vilket förstärker magiken som ett alternativ till fysisk kamp, i motsats till en komplementär taktik.

Då kommer vi till den mest berömda trollkarlen av alla, Gandalf. Han var en mystisk, nästan allmäktig figur. Han hade inget behov av rustning, eftersom han aldrig blev skadad. Hans kraft var i annat än fysisk kamp.

Andra idéer (i andra kulturer) för hur magiker arbetade involverade speciella kläder, smycken, rörelser, sigiler etc. och var inte riktigt bärbara. En Druid kan kasta en lycka till charm för att grödorna ska växa, men han skulle inte dansa om i full rustning. Ofta hade magi då mycket mindre att göra med striderna än popkulturidén nu, så wizards hade inte någon annan anledning att klä sig obehagligt i fasta metallplattor medan de gjordes.

När D & D skapades, så var klasserna nödvändiga för att balanseras, tillsammans med skapandet av begreppet en svag trollkarl som gick ut och kämpade mosters i fängelsehålor med 10 "stora hallar. Fighters var enkla - alla vapen och rustning var tillåtna. Präster var mer begränsade i vapen, i utbyte mot stava på 2: a nivå. Trollkarlar fick stava på första nivån och var mer begränsade i melee som ett resultat.

I AD & D 2e är trollkarlen begränsad på grund av förklaringen att han inte har träningen att bära pansar och använda vapen (förutom de som behöver lite styrka, lite träning eller båda). Denna förklaring, medan bättre än ingen, är mindre än perfekt.

Senare (när ASF introducerades) kom tanken om rustning i väg för gester som en förklaring. Detta är i modern D & D, den accepterade standarden, tillsammans med sätt för guider att ta sig runt ( Mage Armor , specialutrustningar, etc.).

    
svaret ges 14.01.2013 19:10
2

Det är mest en fråga om spelbalans jag tror (jag hänvisar till D & D) och också ett sätt att connotera de olika klasserna mer - delvis förklarad med en hänvisning till Kallstryk som påstås förneka magi.

    
svaret ges 14.01.2013 19:47
2

Utifrån ett rent tidsperspektivbaserat perspektiv: Tidsåtgång att lära sig svärdshantverk, bågskytte eller den allmänna kroppsbyggnaden som behövs för att bära tung rustning utan att vikten sakta ner dig skulle minska tiden att studera magi.

Detta argument är starkare för vapenkompetenser eller defensiva objekt som behöver skicklighet för att använda effektivt (t.ex. mindre sköldar) än för rustning som bara behöver bäras men eftersom mycket konditionering för det senare kan ske genom att bara ha på sig det medan du gör dagliga aktiviteter eller i spel genom att ställa in en låg generisk styrgräns, i vilket fall bära tyngre rustning kunde genom gjort; men på bekostnad av att betydligt minska antalet leveranser som kan bäras samtidigt.

    
svaret ges 14.01.2013 20:53