Vilka flygplansmodeller behöver en stativjack för svansstöd vid flygplatsen?

12

Vilka är de flygplansmodeller som behöver sin svans för att kunna stödjas av en jack när den är tom?

Wikipedia säger detta:

Aircraft Tripod Jack

They are used to support a parked aircraft to prevent their tail from drooping or even falling to the ground. When the passengers in the front get off an aircraft, the aircraft becomes tail heavy and the tail will droop..... When needed, they are tugged to the tail and setup by manpower. Once setup, no supervision to the jack is needed until the aircraft is ready to leave.

Finns det även kommersiella flygplan som behöver stödjas så här varje gång de lastar / lossar? Lät som mycket arbete för markpersonal. Var detta en äldre utrustning sak eller fortfarande i bruk idag?

länk

    
uppsättning curious_cat 24.01.2016 05:22

3 svar

15

Stativ finns mestadels i lastflygplan (och combis) eftersom cg-växeln är svår där (speciellt för frontlastning). Ett bra exempel är Boeing 747s. Används även i DC10 / MD11 som används som fraktare.

Bildfrån reddit.com

Vissa 747-400 combis använder också dessa, men det är främst för lastlastning.

Foto:Je89W./Källa:PlanePictures.Net

Vissapassagerareflygplanärbenägnaatttippa( 737-900 kommer i åtanke ) och stöds vanligen av en pol istället för av svansstativ (samma procedur används även i en KC-135 tankare). Till exempel en Boeing 737-932ER med svansstöd.

Bildfrån airliners.net

Svansstöden är inte absolut nödvändiga och lastningen kan utföras i följd (från fram till bak) för säker drift men används som en försiktighet. I vissa flygplan (som ATR-72 och Saab 340, kallad pogo-pinnar) är små slangar fästa på bakkroppen för att förhindra att tippa över vid lastning / lossning.

Bildfråntheflyingengineer.com

Näsankanvaratätadförattförhindratippningunderlastning/lossningenligtdettaKoreanair747F

Bildfrån koreanair.com

    
svaret ges 24.01.2016 07:19
9

DC-8-flygare använde svansstöden som en säkerhetsåtgärd. Som jag kommer ihåg, om du laddade dem ordentligt, behövdes inte stödet, men det gjorde det inte alltid. Lastdörren var framme av vingen. Jag har sedan länge kastat ut min DC-8 vikt & balansmanualer, men som jag minns, var det korrekta protokollet att sätta de önskade mest framåtriktade ULD-erna i först och skjut dem till sina positioner framför dörren. Därefter skulle du sätta in den bakre ULDEN, men flytta den bara förbi tillräckligt för att få nästa ULD på, sedan flytta den och den föregående bara tillräckligt för att få nästa, och så vidare. Vid någon tidpunkt hade du tillräckligt med vikt framåt av huvudväxeln för att börja flytta pallar hela vägen bak. Om du missuppskattat skulle flygplanet sitta på det installerade svansstödet. Detta hände till och med på Newark, som jag kommer ihåg, i början av 1990-talet, men de hade försummat att sätta upp svansstödet. Flygplanet satt på sin svans.

Samma uppmärksamhet på balans var också nödvändig vid lossning. Läs den här länken för en lossningsolycka när svansstativet kollapsade , vilket medför att en av lastpallarna rullar ner till lastrummets svans. Tre lastare kunde komma ut ur vägen för den löpande paletten, men den fjärde fick sin fot fångad och upprätthöll allvarlig skada.

    
svaret ges 24.01.2016 06:51
1

Tillbaka på dagen var jag vikt och balans / laddning kvalificerad för alla B747 typer. Svansstativet används i regel för fraktare. Om jag gör en fulllastbyte (t.ex. all off och reload) med ett besättning som är bekant med flygplanet .., skulle jag inte vara orolig för att tippa en fraktbil. MEN för en 747 Combi skulle jag säga att ett svansstativ är oumbärligt! Speciellt för ett transitflyg där allt händer allt på en gång.

En fullt laddad 747 combi och du måste ha dina wits om dig när du arbetar runt detta flygplan.

MD11-frakten var ett annat flygplan som du var tvungen att se upp för. Ett tomt plan kommer att ha sin CG (tyngdpunkten) uppe i ryggen, men när den är fullt laddad kommer CG att ligga framåt! För att få det i trim måste du ladda alla tunga saker bakom flygplanets baksida, men detta kommer att kräva en noggrann lastningssekvens, eftersom huvuddörrdörren är framför.

    
svaret ges 25.05.2018 03:47