Varför män hade minikjolar på ”Star Trek”

Då och då kommer det upp. Någon tittar på ett tidigt avsnitt av Star Trek: The Next Generation. De ser i bakgrunden och de ställer frågan: "Varför har den mannen en minikjol?"

Svaret är rotat i både sexism och icke-sexism, Star Treks påstående att det handlar om jämställdhet och verkligheten att pandera till manliga fans för att öka betyg.

Det finns få mer kontroversiella element om den ursprungliga Star Trek-serien än Starfleet minikjol. I den klassiska serien hade män från Starfleet ett brett utbud av uniformer. De hade på sig byxor med skjortor, byxor med jackor, byxor med tunika och variationer däremellan. Men kvinnor från Starfleet hade nästan utan undantag klänningar. Faktum är att majoriteten av dem hade minikjolar.

En intressant anteckning är att i den ursprungliga oanvända Star Trek-piloten "The Cage" hade kvinnliga Starfleet-besättningar byxor precis som männen. I reshot-piloten var kvinnorna klädda i kjolar och förblev så under resten av den klassiska serien. (Detta var inte den enda förändringen som studion tvingade på produktionen som ett steg bort från feminismen. Studion krävde också att de skulle klippa en kvinnlig första officer som heter Number One.)

Hur fans fick minikjolarna

Senare började Star Trek fans kritisera minikjolarna. De sa att en sådan uppenbar sexualisering av kvinnorna i showen stred mot dess påståenden om feminism och jämlikhet. Star Trek gjorde djärva framsteg för tv då, då kvinnor sällan sågs i maktpositioner och kvinnor i färg ännu mindre. Men detta var ett uppenbart undantag. Situationen blev bara värre när samhället flyttade ut från sextiotalet och in på sjuttiotalet och åttiotalet.

Naturligtvis kunde Star Trek bara ha sagt, "Ja, vi erkänner det. Vi ville bara ha en ostkaka på showen." Men det passar inte berättelsen om att Star Trek är en plats för jämlikhet och feminism och mångkulturalism och vad-inte.

Mini-kjolar för manliga star trek karaktärer

När folk började klaga, svarade Trek-gemenskapen: "Nuh-uh! Minikjolarna var inte sexistiska! För män hade också dem! Det var unisex!" Detta verkar ha tydligast angetts i The Art of Star Trek från 1995. I den säger boken, "Kjoldesignen för mäns" skant "[en kombination av" kjol och byxa "] var en logisk utveckling med tanke på den totala jämställdheten mellan de kön som antas existera på 24-talet.

Naturligtvis är detta lättare sagt än gjort. Nästa fråga skulle alltid vara, "Så var var alla män i minikjolar i originalserien?" Svaret skulle vara att det fanns några, men du såg dem bara inte, vilket lämnade obehagliga blickar och höjde ögonbrynen. Det gap är vad Star Trek: The Next Generation försökte fylla.

"Skanten"

När pilotavsnittet "Encounter at Farpoint" sändes 1987 bärs skanten av både Deanna Troi och Tasha Yar (kort). Men vi får också vår första glimt av den manliga skanten i bakgrunden i det här avsnittet. Sammantaget uppträdde männen som bär skridskor i fem avsnitt av den första säsongen ("Encounter at Farpoint", "Haven", "Conspiracy", "Where No One has Gone Before" och "11001001"). De uppträdde också i andra säsongens avsnitt "The Child", "The Outrageous Okona", "The Schizoid Man" och "Samaritan Snare." Deras slutgiltiga framträdande kom under återblickar i seriens final "All Good Things ..."

Det är dock betydelsefullt att de skridsklädda männen bara framträdde som bakgrundstecken, aldrig som huvudpersoner med talande delar. Det är också betydelsefullt att ingen av de viktigaste manliga skådespelarna hade på sig skanten. Det, plus avvecklingen av skansen under den tredje säsongen och framåt, betyder att TNG förmodligen kände att poängen gjordes och tyst fick dem att försvinna. Skanten fortsätter att vara en del av Trek-kulturen, men främst som en källa till komedi istället för diskussioner om könsroller.