Hur man rengör paintballfläckar på kläder

Du kommer tillbaka från en fantastisk speldag med paintball och dina favorit paintballkläder är belagda med fläckar av färg. Nu är det dags att tvätta dem ordentligt. Även om de flesta tvättmedel tar bort den hydrofila fyllningen i målarbollar, är vissa märken mer envisa att ta bort än andra.

Ange en uppsättning kläder som endast är avsedda för paintball

Paintball är inte lätt för kläder och om du hoppas att din utrustning ser bra ut bör du lära dig att tvätta den ordentligt.

Först och främst är det viktigt att komma ihåg att du inte behöver oroa dig för fläckar när du spelar paintball (som kan ta bort det roliga från sporten). Ange istället en uppsättning kläder som endast är avsedda för paintball. Bär åtminstone något som kan färgas utan bekymmer.

Dricks: Ljusa och bomulls- / polykläder fläckar lättare än mörka färger och plagg gjorda med andra fibrer.

Rengör dina kläder ordentligt och genast

När du kommer hem från paintballfältet, ta dig tid att rengöra dina kläder ordentligt och genast. Detta kommer att säkerställa att de förblir så fläckfria som möjligt och är redo för nästa speldag.

 1. Tvätta alltid dina paintballkläder direkt efter hemkomsten.
 2. Ta bort löv, pinnar eller grader innan du tvättar dem, eftersom dessa kan täppa till och skada tvättmaskinen.
  1. Detta är extremt viktigt om du tvättar trasor av mikrofiber som användes för att rengöra utrustning. Trasorna plockar upp allt med en grov kant och det hjälper inte att tvätta dem eftersom fibrerna har så starkt grepp att oavsett temperatur eller tvättmedel, löv, pinnar, grader etc. kommer att finnas kvar på mikrofibern.
 3. Förbehandla fläckar på kläder med antingen ett pulver-, flytande rengöringsmedel eller fläckborttagare efter eget val. Om det inte finns någon fläckborttagare fungerar en lika blandning av diskmedel och vatten som sprutas direkt på fläcken bra.
 4. Tricket är att verkligen tvätta tvättmedlet eller fläckborttagaren i fibrerna och låta det sitta i 2-5 minuter innan det tvättas.
 5. Efter förbehandling, tvätta som normalt med högsta möjliga temperatur som tyget tål. Om din maskin har en “sanitär cykel” eller “super het" -inställning och tyget tillåter det, använd den.
  1. Om dina kläder är en bomulls- eller bomullsmix är det normalt bra med dessa inställningar.
  2. Den här inställningen har testats och kommer att göra det bästa för att ta bort fläckarna, oavsett vilket tvättmedel du använder.

Paintball fyllning och hur lätt är det att ta bort från kläder?

Paintball-fyllning inkluderar propylenglykol, sorbitol, färgämne och ibland vax; vart och ett av dessa element kan tas bort med rätt försiktighet.

Huvudingrediensen i paintballfyllning är propylenglykol. Detta är en färglös, klar, viskös vätska som är ett fuktighetsbevarande medel, vilket innebär att den bildar vätebindningar med vatten. Det här är goda nyheter.

 • Propylenglykol är inte ett problem att ta bort med ditt vanliga tvättmedel.
 • Läs anvisningarna på tvättmedlet och använd den korrekta vattentemperaturen som finns på etiketten på ditt plagg.

Nästa element är sorbitol. Liksom propylenglykol är det ett fuktighetsbevarande medel. Detta är en sockeralkohol som naturligt finns i äpplen, päron och katrinplommon. Det används vanligtvis som i sockerfria tandkött såväl som ett förtjockningsmedel i skönhets- och sminkprodukter.

 • Sorbitol bör också tvätta helt genom att följa anvisningarna på tvätt- och plaggmärket.

Det färgämne som används i paintballs är av samma kvalitet som färgämnen för livsmedel. Matfärger tvättas helt ur kläderna, men tricket är att tvätta dem direkt. Om färgämnet sitter på ett tyg under en längre tid kommer det att tillåta färgämnet att sjunka djupare in i fibrerna och det blir svårare att ta bort det.

Om fläcken kvarstår

Om plagget tvättas snabbt och fläcken kvarstår, kan du blötlägga den i en lösning av 1-kvarts varmt vatten, 1/2 tsk diskmedel och 1 matsked ammoniak i 30 minuter.

 • Om du är orolig för färgfasthet, kontrollera den här lösningen i en söm eller på en iögonfallande plats.
 • Om plagget är bomull fungerar den här lösningen bra.
 • Efter de 30 minuterna förbehandlar du fläcken med en fläckborttagningsprodukt eller skrubbar extra tvättmedel i fläcken innan du tvättar som vanligt i tvättmaskinen.

Vax, det svåraste elementet i fyllningen att ta bort

Vissa märken av paintball innehåller vax i olika mängder som förtjockningsmedel. Detta är det svåraste elementet i paintballfyllningen att ta bort.

Innan några skott avfyras, överväga att använda högkvalitativa paintballs som är mindre benägna att innehålla en vaxartad fyllning. Färg som innehåller en vaxartad fyllning torkar väldigt tjock och känns bokstavligen vaxartad, som en krita. Många beskriver vaxartad färg som "krita", "tjock" eller "pasty". Om dessa egenskaper märks i kläderna du håller på att tvätta är en speciell förbehandling nödvändig.

Först och främst, skrapa bort överflödig färg som finns kvar på plagget.

Om det fortfarande finns vaxartad fyllning djupt i fibrerna, fortsätt med följande:

 1. Lägg en bit av en brun papperspåse på en strykbräda och lägg det färgade plagget ovanpå det.
 2. Lägg en bit av en brun papperspåse över vaxfläcken.
 3. Använd spetsen på ett varmt strykjärn på den övre påsen för att långsamt överföra vaxet från plagget till påsen - och ur dina kläder.

Tänk på att detta trick vanligtvis används för vaxfläckar från ett ljus, men det kommer definitivt att fungera för envis vaxartad fyllning.