Vad är möjligheterna att balansera 3-fasskonsumtion?

4

En hel del bostäder har en 3-fasig elektrisk anslutning. Var och en av faserna har vissa apparater anslutna till den. Det innebär att strömförbrukningen i något ögonblick på varje fas är annorlunda, så vi har en obalanserad eller icke-symmetrisk belastning.

En stark obalanserad belastning är inte önskvärd eftersom:

  • (3-fas) brytare kan resa på grund av den överbelastade fasen. Även om den totala belastningen om den är långt under brytaren är konstruerad maximal. Om detta händer med huvudanslutningsbrytaren är hela huset svart.
  • Det medför högre förluster och sänker effektiviteten i energitransmissionen.
  • Strömleverantören kan straffa konsumenten för det.

Finns det något överkomligt sätt att balansera strömförbrukningen i 3-fasers hemanslutning? Kommersiella lösningar föredras, men DIY är också accepterad.

Återkoppling av apparaterna är ett alternativ för att förbättra strömförbrukningsbalansen i viss utsträckning. Men det är nonsens att bara använda en dammsugare eftersom tvättmaskinen är på. 3-fasskonsumtionen kommer alltid att vara varierande, så att åtminstone förbättring av balansen är tillräcklig.

En fasförskjutningstransformator hjälper den här situationen i överföringsnäten, men det är en lösning för verktygslösningar.

    
uppsättning Peter Ivan 04.02.2013 23:13

1 svar

1

Istället för att omdirigera belastningen är framtiden intelligent att lägga till hemmakraftproduktion. Avbrytning av något med en cpu i det (allt bredvid ett hett strykjärn) är en dålig idé.

I Europa, där även de minsta byarna har 3-fasig anslutning till varje hem, är solpaneler med LiIon buffertbatteri heta. En 100W panel är ~ 300 € all inclusive. DIY-delen skulle vara intelligent att ge självtillverkad kraft till den mest belastade fasen och bara när det är assymetriccaly.

En vän gjorde det med en liten flodgenerator för att spara straff från elleverantören.

    
svaret ges 15.02.2013 23:22