Undergenren till punkrock

För att förstå punkmusikens natur är det viktigt att vara medveten om alla former den kommer i. Punk handlar inte längre bara om Sex Pistols och Ramones; det finns många olika typer av punkmusik med olika influenser och olika ljud.

Anarcho punk

Grunden för denna rörelse kan kopplas till en sång. Sex Pistols första singel, "Anarchy in the UK", var första gången punk och anarki skulle kopplas ihop, och det skulle ge upphov till denna specifika undergenre.

Anarko-punk handlar inte helt om anarki, men det är starkt motiverat av politik. Dess texter förmedlar ofta budskap om politiska frågor, inklusive djurrättigheter och antiregeringspositioner.

Det engelska bandet Crass grundade rörelsen, predikade kommunism och DIY-rörelsen. De avfärdade punkband som Sex Pistols som dockor för musikindustrin och trodde att det enda sättet att verkligen få fram din tro var att producera din egen musik. Detta ledde till Crass-skivor, det ursprungliga hemmet för anarcho-punk-band som Flöde av rosa indianer och KUKL (ett band med en ung Björk).

Medan Crass predikade politisk förändring genom pacifism, tror många andra anarko-punkband att politisk förändring bör påverkas "på alla nödvändiga sätt", inklusive våld.

Essential Bands: Crass, Flux of Pink Indian, Against Me !, Subhumans, Propagandhi

Keltisk punk

Celtic punk är i huvudsak punkrock tillsammans med traditionella irländska instrument. Som en musikalisk rörelse grundades den på 80-talet av Pogues, ett band av punkmusiker i London som försökte få tillbaka sitt irländska arv.

Celtic punkband spelar ofta en blandning av traditionella irländska folk- och politiska sånger, liksom originalkompositioner. Medan situationen för det irländska folket genom historien ofta är ett ämne för deras sånger, anses det inte vara en uppenbart politisk rörelse.

Senast ser Celtic punk en ökad popularitet eftersom amerikanska band som Flogging Molly och Dropkick Murphys sätter sin egen snurr på undergenren och ger den en avgjort amerikansk smak.

Cowpunk

Cowpunk är ett konstigt äktenskap mellan country och punk rock. En utlöpare av psycho cowpunk hyllar gamla country och honky-tonk band.

Även om det är mer melodiskt än psykobil musik och har en hårdare kant än senare alt-countryband, tenderar cowpunk att dela med sig av båda de andra typerna av musik också.

Christian punk

Christian punk, ibland kallat "Christ punk" är en form av punk där texterna har en viss grad av kristet innehåll. De som är inblandade i den kristna punkgenren kan mycket väl avvisa några av de andra genrerna, till exempel Punk Rock, som reaktion på de bandens hårda vulgaritet. Och på samma sätt förlöjligar många traditionella punks kristenpunk.

Dödsrock

Förutsägbart är detta en undergenre där texter är inre och makabra, som behandlar teman ensamhet, förtvivlan och döden. Rörelsen uppstod i början av 1980 på västkusten. Texter kan också anta teman från skräck och sci-fi-kultur. Death Rock suddas ofta ut i en undergenre som kallas Horror Rock.

emo

Tidig emo, eller känslomässig hardcore, såg sin födelse på 80-talet i DC-hardcore-scenen, när hardcore-band ville bryta sig från de formella och våldsamma begränsningarna för straight-up hardcore. Detta skapade en era av utforskning och experiment, både musikaliskt och lyriskt.

True early emo tar den grundläggande strukturen för sin hardcore föregångare och utvidgar den. Dess texter är ofta introspektiva och känslomässiga, och musiken är ofta mer melodisk, mindre strukturerad och inte begränsad till vers-kör-vers-strukturen i tidiga hardcore-ljud.

Nyligen har termen emo samlats av mainstream, som används för att beskriva många band som bär en kombination av hardcore och indierockljud och dröjer kvar med emotionella (och ofta deprimerande) ämnen i sina texter. Dessa band är så långt borta från termens skapare att beskrivningen inte passar, även om nuvarande fans av emo ofta inte är medvetna om detta.

Gypsy punk (aka immigrant punk)

I huvudsak punkrock som speglar östeuropeiska rötter, idén om Gypsy Punk skapades i huvudsak av Gogol Bordello som, även om de kanske inte har varit de första, är definitivt de mest kända. Medan ordet Gypsy föreslår rötter i Romany, så är det inte alltid fallet, och band under Gypsy punk moniker speglar ofta ryska och judiska musiktraditioner, liksom ett brett utbud av världsmusikpåverkan.

Gypsy Punk använder traditionella östeuropeiska instrument och musik och blandar dem med punk-känslor, och är känt för sin höga energi, etniska stolthet och svettiga dans-positiva liveframträdanden.

Hardcore

Hardcore punk har ökat till popularitet i slutet av 70-talet och tidigt 80-talet hände i flera städer i hela USA nästan samtidigt. Snabbare och tyngre än andra samtida punkband var hardcore-låtar ofta mycket korta och mycket frenetiska.

poppunk

Mer melodisk än hardcore, pop punk är en stil som beror mer på Beatles och 60-pop än andra undergenrer i punk. Medan ljudet började med Buzzcocks tog det flera år innan det växte till vad som förmodligen är den mest populära undergenren i punk idag.

Poppunkns väckelse kan spåras till 1988, med inrättandet av Lookout! Uppgifter. Baserat i Kalifornien släppte etiketten musik som stred mot hårdpunk i Kalifornien som var dominerande på scenen vid den tiden.

Med band som Screeching Weasel och några små barn med namnet Green Day producerade och släppte etiketten systematiskt pop-punk-skivor. Precis som popmusik var ljudet smittsamt.

1994 blev Green Days album Dookie en stor kommersiell framgång och andra pop-punkband som Offspring och NOFX följde snabbt efter. Poppunkband fortsätter att ständigt klättra i listorna, och poppunk fortsätter att vara den mest kommersiellt framgångsrika typen av punkrock.

Psychobilly

Psychobilly är en blandning av 50-talets rockabilly-musik och punkrock. Det stjäl sitt namn från en lyrik i Johnny Cash: s "One Piece at a Time", där han sjunger om en "psychobilly Cadillac".

Psychobilly är också mycket skyldig till 50-talskulturen. Övervägande teman är de teman som ansågs underjordiska på 50-talet. Detta inkluderar science fiction och skräckfilmer. Band spelar ofta upprätt bas och vintageorgel snarare än moderna instrument. Människor i den psykologiska scenen klär sig ofta också i mode från 50-talet.

Riot grrrl

Riot grrrl var en relativt kortlivad men mycket viktig punkrockrörelse. Som en scen omfattade den inte bara band och musik utan även tryckta zines och punk-kultur.

En politiskt motiverad rörelse, riot grrrl hade en agenda som täckte feminismen som helhet, med fokus på jämställdhet i punk-scenen. Bandens texter tog också upp andra laddade frågor, inklusive våld i våld och våldtäkt.

Upproret grrrl-kulturens fäste var i Washington, där kvinnliga band som Bikini Kill och Bratmobile krävde att bli uppmärksammade. Huggy Bear förde scenen till Storbritannien.

Även om det i huvudsak har dött ut, fortsätter upploppsgrrrls meddelanden. Idag är punk-scenen mindre mansdominerad och mer medveten om kvinnofrågor.

Ska punk

Många av Londons stadsdelar där punk blev populärt bland var starkt integrerade med en stor jamaicansk befolkning. Detta ledde till skapandet av ska-punk. Skapunk kombinerar rytmerna på jamaicansk ska med de tyngre slagna av punk. Det liknar traditionellt ska men snabbare och tyngre. Hornsektioner är också vanliga i ska-band.

Många tidiga punkband, särskilt Clash, experimenterade med ska och reggaeslag någon gång i karriären. De gjorde det inte till grunden för sitt ljud som många amerikanska ska-punkband skulle göra i slutet av 80-talet och början av 90-talet när scenen verkligen började växa.

Street punk

Även känd som Oi, började gatupunkrörelsen i slutet av 70-talet. Riktat mot arbetarklassen och invånarna i innerstaden var det tänkt som en direkt reaktion på den första vågen av punkband. De första gatupunkarna kände att dessa band och deras fans var bortskämda medlemmar i den övre medelklassen och att deras musik inte talade till blåkragen.

Street punk är som Gangsta Rap av punkmusik. Ljudet är ofta hårt; tidiga gatupunktexter handlade om fattigdom och polisbrutalitet. Ett annat dominerande tema inom gatupunkmusik är att främja enhet bland arbetarklassen. Idag är det lika sannolikt att festa och sociala frågor kommer in i bilden.

En stor del av arbetarklassens punkplats var och består av skinheads. Samtidigt började gatupunk-scenen, rasistiska organisationer som National Front rekryterade också skinheads. Detta gav upphov till missuppfattningen att gatupunk var uppenbart rasistisk. Faktum är att de flesta gatupunkband har reagerat genom att ropa mot rasism.