Vilken riktning ska manövrera med handtag i handtaget?

4

Vilken riktning ska dörrhandtag i häftstyp vara orienterad? Enligt den här killen på YouTube är det traditionella sättet "mitt i kurvan upp, slutet av kurvan nere" , som "ser bättre ut", men du kan göra det tvärtom "för funktionshinder".

Mintankeäratten"mitten av kurvan ner, slutet av kurvan upp" inte ser bättre ut eller sämre, men det är lite bättre UX, eftersom handen från ovan kan få bättre grepp på handtaget, oavsett funktionshinder.

Om så är fallet, varför är det andra sättet att vara mer populärt? Det är uppenbart att konsistens är viktigast, men om man gör alla dörrar, vilket sätt ska jag välja?

    
uppsättning Patrick Szalapski 19.02.2015 16:16

6 svar

4

Använd din ADA manual fella s. Den uppåtgående kurvan på handtaget kan hängas på en handikappas manschett, kläder, armbandsur, handväska etc. Vanligtvis inte mycket av en stor sak, eller hur? Unill byggnaden är i brand eller en naturkatastrof, jordbävning. Allting kan hända i rasen för livet. ADA-personer behöver all hjälp de kan få i en katastrof, bostads, institutionell eller kommersiell

    
svaret ges 11.04.2018 03:03
2

Jag tycker inte att det gör stor skillnad.

Förutsatt ingen funktionshinder (du öppnar dörren med en helt fungerande hand, inte en pinne eller foten eller kan inte greppa saker), är det första alternativet (böjt upp) lite lättare att öppna.

I den första bilden skulle jag få tag i handtaget med min vänstra hand, med min handled startade något roterad medurs och rotera den moturs för att öppna den.

I den andra bilden skulle jag få tag i handtaget med min högra hand, med min handled startade litet roterad medurs och rotera den medurs medurs för att öppna den.

Så i bottenbilden måste jag rotera min handled längre bort än det är normalt centrum. Den övre bilden lägger rörelsen på vardera sidan av mitten, vilket betyder att jag inte behöver så mycket rörelseområde i min handled. Men skillnaden är fortfarande liten.

Om jag hade funktionshinder att hantera, kan den krökta stubben i slutet hjälpa till att hålla min hand på dörrknoppen med kurvan nertill. Eller jag kunde bara trycka upp den från botten med min hand / stub / stick / vad som helst och få samma effekt.

    
svaret ges 19.02.2015 16:27
2

Jag är mitt i att ersätta alla knoppar i mitt hem och gör spärrar på de franska dörrarna och icke-låsande garderober.

Min första intuition var att gå med det första alternativet (mitt på kurvan upp, slutet av kurvan ner). För vad det är värt, tycker jag att handtagets estetik ser mer naturligt ut ... det verkar bara som det är hur de är avsedda att placeras. Många bilder av trevligare hem på pinterest och generella bildsökningar kommer att stödja detta.

Som sagt, jag gillar det andra sättet (mitt på kurvan ner slutet av handtaget upp) för rakt användbarhet. Hävarmen i denna position är böjd för att "fånga" din hand och svara snyggt. Å andra sidan (i mitten av kurvan uppåt, slutet av kurvan nedåt) verkar mindre användbar - där din hand kan glida lite av handtagets ände innan spaken har gjort jobbet.

Jag tror att den andra faktorn är vilken typ av handtagsdesign du använder. Jag har valt ett modernt utseende med mycket subtil kurvatur. Det ser bra ut på något sätt. Jag kan se mer dekorativa / viktorianska modeller med en mer flared krökning som ser mycket bättre på det mer traditionella sättet (mitt på kurvan uppåt, slutet av kurvan ner).

Så - som alla sa - det kommer ner till preferensen. Jag slutade med att fråga wifey som hon föredrog och hon tyckte om det mer användbara, mindre vanliga sättet (mitt på kurvan ner, slutet av kurvan upp). Så det (som vi alla vet) är den avgörande faktorn:)

    
svaret ges 14.03.2017 18:48
2

Om du tittar på handflatan så ser du att den är konkav. I allmänhet vill du därför att majoriteten av handtaget har mitt i kurvan uppåt, änden av kurvan nere.

I det övre handtaget är det klart att detta har gjorts.

I det nedre handtaget är det mindre klart, eftersom majoriteten av handtaget verkar vara platt. Vilka kurvor det finns i slutet skulle föreslå från min logik att den har installerats upp och ner ... men dess installation ser inte fel ut för mig. Faktum är att det ser rätt ut - kurvorna i slutet ser mer dekorativa än praktiska för mig.

Jag skulle därför föreslå att jag skulle installera handtaget men det var designat. Båda handtagen i dina bilder ser till att jag har installerats uppifrån de har blivit konstruerade.

Det finns ibland andra ledtrådar om vilken väg uppåt ett handtag är utformat för att installeras.

I det övre handtaget ser du att handtaget är smalare längst ner än toppen; Detta är därför installerat på rätt sätt. Du skulle inte vilja att toppen av handtaget gräver i handen när du tryckte handtaget ner, du vill att din hand ska landa på en fin platt yta. Detta hjälper till att det övre handtaget är korrekt installerat, men det hjälper tyvärr inte med det nedre handtaget, vilket är det jag är mindre säker på!

Ibland är handtagets övre sida inte horisontellt, men ligger i en vinkel som ligger ned mot dörren (det vill säga sluttande från dig). Anledningen till detta är att din arm generellt pekar nedåt (din axel är högre än handtaget, om du inte är ett litet barn) och därigenom är det mindre bekvämt (kräver mindre vinkel i handleden) att du inte behöver rotera din hand till horisontella. Detta gäller inte för det handtag du har visat.

    
svaret ges 11.04.2018 10:55
1

Tradition (historiska spakar) och ergonomisk design skulle diktera att kurvan går upp.

Om du tittar på spakar från "Queen Anne" -perioden eller andra historiska perioder är kurvan "upp".

När du lägger handen på en spak, placeras den i slutet av spaken (inte nära vridpunkten) och därför bör kurvan vara upp så att handens naturliga kurva "passar" ergonomiskt mot handtaget .

Plus, det är så som de är i mitt hus ....

    
svaret ges 15.03.2017 05:37
0

För fasta franska dörrhandtag är det ditt val. För drift av låsuppsättningar kan vissa hitta kurva upp är mer naturligt för drift.

    
svaret ges 10.11.2018 21:07