Varför är samaritan smartare än maskinen?

12

Jag tittar på intressant säsong 4, avsnitt 10 - Det kalla kriget, där samaritanen slog maskinen.

Varför kan samaritan göra saker som maskinen inte kan?

Varför måste Finch, Root, Reese, Shaw och Bear hide?

Maskinen är äldre än samaritan, ungefär tio år! Så varför är inte maskinen bättre än samaritan?

    
uppsättning raiym 05.12.2015 23:17

1 svar

13

Spoilers för hela serien upp till S04E11!

Här är en (kanske inte fullständig) lista över anledningarna till att Samaritan verkar vara bättre än maskinen:

  • Som @ mattiav27 nämner i kommentarerna har maskinen moraliska standarder, så maskinen kommer inte att göra något omoraliskt för att nå ett större mål. Medan samaritan kan hålla sig till intet.
  • Samaritan har mycket mer tillgångar att kämpa med henne. Tydligen är Reese, Shaw och root högkvalificerade, men det verkar som om samaritan har hundra tillgångar. Glöm inte heller utmaningen i S04E02 där samaritan rekryterade mycket skickliga, mycket intelligenta människor.
  • Team Machine måste dölja och kan endast fungera i mörkret, medan lagets samaritan har tillgångar i regeringen.
  • Maskinen är ett slutet system, medan Samaritan är öppen. Maskinen kan bara kommunicera mycket indirekt med Finch & Co Vidare raderar maskinen sitt minne varje natt (som det nämndes i S02E21). Endast Root kan kommunicera direkt med maskinen (vilket är svårt under säsong 4). I kontrast, Greer & Co har full tillgång till samaritan: De kan hitta vissa personer, kan spionera på alla (och få varje rekord på det - maskinen skulle bara ge en ledtråd om det skulle bli ett mord relaterat till den personen eller inte), etc.

Varför kan samaritan göra saker som maskinen inte kan?
Detta beror på det designbeslut Finch har valt: Du kan se det, t.ex. i flashbacks av S04E05, där en gammal version av maskinen ens försöker döda Finch. Det finns två huvudsakliga designprinciper i Finchs sinne när han skapade maskinen: Maskinen måste ha en hög moralsk kompass (t ex han lär maskinen i S04E11 att ingen - inte ens honom - är viktigare än någon annan) och tillgången till maskinen bör vara så begränsad som möjligt (så att ingen kan använda maskinen för sina egna behov eller till och med att manipulera maskinen. I flashbacken av S02E14 kan du se hur arg Finch är hos Ingram när han inser att det finns en bakdörr till maskinen - vilket är grunden till numren, Ordos storyline, virushistorien etc.).

Varför måste Finch, Root, Reese, Shaw och Bear hide?
I säsong 3 finalen övertygar Greer Control & Co, att samaritan har räddat dem alla, medan maskinen inte ens såg att händelsen kom. Kontroll har sett att Finch är villig att berätta för allmänheten om maskinen, vilket gör Finch till en fiende i staten: Polisen söker efter dem. Men det större problemet är att samaritan letar efter dem, vilket är anledningen till att de inte kan locka uppmärksamhet (varför maskinen kan hitta Shaw i S04E08). Finch & Co. är mer eller mindre enda Samaritans enda antagonister, därför vill Greer dem döda.

    
svaret ges 06.12.2015 07:33