Gas ugnsluft är kallare (men inte kallt) under bittera kalla dagar - varför?

2

Jag har en Lennox centralgasugn. Det är bara ungefär 3 år gammal, och var på den mycket höga delen av modellerna som är tillgängliga i fråga om energieffektivitet och sådant. Jag stötte på en dyrare modell för det första för att jag fick rabatter från alla mina energibolag och för det andra för att jag faktiskt kunde ha råd och ville ha en sådan effektivitet!

Här i Minnesota kan vi få några bittert kalla dagar. Det är inte ovanligt att temps ligger långt under 0. Till exempel var omgivningsutetemperaturen minus 5 grader idag.

Jag har märkt att när det blir kallt ute, är den uppvärmda luften som kommer från kanalerna mycket svalare. Det är inte kallt, det finns fortfarande mycket bestämd värme åt det - det här är inte ett problem med ugnen som blåser luft utan att flamma går eller något sådant. Men det är säkert ingenstans nära så varmt som det normalt är.

När temperna är ute, säg 30 grader eller till och med så låga som de höga tonåren, pumpar ugnen ut en fin toasty varmluft och håller huset varmt att springa mindre än 25% av tiden. Emellertid kan ugnen köra 24/7 för att hålla en temperatur på 66 grader! Om vi får lägre än säga 10 eller 15 nedan förlorar ugnen slaget och kommer att springa 24/7 trots att hustemperaturen långsamt, långsamt, kommer sakta nedåt. Återigen kommer luften från kanalerna när detta händer är betydligt svalare men inte kallt. Lyckligtvis har vi inte haft dagar som är kalla i långa sträckor, men förra vintern var det en period på kanske några veckor där medeltemperaturen var under 0, och jag slutade att stänga av vattennätet och tillfälligt bo med en vän, För att det var klart var ugnen inte att värma huset tillbaka.

Ugnen har två PVC-rör på utsidan - självklart är ett intag och en är en avgas. Luften som kommer från avgasröret känns mycket varmare än luften som kommer ut ur kanalerna - men jag erkänner att det kan vara bedrägligt eftersom det är så bittert kallt ute som någonting förmodligen känns varmt.

Alla flamsystem fungerar bra. Sensorerna är bra, tändningen går utan hitch varje gång, den brinnande flammen är tydligt synlig genom observationsporten, och min gasräkning visar att gasbolaget säkert känner att jag använder mycket gas. LOL

Några idéer varför luften som kommer ut ur systemet är så mycket kallare när det är extremt kallt ute?

Tack!

F

    
uppsättning fdmillion 28.11.2014 07:13

2 svar

3

Jag kommer att misstänka dåligt isolerade kanaler som körs i okonditionerat utrymme som en första gissning. Jag känner inte till layouten på ditt system, men det är väldigt vanligt att ta kanalerna upp på vinden, och även om de är inslagna med kanalslipning (R3-5 typiskt) som är oförskämd. Om kanalerna är dåligt lindade eller inte inslagna i fläckar blir det sämre. R-50 + är mycket lämpligare för varm luft i en kall vind.

När det gäller ugnsutsläppet ska det vara ganska varmt - se till att du får besöka den serie frågor som finns här om ugnsutsläpp (högeffektiv kondensering) frysning i låga temperaturer och stängning av ugnen.

Grundläggande, om ugnen kör 24/7 och temperaturen fortsätter att falla, är den underbelastad för lasten - men ett av de bästa sätten att hantera det är att minska belastningen genom att förbättra isoleringen och lufttätningen (caulking saker - det mest tråkiga, mest bang-for-the-buck sättet att förbättra effektiviteten i de flesta hus som inte redan har gjort det gjort). Du kan också lägga till en andra ugn för att ta lite av belastningen, men då bränner du ännu mer gas. Du vill inte ha en ugn som är mycket större än din "designbelastning" (idealiskt, din ugn går 24/7 och upprätthåller temperaturen på dina kallaste dagar) eftersom en överdimensionell ugn är ineffektiv. en som bara är rätt storlek.

    
svaret ges 28.11.2014 16:38
3

Det ska finnas en typskylt på enheten, som bland annat kommer att lista upp den förväntade temperaturhöjningen över värmeväxlaren. Detta värde berättar hur mycket ugnen ska förväntas höja temperaturen på inkommande luft.

Ugnar utesluter inte en exakt temperaturluft, luftens utloppstemperatur är alltid baserad på inloppsluftens temperatur. Till exempel. Om du har en ugn med en temperaturökning på 60 ° C och en inloppsluftstemperatur på 65 ° F. Du bör förvänta dig att 125 ° F kommer ut ur ugnen. Om du har en inloppsluftstemperatur på 45 ° F, går du in i samma ugn. Du bör bara förvänta dig att 105 ° F kommer att komma ut.

Lägg till det faktum att vissa kanaler kan köras i ytterväggar eller okonditionerat utrymme, och du kan förlora värme innan luften faktiskt når dig.

Det låter som ugnen är underdimensionerad, smutsig, gammal eller hemmet är inte isolerat bra. Se till att filtret är rent, alla register och retur är öppna och obegränsade och värmeväxlaren rengörs och inspekteras av en HVAC-tekniker.

    
svaret ges 28.11.2014 15:00