Can dungeon-mästaren har en spelar karaktär?

55

Jag börjar en kampanj med några vänner med mig som DM, även om jag hellre skulle vara en spelare, är jag den enda personen i min grupp som har haft erfarenhet av att vara en DM. Jag frågade mina vänner om en DM får ha en PC och inte en NPC men de visste inte heller. Kan jag få en dator?

    
uppsättning NERDmaster 19.12.2018 18:41

10 svar

134

Kan du? Ja.

Ska du? Nej. Du personligen, som nybörjare DM, väldigt mycket nej.

Detta kallas en "DMPC", * och de är mycket svåra att göra rätt. En ny DM som du själv borde inte ha en DMPC. DM har redan det största jobbet vid bordet, och det krävs en erfaren DM för att hantera DM-jobbet bra samtidigt som man delar upp sin uppmärksamhet med en egen dator.

Förutom att vara en distraktion, ger en DMPC speciella problem och risker i sig:

Det finns sätt att undvika dessa problem, men de tar mycket av erfarenhet som både en spelare och en DM. En nybörjare DM är ingenstans nära att kunna uppnå det.

I perspektiv har jag kört spel i över 25 år, och jag känner mig inte säker på att jag kunde lyckas dra av en DMPC, även med all den erfarenheten.

Om du vill vara en spelare ...

DM detta spel. Ta sedan en paus och be någon att köra spelet ett tag så att du kan vara en spelare. Alla vinner, ingen blir arg på dig för att förstöra spelet med din DMPC.

* "DMPC" är den D & D-specifika termen. Den generiska termen är "GMPC", eftersom det generiska namnet för "dungeon master" är "game master" ("GM").

    
svaret ges 19.12.2018 19:09
35

Du kan få NPCs att gå med i festen, men att ha din egen fullspelares karaktär är traditionellt avskräckt

Reglerna innebär att DM inte kontrollerar en äventyrare, och detta är allmänt förstått av D & D-spelare som standardmetod för spel. Till exempel på DMG s.4:

The DM creates a world for the other players to explore, and also creates and runs adventures that drive the story.

Och på sidan 6 i samma bok:

The success of a D&D game hinges on your ability to entertain the other players at the game table. Whereas their role is to create characters (the protagonists of the campaign), breathe life into them, and help steer the campaign through their characters' actions, your role is to keep the players (and yourself) interested and immersed in the world you've created, and to let their characters do awesome things.

DM kommer ibland att ha en NPC som följer med festen, men det händer oftast tillfälligt, eller som en hyring av en av datorerna. Reglerna för NPC-partimedlemmar definieras på sidan 92 i DMG:

NPCs might join the adventuring party because they want a share of the loot and are willing to accept an equal share of the risk, or they might follow the adventurers because of a bond of loyalty, gratitude, or love.

Tekniskt sett, även om du hade en heltids-dator i festen, är alla tecken som styrs av Dungeon Master en NPC, inte en dator (D & D 5e Dungeon Master Guide, s.89):

A nonplayer character is any character controlled by the Dungeon Master. NPCs can be enemies or allies, regular folk or named monsters.

Men nya DM-användare som vill ha en DM-PC är vanligtvis bara obekanta med konceptet som spelar spelet utan att kontrollera en karaktär. Vad du behöver inse som en DM är att du redan får kontrollera flera tecken: varje NPC i din kampanj. Du behöver inte en partimedlem, och du kommer bli bra utan en.

Det finns också en potentiell intressekonflikt när DM har makt och kunskap som en dator kommer att dra nytta av. Skulle hans dator medvetet gå in i en dödlig fälla eller låta festen gå in i ett bakhåll? Och vad händer om DM är frestad att vara överdrivet generös när man ger sina egna karaktärsartiklar eller att fuska tärningarna för att rädda sin karaktär? Av skäl som dessa rekommenderas vanligtvis att DM inte kontrollerar en partmedlem på samma sätt som de skulle om de var spelare.

    
svaret ges 19.12.2018 19:07
24

Det är generellt en dålig idé. I ditt fall är det en särskilt dålig idé.

Jag echo vad nästan alla andra svar har sagt. Att köra en DMPC är generellt en dålig idé. Jag går dock bortom det. I ditt speciella fall är det en särskilt dålig idé.

Först är du nybörjare DM. Att vara DM kräver redan en hel del när det gäller mentala resurser, för att hålla reda på allt du behöver för att hålla reda på. Att lägga till en dator på det kommer att göra det väsentligt sämre, eftersom det lägger till ännu fler saker för att hålla reda på och tänka igenom.

Ännu viktigare, men du vill göra det för exakt fel anledning. Många av de problem som kommer ut ur DMPC kommer från DM som är för emotionellt investerat i sin karaktär. Det enda sättet att undvika dem är att i själva verket orsakar att du inte känner dig emotionellt i din karaktär - för att låta den karaktären hålla sig utanför rampljuset, att låta dem fatta dåliga beslut, även om du vet att de är dåliga beslut, att låta dem misslyckas och förlorar ... saker som det. En stor del av njutningen av att vara en dator är att du får investera i din karaktär. Det där du vill få genom att vara en dator? Om du ger det till dig själv, är du en dålig DM nästan per definition.

Det är en dålig plan. Du borde inte göra det.

    
svaret ges 19.12.2018 20:45
22

Kan du? Ja. Ska du? Förmodligen inte.

Det finns inget att stoppa en DM från att ha en dator men det innebär att det finns några risker / kompromisser som du borde väga noggrant:

Fokusera på ditt ansvar som DM

Som DM har du mycket information för att hålla reda på, både inom en viss session och från session till session över en kampanj. Tid som du tänker på och utvecklar din karaktär är tiden du inte kan spendera på att utveckla kampanjen för dina spelare. Risken är att deras erfarenheter kommer att drabbas av din brist på förberedelse.

Railroading / Metagaming

Som DM har du en uppfattning om hur specifika situationer som kommer upp kan vara eller bör lösas av spelarna. Spelare, utan tillgång till din tankeprocess eller informationen du har tillgång till bakom skärmen, kanske inte väljer den optimala lösningen, den roligaste lösningen eller till och med en lösning som du / kampanjdesignerna tänkte upp.

När du spelar ett tecken utöver att vara en DM är det stor risk att de andra spelarna inte kommer att uppleva samma grad av frihet att tänka och agera som de skulle om du behöll bara DM-ansvaret. Detta beror på att, oavsiktligt eller inte, du är ganska säker på att påverka hur partiet agerar.

Spelarna kan bli kloka på att din karaktär inte kan hjälpa men vet att en åtgärd är mer sannolikt att ge bättre resultat än en annan och utnyttja det här. Även om du håller din karaktär helt tyst och bara har taggen med det, kan de andra spelarna fortfarande utnyttja DMPC.

Du kommer inte troligen att vilja döda din egen dator, så att de kunde få DMPC att fungera så att en vanlig dator med intresse för självhushållning inte skulle agera eftersom de vet (eller åtminstone tror) DMPC har en skyddsnivå från DM.

Ny spelareutveckling

Med tanke på din erfarenhet med spelet har du utan tvekan en viss spelstil. Nya spelare saknar detta och det är en glädje att lära sig hur en spelare kan interagera med spelvärlden genom sin karaktär. När du spelar ett tecken som en DM, anger dina åtgärder att "så här gör saker" eller "det här är hur jag, som DM, förväntar mig saker att göra" när det verkligen finns ett antal lika giltiga spelstilar.

Svartsjuka / Frustration

En ny spelare kommer att göra suboptimale tecken. De kommer att välja stunder som de upptäcker inte är så bra som de trodde först, de kommer att fördela statistik på sätt som skapar frustrerande svagheter, etc.

Då ser de en karaktär som förmodligen inte har dessa brister och tycker "Gee, jag spelar fel" eller "Min karaktär stinker" eller, ännu värre "Jag är inte så bra för gruppen som den här andra PC." Om dessa slags känslor uppstår eftersom du spelar en DMPC, kan du inte skilja eller rådgöra från en neutral position eftersom du skapar problemet.

En bättre idé:

DM denna grupp och hitta en annan grupp för att spela som tecken eller stäng av DM-tullar vid ett senare tillfälle med en av spelarna.

    
svaret ges 19.12.2018 19:27
16

Ja, DM kan ha ett spelartecken

Som någon som ofta spelar i mycket små grupper (ibland med bara en annan spelare) spelar jag ofta en karaktär medan DMing. Det finns några fångar att vara medveten om när du gör det som är känt som en GMPC (eller mer specifik för D & D, en DMPC).

Din karaktär borde vara mer i bakgrunden

Eftersom du är DM, kontrollerar du allt i världen; platser, fiender och NPC, etc. Dina andra spelare, å andra sidan, kontrollerar bara sin karaktär, så de har mycket mindre byrå. Dessutom, eftersom deras karaktärer är allt de har, vill de att deras karaktärer är fram och i centrum (dela med varandra, förstås).

Om din karaktär börjar bli alltför stor, så kommer de att känna att de bara tittar på din stjärna i din egen film medan de luta sig tillbaka och vara lite mer som en stödgjutning, som inte kommer att vara mycket intressant för dem.

Om du gör en DMPC, borde de vara mer av en bakgrundstecken. Detta kan inte sägas att de inte kan aldrig ha någonting relaterat till deras bakgrundsförteckning, det borde bara hända proportionellt mycket mindre än saker som rör den andra PC: s baksidor . Din karaktär bör inte vara ledare, men en följare. De kan fortfarande vara en fullfjädrad karaktär, men inte en som vill vilja leda de andra, för att ...

Din karaktärskunskap och DM-kunskap kan korsa kontaminering

Eftersom du är DM, vet du allt. Du vet var dina fällor är, där den bästa skatten är, och var tomten går. I slutändan måste dina spelare räkna ut dessa saker på egen hand utan att din DMPC ger dem "inside information". Det betyder att din karaktär inte kommer att göra mycket problemlösning, som i bästa fall bara återspeglar vad de andra datorerna har sagt tillbaka på dem så att det verkar som om du bidrar till konversationen från rollspelsperspektiv men utan att lösa pusselarna för de andra spelarna.

På samma sätt, när det gäller fällor, kontrollera inte om fällor om inte en av dina spelare berättar för dig. Jag hade en skurk DMPC (faktiskt en skurk / munk, men det är inte viktigt) och jag skulle bara kolla efter fällor om en annan spelare (eftersom jag var den enda skurkroll eller skurkliknande karaktären i festen) frågade min karaktär till, eftersom annars , hur skulle jag veta när det skulle inträffa för min karaktär att kontrollera efter fällor när jag (som DM) vet var de är alla? Därför var min karaktär inte en ledare, aldrig uppe (om inte spelarna hade bestämt det var där han var i vår marchorder den dagen) och skulle aldrig göra någonting som kontroll för fällor om inte jag fick höra det.

Din karaktär kan dö

Jag är inte säker på din inställning till karaktärsdöd, så jag kommer att anta att du inte skulle vara bäst om din DMPC skulle dö (om bara det här svaret är mer användbart för dem som skulle reagera så ). Om du lyckligtvis kan acceptera karaktärsdöd, så spelar det ingen roll. de dör, fortsätt

Men om din DMPC dör, kan det vara en frestelse att göra uppståndelsen eller det som är viktigare än det är. Motstå det. Deras uppståndelse bör bara vara viktigt om de andra spelarna anser det viktigt, mycket lika som om en enkel NPC hade dött. Men detta beror allt på hur du skulle reagera på dödsdöd om du inte var DM.

    
svaret ges 19.12.2018 19:01
13

Kan du? Det beror på socialavtalet, men i allmänhet ja.

Om inte din grupp, som en grupp, instämmer i att du inte kan då kan du. Du är GM och har stor auktoritet över spelvärlden. Du kan infoga så många icke-spelare som du vill. Om du vill ha en som är byggd som om det var en dator och som reser med festen och du anser din, finns det verkligen inget i de regler som skulle förhindra det (även om NPCs ofta byggs annorlunda från datorer).

Så det direkta svaret på din faktiska fråga är ja, om inte gruppen specifikt håller med om det ska du inte.

Om du är en separat fråga, och i allmänhet borde du inte.

Men det kommer med en mängd problem och är generellt avskräckt. I synnerhet distraherar det sig från att fokusera på datorerna, det går lätt att skugga över datorerna och gör det svårt för dig att undvika att använda "gm-only" kunskap som resten av partiet inte kommer att ha ännu.

Det finns sätt att mildra dessa problem, och jag har sett GMPC hanteras på sätt som jag anser vara effektiva. Men dessa problem kräver begränsning .

Jag har också gjort det personligt (om än inte specifikt i ett 5e-spel) jag säger att det inte är så kul som det låter. Du får helt enkelt inte roligt att spela samtidigt som GMing eftersom du kan ta bort eventuella hinder från din karaktärs väg genom att förklara att det är så. Detta tar bort alla känslor av utmaning. Det finns andra skäl att lägga till en GMPC som kan fungera för vissa grupper vid vissa tillfällen (till exempel att fylla i en partroll som är nödvändig för det äventyret när ingen annan vill spela den), men det kommer förmodligen inte att lägga till mycket roligt för dig. Det gör inte för mig.

    
svaret ges 19.12.2018 19:14
4

Nej. Per definition är DM inte en spelare.

Spelarens karaktärer drivs av personer som inte är DM. DM har kontroll över situationer, aspekter och historia som spelarna inte gör.

 • The DM describes the environment.
 • The players describe what they want to do.
 • The DM narrates the results of their actions.
 • Det finns ingen osäkerhet om resultaten av en DM-körning som beskriver vad de vill göra. En sådan karaktär är en del av spelarnas miljö.

  NPC ≠ PC

  Som DM kan du springa, och kommer troligtvis att behöva springa, många icke-spelare karaktärer. De är inte desamma, eftersom de människor som spelar dem inte har samma kontroll över miljön som DM har. Kort sagt:

  • Att ha en lång rinnande NPC gör det inte till spelarens karaktär.
  • Använda PC-regler till NPC gör det inte till en dator.
  • Spelarna och DM har olika roller i spelet.

  Förenkla det roliga

  Om du kontrollerar en långsiktig spelare som inte spelar spelare hjälper DM att ha kul, så är det bra. Var försiktig så att du inte undviker att drabbas av byråns och spelarnas roliga. Använd de tecken som spelats av DM för att lägga till spelarens historia och byrå.

  DM Demesne

  Hur man använder tecken för att låta spelarna flytta historien framåt och lägga till spelarnas njutning är det egna pussel. Det är en av utmaningarna och fördelarna med att vara en DM.

      
  svaret ges 19.12.2018 22:32
  4

  DM kan alltid göra allt han vill, men DMPC är impopulära eftersom de är svåra att klara sig bra än det låter. De flesta spel har en grad av motstånd mellan DM och PC, eftersom DM ger utmaningar och spelare försöker besegra dem. Men det är besvärligt att komma med dina egna utmaningar och besegra dem själv, varför DnD vanligtvis inte spelas som ett spel för en spelare (även om du kan). Bland annat är det lätt att falla in i:

  • DMPC stjäl rampljuset från spelare
  • DMPC gör ett befintligt järnvägsproblem värre
  • DMPC har plotpansar till spelarnas irritation

  Och sist men inte minst har DMPCs i många år varit en stapel av gamerhumor. Som framgår av den här tråden älskar alla att prata och binda över den en gången de hade en DMPC som förstörde allt och hur hemskt det var. På grund av detta, även om du gör ett bra jobb kanske dina spelare inte gillar det helt enkelt på grund av knäskytten.

      
  svaret ges 22.12.2018 02:50
  2

  En DM: s syfte i spelet är att öka spelarens roliga. Som DM kommer du inte att lösa pussel, hitta dold loot, spela överdrivna tecken och så vidare. Du skapar en historia och bygger en rad utmaningar och pussel för spelaren att lösa. Om du redan vet lösningen på ett pussel är det inte kul att lösa det. Om du väljer att spela ett tecken borde det bero på att partiet inte kan överleva utan det (ett problem som ofta hittas när du kör tre spelare-grupper i en fyrspelars kampanjmodul) och inte bara ha kul.

  Du kommer att finna att för att spela en DM-spelare-karaktär rättvist (t ex att öka spelarnas roliga), måste du behandla din karaktär som en handikappad version av en riktig spelartecken. Ingen DM-exponering (som en NPC kan göra), ingen hitta fällor, skatter, lösa möten etc. Din spelartecken måste vara så outnyttjad som möjligt samtidigt som det bidrar till att bekämpa scenarier. Du kommer inte att ha någon mer kul genom att spela en spelare medan du är DM, eftersom du ständigt måste begränsa din användning av DM-kunskap.

  Som spelare är det jättekul och tillfredsställande att slå ut DM: s utmaningar. Som DM är det jätte kul att utmana spelarna att göra sitt bästa så att de har kul. Det är därför som det finns två separata roller. Det är inte så att du inte kan göra det (DM fiat är alltid en sak, Regel 0 att spela), det är att det inte är så mycket roligt som det låter. Du skulle ha mycket roligare som en DM introducerar tillfälliga NPCs när de utmaningar som står framåt motiverar det, snarare än att ha en fullvärdig spelare.

  Andra nämner saker som spelardöd och så vidare, och det är delvis sant, men det finns mer. Det betyder att du måste rulla dina spelare-karaktärsrullar i det öppna. Du kan inte fudge siffror mer än spelarna kan. Det är också mer bokföring, även om en DM redan gör mycket, kanske du tycker att det är värd en hel extra karaktär med lager och saker mer frustrerande än kul.

  Som andra har sagt rekommenderar jag det inte bara för att du tycker om att "spela", eftersom det verkligen är mycket mindre roligt än att vara en dedikerad spelare eller en dedikerad DM. Det är en extra nivå av frustration för att få balansen precis rätt. Antingen kommer du att stjäla strålkastaren eller vara för frustrerad att dina spelare inte kan hitta något men du vet redan hemligheten för. Personligen har jag inget problem med den här tekniken, men jag reserverar den för situationer där festen inte är förberedd för sig själv för de utmaningar som ligger framåt.

      
  svaret ges 22.12.2018 20:41
  0

  Råd för en DMPC

  Du har fått mycket råd om hur du hoppa över att spela en DMPC, och särskilt för en ny DM, det är bra råd och du borde ta det. Om du inte tar det, och förhindra att du gör en DMPC ändå, här är vad din DMPC inte ska göra:

  • Delta inte i pussel ...
  • ... men om du vill ge festen en aning, gör det via DMPC. Absolut aldrig lösa pusslet.
  • Inte som partiets "ansikte" eller delta i sociala situationer.
  • Föreslå inte stridsstrategi ...
  • ... men gör följ spelarens strategi, för bra eller sjuk.
  • Låt inte festen tänka på dig som enbart ...
  • ... men får inte kopplas till DMPC.
  • Välj inte en anpassning eller personlighetstyp som är väsentligt annorlunda än festen.

  De är den stoiska munken eller den tyst kompetenta höger mannen till partiledaren. Du är glad att de är där, men i slutet av dagen kör de bara historien när en NPC behövs. De har karaktär och personlighet, men de utspelar aldrig spelaren / spelarna.

      
  svaret ges 23.12.2018 02:23