How att vända en AD & D-tjuv till en konge?

13

Tjuven karaktär i avancerade Dungeons & Drakar, 1: a upplagan är just det; en tjuv. Pickpocket, skärpväska, kattinbrott, snygg liten blighter ....

Jag tänker på att köra en serie med spel som inte strider mot (eller minsta kamp). Ett av tankarna är att vända tjuven till en konge och driva ett "con the greedy rich baron" -schema eller något i samma riktning.

För det första är AD & D även det rätta systemet för att göra detta? Och om det är, vilken typ av förmåga, förutom "plocka fickor", "gömma sig i skuggor", "flytta tyst", etc., skulle du förvänta dig att en "con-man" har?

    
uppsättning Stewbob 12.11.2010 16:50

8 svar

6

AD & D är ett hemskt system för denna typ av spel. Det här är inte lämplig fråga för att komma in i vilka spel som skulle vara bättre (jag rekommenderar en ny uppföljningsfråga).

Som skrivet är de flesta versionerna av D & D dämpningsinriktade spel. De är inriktade på hög action, helst i en fängelsehålan eller liknande miljö. Jag säger inte att du kan inte göra andra saker - det är uppenbart att du kan - men du befinner dig utanför reglerens komfortzon.

Om du skulle spela en con man i AD & D, skulle jag skapa en ny klass för den. Det skulle ha ingen av de tjuvförmågor du listar. Kon män är sociala krigare, inte smygar. Jag skulle skapa ett percentildiagram (efter nivå) för dessa förmågor:

  • Bedra - skapa en lögn och övertygande "sälja" den
  • Placate - lugna ner en känslomässig person
  • Distrahera - avviker uppmärksamhet från någon person, faktum eller händelse
  • Förklädnad - verkar vara någon du inte är (ett speciellt fall av bedragare värt sin egen förmåga)

Observera hur "fuzzy" dessa förmågor jämförs med tjuvarnas förmågor som Climb Walls and Hide in Shadows! Du räknar med din DM för att verkligen göra detta arbete för dig.

    
svaret ges 12.11.2010 16:57
14

Nya klasser, nya regler och liknande är inte, enligt min mening, svaret på det här sammanhanget, och sällan är de det bästa svaret på någonting.

Enkel rollspel och DM-bedömning baserad på sunt förnuft är emellertid .

Låt oss säga att du är villig att lura den lokala konstabulären för att tro att, ja, det här är hans egen diamanthåriga åsna (eller vad som helst). Om spelaren är dramatisk böjd så kan du som DM säga: "Okej, agera ut det. Bedra honom! Vad säger du till honom?" Om spelaren däremot inte är en skådespelare, så har han eller hon bara förklarar ljugets natur till vilken detaljnivå som helst. Om karaktärens Intelligence-poäng verkar tillräckligt högt för att karaktären kan övertyga skälen till lögnens logik, och om hans / hennes karisma-poäng verkar tillräckligt hög för att "sälja" men skandalösa ljugen, kommer datorn bort med den. Om inte, så nej

Alternativt kan du bara döma oddsen att de lurade kommer att köpa den och rulla några tärningar.

AD & D är mest säkert den rätta typen av spel för att göra detta, eftersom det aldrig har galen att berätta att du inte kan .

Om du vill vara en kon man, börja ljuga.

    
svaret ges 13.11.2010 04:56
10

I stället för att komma in i det andra argumentet ovan: AD & D är jättebra för ett con-man-typ tjuvtypspel. Den mekaniker du vill titta närmare på handlar om att få XP för guld. Allt annat är en fråga om teknik: Dm kommer att behöva vara skarp om att skapa situationer och spelaren måste vara skarp om de saker han eller hon planerar och förföljer. Och om du kan klara av att dra in andra spelare - en liten muskel (en fighter eller en annan tjuv) och kanske en illusionist skulle vara bra tillägg.

Jag skulle inte svettas någon av tjuvförmågorna. Det klassiska förtroende spelet är en fråga om kreativ missriktning.

Här är ditt problem: Det finns två lager här: det finns In-Character-laget där du och ditt besättning drar jobb (och om det här innebär att "locka den giriga baronen" kommer DM att spela den giriga baronen) ..och då finns det lagret Out of Character där vi är folk som spelar ett spel.

Om din DM inte får hantera det här är du ganska dömd. För att han alltid kan känna av karaktären vad du ska göra i karaktär. Du kan inte bara erbjuda DM en bläddring från Furyondys deponerade prins som säger "Jag har 800 000 guld i banken och jag behöver hämta det ur landet, så jag undrade om du kunde hjälpa mig att flytta detta guld till en bank i storhertigdömet .. "om han inte vill spela tillsammans. Han måste (i karaktär) vara villig att vara förknippad (i karaktär), kanske lämna några saker upp till chans, eller introducera komplikationer på egen hand utan att känna som "ah, jag måste vederlägga mot den spelare som försöker con min NPC ".

Svaga DM-spelare eller spelare kommer aldrig att få denna typ av spel att flyga, men duktiga kommer att göra det bra med det. Lycka till!

    
svaret ges 09.12.2010 17:01
9

I AD och D hade de uttryckligen inte ett kompetenssystem förutom de begränsade tjuvprocenterna, så conning var en rollspel. Eftersom tjuvar inte var mycket bra för kamp, blev de underhandlade av nödvändighet, och interaktionskontroller gjordes med hjälp av CHA-förmågaskontroller. Du kan se till att lägga till Diplomacy and Bluff-kunskaper från 3,0 men de lägger inte till conning till spelet, de lägger bara till komplexitet som kanske eller inte kan vara nödvändigt. Jag spelade i många Basic, 1e och 2e spel där någon hade en kon man (eller ansikte man) med bara en hög CHA och rollspel. Nu förstås det att CHA-beroende gjorde bards till ett ännu bättre val, även om det fanns charlatan-guider (jag verkar komma ihåg något i Dragon i den meningen ...).

Observera hur PHB s.103, "Förhandling" beskriver den som en fullständig RP-övning och nämner inte ens statskontroller.

    
svaret ges 13.11.2010 01:34
6

Jag vet inte om du är inställd på att använda 1: a upplagan, men några av färdigheterna för Bard-klassen i 3 / 3.5 skulle låna sig mycket mer effektivt för denna idé.

    
svaret ges 12.11.2010 21:53
6

Allt du verkligen behöver är en spelare villig att rollspel och en DM villig att ta spelet varhelst det kan gå! I en nypa, som en DM, kanske jag har en roll mot Charisma i vissa fall. Men hela poängen med en RPG som AD & D är kreativa interaktioner precis som här.

Jag skulle också titta på Complete Thief's Handbook för 2E AD & D. Den innehåller några bra idéer för nya färdigheter och yrken, inklusive icke-traditionella tjuvar som kon mannen.

    
svaret ges 09.12.2010 17:44
2

Du kanske vill titta på 3e eller 3.5. Jag skulle börja med en Bard, vinkel mot att vara en skådespelare / storyteller, och sedan köpa upp tinningar som Diplomacy, Persuasion och liknande. Kasta några fester som gör människor naturligt som du och en hög karisma, och du borde vara bra att gå.

Men eftersom du frågade specifikt om AD & D, tycker jag inte att det är genomförbart utan att du mäter mycket av kärnmekanikerna.

beklagar.

    
svaret ges 09.12.2010 19:04
2

AD & D 1e jag skulle säga är inte det perfekta systemet för att göra detta. AD & D 2e med hjälp av NWP och Complete Thief's Handbook skulle göra det mycket lättare, särskilt med Disguise NWP. AD & D 1e skulle hantera det om du som spelare kan tänka dig bra, men AD & D 2e ger dig ytterligare verktyg så tecknet kan göra det genom mekaniken, även om du inte helt har tänkt på allt.

    
svaret ges 13.04.2011 07:56