Double nationalitet - lämnar / kommer in i Europa med ID-kort

13

Jag har ett bokat flyg (kan inte avbryta det), mitt pass har löpt ut och jag kan inte förnya det i tid. Jag har också en dubbel nationalitet, jag är faktiskt grekisk, född i Ryssland och bor / arbetar / studerar i Frankrike sedan 14 år. Jag planerar att åka till Ryssland för att se en nära familjemedlem som har några medicinska problem.

Så flygningarna är:

  • första Frankrike (där jag jobbar och bor) = > Ryssland
  • då Ryssland = > Frankrike (där jag jobbar och bor)

Dokument som jag har:

  • Giltigt grekiskt ID-kort
  • Giltigt ryskt pass
  • Förfallit grekiskt pass på mer än 3 månader

Så jag tvivlar inte på att du kommer in / lämnar Ryssland med det giltiga ryska passet, men jag är inte säker på att du kommer in / lämnar Frankrike med bara ett ID-kort.

Det sägs att det inte finns något problem att resa mellan europeiska länder med ett ID-kort, men hur är det med att lämna / gå in i europeiska gränser?

    
uppsättning sk245230 02.07.2017 11:38

4 svar

16

Enbart ditt grekiska ID-kort gäller för inresa / utträde från något EU / EFTA-land, oavsett var du flyger till / från.

Presentera dina dokument enligt följande:

  • Vid fransk avgångskontroll, ditt boardingkort, grekiska ID-kort och ryska pass (franska brukar kräva att du ser papper för din destination innan du släpper ut dig).

  • Vid ryska inmatningskontroll, det ryska passet.

  • Vid ryska exitskontrollen kommer det ryska passet (och boardingkortet + grekiska ID-kortet om det ställs)

  • Vid franska inmatningskontroll, ditt grekiska ID-kort

Du kan lämna ditt utgåde grekiska pass hemma

Bevis : Såsom anges i Timatic , databasen som används av flygbolagen:

France: Passport Exemptions: - Nationals of Greece with a national ID card.

    
svaret ges 02.07.2017 12:49
11

Inget problem alls. Webbplatsen kräver att jag skriver mer men det är verkligen allt som finns där. Du kan komma in i alla EU-länder, även länder som inte själva utfärdar ID-kort (det vill säga Storbritannien, Danmark och Irland, även om Irland nyligen införde ett "passkort") med ett giltigt nationellt identitetskort utfärdat av ett annat EU-land. Det spelar ingen roll om du för närvarande kommer inifrån eller utanför EU.

    
svaret ges 02.07.2017 11:40
2

Här är några uppdateringar om resan:

På vägen i (Frankrike = > Ryssland). Jag visade alltid bara ryska pass och hade ingen tvivel om den andra nationaliteten.

På ut (Ryssland = > Frankrike). Under checkin bad dom mig att bevisa att jag kan komma in i EU så jag visade mitt grekiska ID-kort. De var inte så nöjda med att det hade mer än 10 års utsläpp men jag sa till dem att det grekiska idet inte har någon utgång. I slutet var de inte nöjda men slutligen låt mig checka in. Vid gränsen till Ryssland visade jag bara Rysslands pass. Vid gränspassagen i Frankrike ger jag dem grekiska ID-kortet + utgått grekiskt pass och ryskt pass. Killen öppnade just det ryska passet och stämplade det utan att se mina europeiska dokument.

    
svaret ges 21.08.2017 10:12
1

Så här finns mer information. Jag ringde det franska gränskontrollcentret. De berättade för mig att jag skulle kunna passera gränsen men jag kan stöta på en längre dokumentkontroll. De tillade också att jag borde undvika indirekta flygningar. Dessutom hittade jag här i den här länken att vi kan resa med utgått pass och giltigt ID-kort: länk Det handlar om de franska dokumenten och lämnar från Frankrike, men det går inte att lämna Frankrike med grekiskt ID.

    
svaret ges 03.07.2017 10:52