Giving spelare spelet de vill ha

10

För närvarande kör jag ett spel Legend of the Five Rings, 4: e upplagan som är en förlängning av min tredje Ed-kampanj. Den nuvarande inställningen är en rättslig strävan, som drar upp vissa problem. När jag stängde bågen i den 3: e kampanjen var de i ett massivt krig, så när jag frågade mina spelare vad de ville ha från den nya bågen, sa de alla "mer sociala" eftersom trots att endast två (kanske tre) av dem förlorade tecken i sextecknadstabellen (och en var för att de var tvungna att lämna spelet så jag gav den karaktären en hjältisk död) var spelet fortfarande ganska tufft.

Så mitt svar var att karaktärerna fick förvaring av ett litet slott på grund av deras status som krigshjältar. Deras varierande klaner är att göra slottet till ett knutpunkt för någon diplomatisk verksamhet, och de som är ansvariga för att gå vidare (även om det finns en herre som de måste svara på om sakerna går ur hand).

Mitt problem

Bordet har flyttat lite, och en av mina spelare kan bara spela varje andra session. De vill ha ett socialt spel, men L5Rs sociala lag är komplexa och medan jag kan väva machinations och saker som jag tror att de kan hantera är karaktärerna mest bushi och har därmed låga sociala färdigheter (tillräckligt för att inte göra sig av dår när de besöker någon) så även låga nivåer Courtiers outclass dem i detta element och mina spelare tar ibland inte på hur systemet fungerar. Bordet älskar alla sina karaktärer, men jag oroar mig för att ha en järnvägsplot.

Min nuvarande lösning

Själva spelet har varit av och på på grund av personliga nödsituationer och jag har satt 7: e havet som ett fyllnadsspel under tiden. Bara förra veckan sprang jag lite av en handledning för att visa spelarna lite mer av vad de kan göra, eftersom det var första gången efter chargen. Jag vill nästan byta till 7, eftersom det sociala systemet är något som är lättare för dem, men det innebär helt att skrapa de idéer jag har arbetat med sedan förra året.

Vad skulle du rekommendera som ett sätt att hålla L5R frisk?

EDIT: Jag har sagt detta i ett par svar nedan men kommer att upprepa för nya läsare. Spelarna är i genomsnitt Insight Rank 4 så att de är extremt kapabla på vad de redan gör. På grund av Emerald Empire regelboken har jag några extra regler för att göra dem till huvudet av deras respektive specialområden.

    
uppsättning CatLord 30.03.2012 17:45

7 svar

5

I hope they pass, and try to plot for them passing but I feel like I need a swoop-and-save always in the wings.

Åh, här vi har tydligt en del av problemet. De befinner sig i en situation där de skulle misslyckas mestadels om du inte konstruerade saker för att de ska lyckas, så de ska misslyckas någon eller större delen av tiden . Om du känner dig dålig för att skicka dem eller för att ta bort utmaningen från spelet genom att se till att de inte misslyckas, sluta göra det .

PC-er behöver inte lyckas hela tiden, speciellt när faran inte är dödlig. Misslyckande kan vara lärorikt och jättekul! (Även vågar jag säga det, ... "karaktärsbyggnad"?) Ärade är så viktigt i den inställningen att ett ögonblick av förlorad ära, ett erkännande att de inte är perfekta i alla saker, kan göra underverk när det gäller framtiden karaktär motivation. Planera att tecknen ska misslyckas.

Det är inte att säga att de aldrig ska lyckas eller inte lära sig något, men det finns sätt att göra det utan att ha direkta sociala roll-konfrontationer eller ens efter att ha misslyckats vid alla direkta konfrontationer.

Först, oroa dig inte om att ge dem en lojal underordnad med de sociala färdigheterna att ta på domarna någon gång, och oroa dig inte för att fudga rullarna för honom upp eller ner om du måste . . kanske är han begåvad men ny och utsatt för rookiefel eller blir ganska gammal och inte så snabb eller uppfattande som han brukade vara. Oroa dig inte heller om att han har råd med datorerna. Men hans råd bör inte bara vara "gör det här"; få honom att erbjuda flera alternativ med fördelar och nackdelar och låt sakerna spela ut därifrån. Heck, Låt honom vara fel ibland bara så PC-systemen litar inte på honom för tungt. (En tillräckligt djup intrig kommer att ha element som han inte kunde förvänta sig, eller som väntade honom ...)

För det andra, ge dem tomter där deras bumbling eller sociala svagheter är styrkor. Har fiender överskattar dem och planerar för fel reaktion från datorerna, har deras bumbling på något sätt övertygat alla om att de vet mer än de gör (spooking fienden för att göra misstag), få dem oavsiktligt att runda upp alla rätt personer för alla fela skäl och någon bekänner sig till tomten och sedan frågar hur de visste eller helt enkelt har saker kommit till en punkt där skurkarna förväntar sig en nyanserad social reaktion som de kan parry och hjältarna bestämmer sig för att bara ladda in och ta hand om saker den gamla- fashioned sätt.

Det finns ytterligare ett alternativ: Den överskattade idiot i mitten av en backstabbing-cirkel. I socialpolitik är det här alla försöker curry tjänst med herren genom att berätta för alla andra. Som ett resultat är herren spektakulärt välinformerad om alla andras hemligheter och utvecklar ett rykte för att vara en ojämn badass när allt de behöver göra var att sitta där och se på sträng och veta. Om dina spelare kan hantera den typen av information effektivt, hittar de sätt att ta hand om affärer utan att behöva göra en social roll som de inte gillar.

    
svaret ges 09.06.2012 01:26
4

Jag erkänner, jag har aldrig spelat L5R. Men ...

De bör ta det som en utmaning som de behöver övervinna i sin nya politiska miljö. Jag har just börjat göra detsamma med min dator i ett D & D-spel. De har varit bra som hjältar som slår av monster och sparar landet. Men deras ansvar har ökat och nu måste de administrera staden som de skyddar, välja vilka riktningar som ska gå in och prata med rätt personer. Det är skrämmande, eftersom bara en av dem är en social karaktär. Men ett sätt jag måste hjälpa dem är att ge dem en mentor. Någon som vill se dem lyckas och stiger till denna utmaning.

Kanske något du kan göra är att föreslå en anställning eller erbjudande från datorns. Få dem att prata ut talang som de kan anskaffa som antingen handledare på tungan och penna, snarare än svärdet. Lärare, diplomater, ect. Människor som känner lite mer om politiska spel än de gör. Och som att observera dessa nya anställda och anställda börjar de lära sig hur de behöver gå om saker och ge dem de färdigheter som behövs för att stiga till en diplomatisk utmaning. Det borde inte vara lätt, men att ge dem en bra sten låter som en bra idé.

    
svaret ges 30.03.2012 18:56
2

Det låter som om du hörde "mer socialt (än ett krig)" och gav dem "ALLA SOCIAL" istället.

Har du övervägt att backa upp från eller helt bakom politikens storyliner och få nivån av socialt nere lite till var det är bekvämare? Vad sägs om sociala problem och spänningar bland de människor som de är mentor och ansvariga för, snarare än högre upp i den sociala strukturen? En dojo-medlem fick betala för att han betalade en bluffkonstnär för att "bota" mormor av en mindre besittning kan vara kul. Ärade beslut och kanske en exorcism!

    
svaret ges 01.06.2012 17:42
1

Om de är outclassed av de människor du pitting dem mot då sänka nivån på dessa människor och lämna ut tillräckligt med erfarenhet för dem att öka sina sociala färdigheter.

Få dem att ta itu med lokala tjänstemän till att börja med för att få dem i hängan av hur du använder systemet och inställningen. Du borde fortfarande kunna fördjupa din agenda med dessa människor och om du erbjuder rätt möjligheter borde de kunna bygga upp ett lokalt nätverk av sociala kontakter som de kan utnyttja för att hjälpa till att få påtryck när de börjar flytta upp till de viktigare tjänstemän och hovmän. Om de är kvalificerade bushi kan de börja med att hjälpa en lokal dignitär klar banditer från sitt land - det gör att de kan använda sina bushi färdigheter och få en social ställning.

Om du spelar en social kampanj är det viktigt att spelarna har egna sociala kontakter och nätverk - det är inte vad du vet utan vem du känner.

    
svaret ges 30.03.2012 18:27
1

En av de roliga sakerna att spela i ett nytt system är att upptäcka systemet. Jag har spelat D & D 3.5 till döds och kan inte längre bygga en karaktär en nivå i taget utan prestige klass i sikte. Att utforska systemet för första gången är något du bara kan göra en gång.

Jag tror att du måste ändra dina förväntningar på vad de ska lyckas med. När du säger att du rälsar dem så låter det nästan som om du ger dem en väg till framgång och en väg för misslyckande, men eftersom du vet att de kommer att misslyckas i sociala utmaningar kan du lika bra vara att föra deras misslyckande. Om det är en riktig gissning på vad som händer, tycker jag att ditt spel ska grenas utifrån hur de misslyckas istället för om de misslyckas. Du kommer fortfarande ha ett intressant spel och aktörernas åtgärder kommer att förändra påverka vad som händer med dem. Skim inte på vinstvillkorens banor självklart - du vill att det ska vara ett alternativ också och du vill att det ska vara lukrativt nog att när spelarna smakar det vill de ha mer.

    
svaret ges 30.03.2012 19:16
1

Ingen har tagit upp problemet med den allvarliga sessionen, och vi har inga detaljer på den datorn. Men kanske denna karaktärs ständiga framträdande och försvinnande kan fiktiveras på ett sätt som också är förnuftigt för karaktärens storyline, och kan till och med användas för att driva några tomter framåt. Du kan chatta med den sporadiska spelaren efter en missad session och springa lite "downtime" som knyter direkt (eller indirekt) till något de andra spelarna känner till. För de andra spelarna är detta "off-screen action" men det är inget som är riktigt fel med det, och det kommer att hjälpa till att hålla världen rör sig logiskt.

    
svaret ges 02.03.2014 06:36
0

Jag är inte bekant med spelmotorn alls, men det verkar som om de inte ska veta att de konsekvent misslyckas med sina sociala rullar. Först efter några sessioner ska de komma in på att de har spelats.

En charmig och pålitlig gammal baron kommer med, gärna ge råd till de berömda hjältarna. Han hjälper dem att lösa en plot mot dem, och ber om lite till gengäld. Han har redan landar, men han spenderar månader bort från dem så att hans arvtagare har en chans att träna som regerande - så han har inget att vinna, han hjälper bara ut av hjärtats vänlighet.

Fram till den dag som spelarna hamnar fram för mord eller trolldom, eller skickar de en gåva till en annan herre, som de inte inser är förolämpande ("du ska skicka honom en silkeplagg till sin dotter som han dömer över" .. . Men dottern dog nyligen), eller kanske smeder han sina signaturer på ett brev till rikets fiender. Baronen vänder dem in och belönas med sina länder, medan spelarna hamnar i fängelse eller på språng. Nu får de chansen att använda sina äventyrskunskaper för att flyga och rensa sina namn, och med XP-tjänsten kan du satsa på att de kommer att öka sina sociala färdigheter.

Låt deras misslyckanden i själva verket driva tomten för lite, och låt dem använda sina starka färdigheter för att återhämta sig från misslyckandet av deras svaga färdigheter. Det är motsatsen till situationen där en fest av klassiska tuffa killar räddas inte av de starkaste, utan av den snabba prataren som sällan får strålkastaren.

    
svaret ges 01.06.2012 14:58