Proper kläder för ganska blek person i mycket varmt och soligt klimat

21

Jag är från Centraleuropa och mer på den bleka sidan; Jag brinner inte lätt.

När jag vandrar lokalt (Alperna, etc), går jag vanligtvis helt enkelt bort med korta byxor / T-shirts och en Panamahatt (dvs halm), men då är det bara en dag eller så (och mestadels under hösten / vinter / vår ändå, så värme är inte frågan). Jag är medveten om att dessa slags kläder inte är tillämpliga för en öken; Jag är säker på att jag skulle få solbränna, snabbt.

Vad är den bästa lösningen för mycket heta klimat (till exempel Egypten), och 1-2 veckor, mestadels ut och om? Vilket material kyler, wicks svettas bort och håller solen bäst från min hud bäst?

Jag uppskattar att lokalbefolkningen har bra lösningar för det, men jag föredrar något som är "kultur-neutralt", det vill säga, jag vill inte begå en faux-pas genom att oavsiktligt ha på sig något som kan ha en politisk innebörd lokalt (det vill säga några garb har starka konnotationer i något område, vilket jag kanske inte är medveten om). Och även något som inte står ut i Europa, och det kommer också att vara bra för vandring här.

Finns det något betydligt bättre än bara några gamla vita / beige, välventilerade bomullsband? Är de mer tekniska "utomhus" garbs mycket bättre? Jag behöver inte massor av fickor, etc.

    
uppsättning AnoE 27.07.2018 11:26

5 svar

3

Som någon uppvuxen i Mellanöstern är detta ämne nära hjärtat.

Allmänna tips:

 • Lösa passande, långa ärmar och byxor ben.
 • Ha en undertröja om du är som jag och tenderar att svettas mycket.
 • Bär något varmt med dig, som en wrap, en front-zip-hoodie (se till att den inte är tung), eller en windbreaker. Du kommer ofta att växla mellan mycket kalla, luftkonditionerade miljöer till direkt värme. Att inte ha förberedt på egen hand kan leda till hälsokomplikationer.
 • Täck ditt huvud. Inte bara kan du få solbränna på huvudet, med skugga över dina ögon är praktiskt.
 • Ta mycket vatten med dig, dehydrering kommer att krypa upp. Drick inte mycket kallt vatten om du bara kom in från solen. Du kommer att lida för dagar.
 • Använd bekväma skor, undvik öppna klädda skor (sand är varm). Undvik skor med kork eller andra perforerade sålar. Fukt kan samlas in i dessa, och övergång från extremt kall (AC-miljö) till extrem värme (trottoar) kan göra att fukten expanderar snabbt och sönderdelas sålen.

För den specifika typen av kläder, noterar du att lokalbefolkningen kommer att ha vit vit på sommaren och mörkare nyanser under de kallare månaderna. Vit, beige, vitt är de föredragna färgerna.

För material, undvik syntet om du kan. Naturfibrer fungerar bäst. Lokalbefolkningen har mycket lätta blandningar av material. Bomull + Polyblandning. Undvik läder till varje pris.

Särskilda rekommendationer:

 • Lastbyxor, beige eller solbränna, full längd, lös. Dessa har mer ge än vanliga slacks, vilket också är bra om du är bekväm i dem.
 • Running / jogging skor; undvik "stövlar" eftersom dessa inte går bra i sanden.
 • En lös passform, långärmad skjorta med krage.
 • En keps eller paraply för skydd mot skuggor.
 • Solskyddsmedel (SPF 15 +)
 • Vatten (inte kallt men varmt).
svaret ges 29.07.2018 08:31
26

Jag blev förvånad över att upptäcka att en långärmad "teknisk" tröja med hög solskyddsfaktor (SPF) hållit mig mycket svalare (och minskade mängden vatten som jag behövde dricka under cykling) än en bomullst-shirt. Det är 100% återvunnet polyester, så det finns mer till det här än vad det är gjord av. Jag testade detta med att cykla en specifik väg nära mitt hem. I en t-shirt hade jag bokstavligen svett springer ner i mina armar vilket gör det svårt att byta växlar. I teknikskjortan var mina händer torra och jag drack ungefär hälften så mycket vatten på samma väg.

Jag fick min från Mountain Equipment Co-op , ett välkänt kanadensiskt varumärke, men jag är säker på att det finns europeiska leverantörer för samma klädtillverkare. Leta efter beskrivningar som innehåller en SPF-faktor på 40 eller 50, nämna ord som "wicking" eller "cooling", och viktigast av allt, prova en innan du går. Många av dem har också tumhål som gör att skjortan kan täcka en del av din hand såväl som din handled och hindra dem från att rida upp när du är aktiv.

De säljer också väldigt lätta byxor som sträcker sig på rätt ställen för klättring, paddling eller vad som än men ser då rimligt ut när man går ut på middag. Skillnaden mellan de speciella tekniska byxorna och de vanliga lätta bomullsbyxorna jag kunde köpa var var märkbar men inte enorm som t-shirtsna.

Glöm inte heller en hatt. Att hålla solen borta från ansiktet och nacken hindrar inte bara solbränna, det håller dig också svalare. Halm är svårt att packa och kan blåsa av: Jag skulle föreslå ett blekt tyg med en allsidig rand, inte en baseballlock. Idealiskt skulle det vara strängar som hjälper till att hålla det på vid blåsigt väder (du kan hålla dem tuckade inuti den vid normalt väder.)

    
svaret ges 27.07.2018 14:10
10

Detta är i själva verket samma svar jag har gett för tropiska kläder under regnperioden.

 • Linne: Om du kan bära den, har den den bästa komstrongn. Det absorberar lätt svett, känns väldigt coolt, avstöter smuts och är bakteriedödande.

 • Hamp: Inte lika bra som linne, men ett rentabelt alternativ om du inte gillar att bära linne.

 • Silke: För gott väder. Det är en av de luftigaste dukarna, men du borde inte bära den med ryggsäckar mm.

 • Polyester: Det finns många kläder i utomhusbutiker som är mycket lätta, lätt tvättbara och mycket bekväma.

Skillnaden i tung bomull är noterbar, så prova.

    
svaret ges 27.07.2018 14:09
9

Det är frestande att tro att det är en bra idé att bära korta kläder i heta klimat men det fungerar för mig bara upp till viss värme. Som inspiration, låt oss titta på beduinerna som lever över de östliga ökenarna (och andra ställen)

( Foto av Nickfraser, CC BY-SA 3.0 )

Bedouiner bär vanligtvis långa och lösa kläder som tillåter luftcirkulationen - deras tyg är relativt tjocka och insidan förblir cirkulerade och svala när de rör sig. Deras kläder är typiskt av ull från sina besättningar, vilket är motintetiv för vissa eftersom ull vanligtvis används på vintern.

De har också en hatt som har mycket bra täckning av huvudet (en quaffia).

Den här stilen av hetkläder är både mycket funktionell och bekväm och ger utmärkt solskydd. Det är fortfarande otroligt varmt i öknen - men jämfört med att använda det i några dagar att ha på sig mer "västerländska" kläder - det var mycket bekvämare för mig.

    
svaret ges 27.07.2018 16:57
1
Paraplyer (eller motsvarande) är mycket populära i Asien för att skydda mot solen. Jag tvivlar på att det finns politiska problem med paraplyer.

    
svaret ges 30.07.2018 06:07