In Star Trek, varför åker inte tidresor alltid till alternativa realiteter?

15

Grundprincipen för de omstartade Start Trek-filmerna är att Spock och Nero reser till det förflutna orsakade en alternativ tidslinje. Men det har funnits andra tillfällen av tidsresor i Star Trek-universum som inte verkar skapa några alternativa realties (The Voyage Home, First Contact, ...). Finns det någon anledning till detta, eller är tillverkarna bara väldigt inkonsekventa?

    
uppsättning Alex Kinman 08.07.2016 19:25

2 svar

22

Detta var (ganska) förklarat i Voyager-avsnittet " Relativitet ". Kort sagt resulterar tidresor verkligen i ett brett spektrum av paradoxer, några relativt godartade, andra dramatiskt katastrofala. Det är bara de händelser som inte är förutbestämda och har stor effekt på andra planeter och civilisationer som verkar resultera i skapandet av en ny tidslinje. De händelser som är förutbestämda (eller bara ganska små, och därmed annars obetydliga i det stora systemet) gör det inte.

Nyckelfaktorn verkar vara scope . Ju större effekten och desto bredare det fysiska området påverkas desto större är utsikterna för en tidsresor händelse som rippar universum en ny.

DUCANE: Let's see how much you've assimilated. The Dali paradox.

SEVEN: Also known as the Melting Clock Effect. It refers to a temporal fissure which slows the passage of time to a gradual halt.

DUCANE: The Pogo Paradox.

SEVEN: A causality loop in which interference to prevent an event actually triggers the same event.

DUCANE: Excellent. Can you give me an example?

SEVEN: The Borg once travelled back in time to stop Zefram Cochrane from breaking the warp barrier. They succeeded, but that in turn led the starship Enterprise to intervene. They assisted Cochrane with the flight the Borg was trying to prevent. Causal loop complete.

    
svaret ges 08.07.2016 19:49
21

Tidsresor är sällan, om någonsin hanteras konsekvent i någon sci-fi-serie. Det sägs att oftast antingen A) en ny tidslinje skapas, B) karaktärerna (antingen i den nya tidslinjen eller korsning från den gamla) "fixa" vad som än förändrats så att historia rättigheter, eller C) några kombination av A och B.

Några exempel:

Star Trek: Den ursprungliga serien

  • "Imorgon är igår": Företaget går tillbaka till 1960-talet och av misstag kidnappar en stridsflygare, kapten John Chrisopher. Först tror de att det inte är så mycket, för Christopher skulle inte bidra avsevärt till historien. Men då förstår Spock att hans son skulle, och hans son hade ännu inte blivit född. Så de åtgärdar vad de gjorde fel, förhindrar att en alternativ tidslinje bildas.

  • "City on the Edge of Forever": McCoy går till det förflutna och skapar en alternativ tidslinje där federationen aldrig existerade. Tidslinjerester Kirk och Spock följer honom till det förflutna, förhindrar honom från att ändra historia, så historiken är rätt och den alternativa tidslinjen utplånas.

Star Trek: Nästa generation

  • "Gårdagens Enterprise": Enterprise-C reser till framtiden och lämnar sitt ordinarie ögonblick i historien med ett betydande jobb kvar. Detta skapar en alternativ tidslinje där federationen är i krig mot Klingons. De lyckas skicka Enterprise-C tillbaka, teoretiskt rättande tidslinjen. Men det visar sig att från och med detta avsnitt fortsatte de faktiskt i ett alternativt universum - en där en Romulan hade tänkt ett barn med en mänsklig fånge som heter Tasha Yar, och det barnet Sela växte upp i Romulanskriget förtvivlande människor och federationen.

  • "Tids pil": Här har vi en stabil tidsling. Datas huvudet hittades i 24-talets jord, för på senare tid gick han tillbaka till det förflutna. Hans huvud blev separerat från sin kropp och stannade där medan hans kropp reste tillbaka till framtiden för att återgå till huvudet som de redan hade hittat. Stabil slinga, ingen ny tidslinje skapad - det var samma tidslinje som alltid hade funnits.

  • Star Trek: Första kontakten : Borgen går tillbaka i tid för att förstöra jorden tidigare. Detta skapar en ny tidslinje där Borg har tagit över Alpha kvadranten. Tidslinjebestämmelser Enterprise-E följer dem och förhindrar deras övertagande, så att man slänger ut den alternativa tidslinjen.

  • "Förlossad": En framtid Alexander Rozhenko reser till sitt förflutna (serieens present) speciellt för att skapa en alternativ tidslinje. Han bevittnade sin pappa att dö, och tillskrivna den till hans yngre självs vägran att bli en krigare. När han låg och dö i sin faders armar, berättar Worf för honom att de förändringar han gjort till det förflutna kan faktiskt redan ha ändrat tidslinjen. Vi såg aldrig framtiden, så för allt vi vet, från det ögonblicket är besättningen i ett alternativt universum, en där Worf inte kommer att dö som Alexander såg.

Star Trek: Deep Space Nine

  • "Past Tense": Sisko, Bashir och Dax reser till det förflutna, och nästan omedelbart skruvas upp saker genom att orsaka en händelse som resulterar i dödandet av en man som heter Gabriel Bell. Resten av Defiant-besättningen befinner sig nu i ett alternativt universum, där federationen inte existerar. Sisko spelar då delen av Bell, återställer historia ... nästan. Som med "gårdagens företag", återställs det ursprungliga universum, men inte riktigt. I detta nya universum visar officiella Starfleet-skivor att Gabriel Bell faktiskt hade utseendet på Ben Sisko (det är tydligen det enda kända fotografiet av honom som togs efter att Sisko antog sin identitet?)

  • "Besökaren": Mycket samma som "Första Född", den här gången är det Siskos son som reser till det förflutna för att förhindra att hans far dör. Han gör det med framgång, så att han slänger ut sin ursprungliga tidslinje, till förmån för ett alternativt universum skapat där Sisko inte förlorades i något temporärt fenomen.

Det här regelbundna mönstret upprätthålls inte i filmen Star Trek . Vad som ändrats tidigare var denna förstörelse av USS Kelvin och senare av planet Vulcan. Bara en person från den ursprungliga tidslinjen lyckades följa de dåliga killarna tillbaka till det förflutna, och han kunde inte förhindra antingen Kelvins eller Vulkans förstörelse. Tidslinjen förblev således förändrad, och gjorde inte rätt sig som den hade så ofta.

    
svaret ges 08.07.2016 19:56