Vad är den första referensen till ett internet av datorer i science fiction?

84

Internet har väsentligt revolutionerat vårt sätt att leva (du använder det just nu) Jag undrade om det någonsin var tänkt i science fiction. Jag frågar därför vad den första referensen i en science fiction-historia är där det finns datorer av någon beskrivning (inte nödvändigtvis digitala, men enheter som tjänar samma funktioner som datorer gör för oss idag) kopplade till tillgången till data på varje enhet eller till en central server och kan kommunicera via detta över långa (jämn globala / planet-till-planet) avstånd. I grund och botten är vad är den första referensen i sci-fi till ett system som dagens internet?

    
uppsättning Often Right 23.06.2015 08:25

9 svar

130

Jag har läst The Machine Stops ett par gånger, och jag tror inte att det är ganska som är tillräckligt för internet. Där bor människorna inom en jätte maskin. Men internet är ett nätverk av maskiner. För något lite närmare tror jag att jag skulle gå med Murray Leinster "

svaret ges 23.06.2015 11:35
54

Ett av de tidigaste exemplen på något liknande, och en som ofta hyses som det första omnämnandet av många moderna begrepp, är EM Forsters Maskinen stoppar från 1909.

Berättelsen föreställer en post-apokalyptisk värld där ytan har gjorts obebodlig och människor bor i små celler i ett enormt underjordiskt komplex som övervakas av The Machine. Maskinen ger dem möjlighet att kommunicera med andra människor - både brev och röst- och videosamtal, och ger tillgång till information och media.

Forsters historia är anmärkningsvärt prescient och berör teman som är populära även i moderna reaktioner på internet och sociala nätverk. Dess huvudpersoner bor på motsatta sidor av världen men kommunicerar direkt, med ett tecken som motverkar alienation som orsakas av ingen fysisk kontakt.

Det är över hundra år gammalt, Den fullständiga texten är tillgänglig , fritt och utan upphovsrätt.

En anteckning: i Wikipedia-posten nämns det att:

In the preface to his Collected Short Stories (1947), Forster wrote that "The Machine Stops is a reaction to one of the earlier heavens of H. G. Wells."

Det kan tyda på att en tidigare H.G.Wells-historia kan beröra liknande problem och vara ett tidigare exempel, men jag vet inte vilken historia Forster hänvisade till.

    
svaret ges 23.06.2015 08:41
43

Jag är inte säker på om den är tillräckligt nära för att kvalificera, men Jules Vernes "Paris i 20th Century" (1863) beskriver elektriskt drivna mekaniska räknare som kan skicka meddelanden till varandra.

Mark Twains novell "Från" London Times "1904" (1898) beskriver ett världsomspännande nätverk av "telelektroskop", genom vilket "världens dagliga verk synliggjordes för alla och hörbart diskuteras också av vittnen åtskilda av vilket antal ligor som helst. "

Här är en beskrivning av en karaktär som använder den från berättelsen:

Day by day, and night by night, he called up one corner of the globe after another, and looked upon its life, and studied its strange sights, and spoke with its people.

He seldom spoke, and I never interrupted him when he was absorbed in this amusement. I sat in his parlour and read and smoked, and the nights were very quiet and reposefully sociable, and I found them pleasant. Now and then I would hear him say, 'Give me Yedo[Tokyo]'; next, 'Give me Hong-Kong'; next, 'Give me Melbourne.' And I smoked on, and read in comfort, while he wandered about the remote under-world, where the sun was shining in the sky, and the people were at their daily work. Sometimes the talk that came from those far regions through the microphone attachment interested me, and I listened.

    
svaret ges 23.06.2015 14:50
1

Ernst Jüngers Heliopolis (1949) beskriver någonting som smarta telefoner med Phonophor och något som Wikipedia framträder i (sorten av) uppföljaren Eumeswil (1977).

    
svaret ges 14.10.2018 03:10
0

En gammal kort jag läste kallad "codemus". Alla hade en "lilla bror" som rådde dem när de skulle gå upp, klä på sig osv. Samtliga sammankopplade, röststyrda och med en webbkamera !. Waaaay tillbaka på 50-talet

    
svaret ges 15.03.2018 07:17
-1

Brunner, John - "Shockwave Rider" 1975 - En riktigt prescient syn på många aspekter av dagens webb. Till och med innehåller en förhandsvisning av en Google-liknande enhet. Predierar några webbaspekter som bara är nu i svangerskap.

    
svaret ges 23.06.2015 21:32
-1

Inte det första exemplet, men säkert den mest oklar noggranna förutsägelsen, finns i Frederik Pohls "The Age of the Pussyfoot", skrivet 1965. Därför bär alla en "Remote Access Computer Transponder called a Joymaker", vilket gör allt den smarta telefonen gör för oss idag - men också uteslutna drycker och aspirin!

    
svaret ges 26.09.2016 03:10
-1

En kandidatsvar som tydligt handlar om datorer som är sammanlänkade är 1970-filmen "Colossus: The Forbin Project". I den här filmen ansluter en kraftfull amerikansk försvarsdator till sin sovjetiska motsvarighet. Mellan dem försöker de ta kontroll över mänskligheten.

Medan det inte visar något som vårt moderna internet, visar det ett scenario som har en likhet med början på vårt internet - två datorer anslutna ihop.

    
svaret ges 17.10.2016 00:25
-3

William Gibson - "Neuromancer" 1984 - Inte den första, men kanske en av de mest detaljerade. Gibsons version av internet förutsagde många saker som vi fortfarande försöker bygga, och gjorde ett ganska bra jobb med den sociala inverkan också.

    
svaret ges 25.06.2015 21:16