Är det officiella riktlinjer för en DM för att ändra anpassningen av en spelares karaktär?

14

De flesta spelare i mitt spel valde olika former av Neutral för deras karaktärs anpassning. Men med tiden märker jag att två av dem visar mycket tydliga tecken på att verkligen göra överraskande goda gärningar (som att hjälpa främlingar, samtidigt som de riskerar sitt eget liv). För en speciell, en Goliath Blood Hunter, från Chaotic Neutral till Chaotic Good kan vara en intressant förändring ur ett perspektiv på karaktärsutveckling med tanke på hans bakgrund och handlingar .

Finns det officiella riktlinjer för en DM för att ändra anpassningen av en spelares karaktär? Om så är fallet, var kan jag läsa om det här? Jag har tittat runt i PHB och DMG, men kan inte hitta mer information än de rena grunderna om anpassning av varelser (och yttre plan). Missar jag något eller gör Wizards of the Coast (avsiktligt) lämna detta upp till DM?

Obs! Jag har redan några idéer om hur du gör detta på ett subtilt sätt, men jag vill förstå Regler som skrivet innan du eventuellt ändrar dem.

    
uppsättning Vadruk 07.05.2018 18:43

5 svar

12

Det finns bara en del information specifikt angående anpassningsändring i D & D 5e

Däck av många saker (DMG, 162) Balanskortet säger

Your mind suffers a wrenching alteration, causing your alignment to change.

Denna väsentligen swapsinriktning. LE blir exempelvis CG. I blodjägarens fall skulle CN bli LN. Detta kort är avsett för stora förändringar i spelstil som majoriellt påverkar spelet. Att växla från ena änden av spektret till en annan är en mycket större förändring än att byta från neutralt till gott.

Är det avsiktligt upp till DM / spelare?

På PHB sidan 122 finns en liten sektion om anpassning som säger

For many thinking creatures, alignment is a moral choice. Humans, dwarves, elves, and other humanoid races can choose whether to follow the paths of good or evil, law or chaos.

Och förklarar att de goda gudarna som skapade sådana raser avsiktligt gav dem fri vilja.

En artikel från Unearthed Arcana från 2015 som heter Variant Rules förklarar också att

Alignment is meant to serve only as a quick summary of a character, not a rigid definitions. It's a starting point, but elements such as flaws and bonds paint a much more detailed picture of a character's identity.

Av detta kan vi dra slutsatsen att anpassningen inte är styv och kan ändras, men att denna förändring borde vara valet av datorn, inte DM eftersom de har fri vilja att göra det moraliska valet. Med det sagt, som DM, kan du föreslå en anpassningsändring eller ge dem råd att de spelar mer CG än CN (när du känner till deras avsikter).

Vad påverkas av en anpassningsändring?

Det finns väldigt få mekaniska effekter av en anpassningsändring, men här är allt jag kan hitta. Jag kommer inte att ge en beskrivning av det, men jag kommer att ge sidnumret för att se själv.

Archmagis kappa DMG, 194

Talisman av ren bra / ultimat ondska DMG, 207

Sentientartefakter: I vissa fall kan endast tecken i samma inriktning av artefakten klara av sig. DMG, startande 214

Dödsfall: När en karaktär dör, går de till gudomsplanet som de dyrkar om det är tillämpligt. Om inte, går de till planet som motsvarar deras anpassning. Så Arborea (CG) eller Limbo (CN) för blodjägaren.

    
svaret ges 07.05.2018 19:57
25

Anpassning spelar knappast någon roll i DnD 5e regler

Jämfört med DnD-utgåvor före 4e, har DnD 5e knappast justering som mekaniker - den kommer in i spel på väldigt få specifika platser (som i vissa sällsynta monsterförmågor eller känsliga magiska saker). Även stavar som verkar referensjustering, som "Skydd mot gott och ont", skyddar istället från vissa varelser i stället för vissa anpassningar!

Utanför spelarens handbok finns det bestämmelser om att ändra en spelarens karaktärsjustering, t.ex. om de drabbas av lycantropi, men inga universella regler som baserar sådana förändringar på spelarens beteende. GM kan naturligtvis förändra en spelarens karaktärsriktning genom GM fiat, men det skulle knappast ha någon effekt utan ytterligare husregler när det gäller justering.

Sammanfattningsvis, om dina spelare ignorerar deras anpassning, borde du prata med spelarna om huruvida spelarna ens bryr sig om deras anpassning alls - en av anledningarna till att inriktningens roll är så smal i 5e är att allt fler spelare gör det inte. Den klassiska 3 × 3-matrisen kan känna samtidigt restriktiv och vag, och många föredrar att uttrycka sina karaktärers motivationer och värden i mer konkreta termer som idealer, obligationer och brister. Dina spelare kan också försöka spela efter deras inriktning utan att helt förstå vad den inriktning de valde betyder i den värld du spelar i. Förväntningar om specifika inriktningar varierar vildt mellan grupper.

Om du vill betona inriktningens roll i ditt bord är det givetvis ditt samtal, men jag skulle vara extra försiktig med att pålägga justeringsändringar på festen - det är troligt att det uppfattas som en motsats eller godtycklig om du inte ger dem gott om varningar i förväg. Eventuellt även då.

    
svaret ges 07.05.2018 19:24
6

Det är upp till DM.

5E har fortfarande inriktning, men lägger mycket mindre tonvikt på det än tidigare versioner, till och med finns det få (om några) mekaniker som påverkar det, delvis från den galenskap som resulterade av nio lådor som försökte hålla alla världsutsikt och motivation någonsin.

Det närmaste som det ger i stället är en uppsättning egenskaper som kallas Obligationer, Idealer och Brister, som hjälper till att definiera en karaktärs motivation.

Det finns frivilliga regler i PHB angående den nya Inspirationsmekanikern som ger en mekanisk grund för DM att ge bonus till karaktärer som handlar inom dessa motivationer, samt avsnitt i både DMG och Princes of the Apocalypse som handlar om potentialen för ett tecken att skaffa nya brister som svar på vissa traumor. Dessa är frivilliga och inte oerhört omfattande, men om du vill göra motivationer reflekterade i mekaniken är de bra utgångspunkter och riktlinjer.

Citat kommer när jag har mina källböcker till hands.

    
svaret ges 07.05.2018 19:21
6

Som andra svar har sagt, är anpassningsrelaterade saker mestadels upp till DM och inte så viktiga mekaniskt. Så jag kommer att fokusera på ditt mål, som du nämnde i den här kommentaren

It started with the matching of play-style and character sheet, indeed. But I'm mostly interested in stimulating a certain awareness for the players at the table that could then enrich their roleplay and decision making.

Om du ser till att karaktärerna är medvetna om hur de fungerar så är det bästa sättet att göra det inte att säga, det visas. Att gå på ditt exempel på din blodjägare som riskerar sitt liv för att rädda främlingar, ett exempel på hur du kan visa spelaren att det var en "bra" sak att göra, kan vara något som, nästa gång spelarna går in i en stad eller byn, de går in i den tidigare räddade NPC, som har berättat för alla sina vänner om den bra killen som räddade honom från banditer, och nu är din bra killar PC mycket välkommen i byn. De låter honom stanna kvar på värdshuset gratis, de är villiga att ge honom information om hans strävan efter gratis, den sorts saker.

För att kontrastera detta med vad som kan uppstå av en neutral karaktär gör samma sak, kan den neutrala karaktären rädda samma NPC men be om pengar i gengäld. När nästa gång de springa in i varandra, känns det som NPC som hans skuld betalas, och de är hjärtliga men ingenting mer.

För att sammanfatta det hela uppskattar människor karaktärer som gör bra saker, och du behöver inte justera för att berätta för dem.

    
svaret ges 07.05.2018 20:02
4

Som med så många saker, prata med spelarna. För det här kan det vara bättre att prata med de berörda spelarna individuellt, om de har ett system som de inte låter de andra veta om.

Om spelaren på den goliat skulle känna sig mer bekväm, kör karaktären som CG, så är det ingen tvekan om oenighet, och karaktärens inriktning kan helt enkelt ändras.

Om han däremot helt enkelt försöker bygga upp ett gott rykte så att han kan missbruka det senare, det är en grundlig CN-sak att göra, och ingen förändring är nödvändig.

    
svaret ges 07.05.2018 21:11