Vad är några tips för att avsluta trä?

18

Jag är lite generad att fråga, men jag letar efter en bra vägledning för efterbehandling av tallmöbler. (Kan också gälla basbord och trim, så jag hoppas på ett ämne passera här.) Jag såg min pappa gör det här dussintalet när jag var barn, men jag har aldrig riktigt betalat den noggranna uppmärksamheten.

Specifika frågor jag har är:

  • Jag planerar att använda en slumpmässig orbitalslipmaskin för att förbereda det oavslutade träet. Behöver jag oroa mig för kornriktning?
  • Vad är den bästa metoden för att applicera fläcken? En trasa, borste eller svamp?
  • Vilken slip av sandpapper ska jag använda mellan plagg av polyuretan? Är 180 tillräckligt hög?

Jag hittade den här artikeln som skisserar en allmän hur-till. Ser någon fel eller förbättringar på den? Alla andra tips / tips / tricks skulle uppskattas också.

Uppdatering:

Här är den färdiga produkten! Jag fick äntligen att ta bilder av den. Tack för alla rådgubbarna - det visade sig riktigt bra. Jag använde en Minwax träbalsam först, sedan en gelfläck och sedan tre skikt av högglanspoly, lätt slipning med 220 grit efter första och andra skiktet.

    
uppsättning Doresoom 08.11.2010 16:35

3 svar

10
pine är ett svårt trä att fläcka under det bästa av situationer. Tall har områden med olika densitet, färg och harts (tonhöjd). Att använda en produkt som Minwax prestain hjälper lite. Följ noggrant instruktioner när du använder en förbehandling. Lite tips: Jag gillar att applicera en frisäck av oljebaserad fläck med en svampborste. Låt det ställa några minuter, gnid det in och fördela jämnt med en luddfri trasa. När en trasa blir mättad med fläck, använder jag en andra torrare trasa för att avsluta gnidningen. Den våtare trasa är utmärkt för att fördela färgen. Du vill inte ha någon väldigt våt fläck kvar på träet efter att du har rubriken in. När du väl har kommit till uretan, sanda lätt mellan varje kappa med 220 slippapper för att avlägsna eventuella dammstötar. Ta bort allt slipande damm med en lätt fuktig trasa, låt den torka och applicera nästa kappa. Återigen föredrar jag en bra svampborste, men en bra standard regelborste för olja / uretan fungerar bra för att äppla uretan. Kom ihåg, tunna lager och sand mellan varje rock.

    
svaret ges 10.11.2010 08:02
6

Bara några udda kommentarer -

Jag brukar bara använda ett skrot av gammal bomullskläder - gamla blå jeans eller en trött skjorta fungerar bra. Jag skar upp dem för återanvändning på det här sättet när min fru får för mycket på hålen i ett föremål. Observera att jag alltid är försiktig med hur jag kasserar en begagnad duk efter att du klarar av det. Oljemålningar kan värmas upp när de botar, i vissa fall kan det bli brand. Jag gillar att lägga den ut platt på ett cementgolv tills den är helt torr.

Ett problem med färgpine är fläckbildning. Så en slipning förseglar hjälper till att jämnt ut absorptionen av fläck. Du kan också använda gelfläckar för detta.

Slumpmässiga bollsandare kan fortfarande lämna repor. Du måste byta gris för att ta bort repor som lämnats bakifrån från föregående grit. Personligen tycker jag om att använda en handhållen skåpskrapa, särskilt nära en plats där kornet ändrar riktningen. En skrapa med en ny kant kan avlägsna ett vackert tunt lager av trä och lämna en helt perfekt yta bakom. Det här gör lite träning, och se upp, en handhållen skrapa som används kraftigt kan bli ganska het.

    
svaret ges 08.11.2010 16:55
0

Slipningstätare är inte idiotsäkra, på något "fläckigt" trä: tall, lönn.

Fin sprayad DYE sätter ett minimum av färgämne på träet. Torka INTE med den här metoden. Lätt (320 +) slipning för att slå ner korn (om du använder vattenbaserad färgämne, mindre nödvändig om du använder alkoholbaserad.

Färgämnen finns i pulverform, men jag föredrar den koncentrerade vätskan (blandar med antingen vatten eller alkohol)

När du är nöjd med mättnaden kommer en förseglingsrock av oväxlad skalak att låsa ner färgen.

Ytterligare avstämning kan göras genom att tillsätta färgämnet till shellak eller använda gelfläckarna som glasyrer.

Färger

Video om färgämnen

    
svaret ges 07.06.2013 20:53