Do Kroatien, Serbien och Rumänien stämplar fortfarande pass (reser från EU)?

9

Kan jag fortfarande få passfrimärken från Kroatien (från EU), Serbien (tåg från Kroatien) och Rumänien (tåg från Serbien)?

Om inte, kan jag fortfarande fråga om en frimärke vid gränsen som en souvenir?

    
uppsättning Joythewanderer 31.03.2015 21:18

6 svar

3

Att svara på min fråga efter min erfarenhet. När jag åkte ut från Belgien till Kroatien, sade flygplatsen anpassad att jag är en EU-medborgares familjemedlem, så jag behöver inte en frimärke, men efter att jag höll frågar gav han mig en :) Kroatien gav mig en utåtriktad stämpel på tåget till Belgrad, Belgrad gav mig också en poststämpel. Men Belgrad vägrade ge mig en när jag tog tåget från Belgrad till Rumänien. Rumänien gav mig både inåt och utåt frimärken. När jag kom till belgiska flygplatsen gav de mig inte det, även om jag försökte fråga ganska svårt.

    
svaret ges 24.04.2015 12:56
7

Jag har bara anekdotiska bevis för dig som en kroat som ofta reser med ett utländskt icke-euro-pass genom ex-Yugo-länder. På några av landgränserna blir agenterna ganska lat och kommer bokstavligen bara titta på passets utsida och vinka dig igenom. Dessa killar du kan ganska enkelt fråga om frimärke om de inte gör det automatiskt (mime det om de inte talar engelska, de förstår) men det beror på vilken person du får. Jag får en frimärke ca 50% av tiden.

Min erfarenhet av flygplatserna är dock att de alltid stämplar.

När det gäller Rumänien har jag aldrig varit så jag kan inte ge dig några råd där.

    
svaret ges 01.04.2015 06:54
7

För Kroatien och Rumänien beror det på ditt medborgarskap och eventuellt i ditt hemland och några andra detaljer men inte riktigt på var du reser från.

Dessa två länder är EU-medlemsstater, och de ska inte stämpla EU-pass (inte ens kräva EU-medborgare att resa med pass, om de har ett ID-kort). Jag antar att det är möjligt att du kan övertyga en gränsvakt för att stämpla ditt EU-pass i alla fall, men i allmänhet borde de inte göra det, oavsett var du kommer från.

De är dock inte en del av Schengenområdet, vilket innebär att de utför fullständiga gränskontroller för landgränser och inkommande flyg, även från EU eller Schengenländerna. Samma regler gör det därför obligatoriskt att kontrollera EU-pass / ID och stämpla pass från tredjeland (förutom innehavare av vissa typer av uppehållstillstånd). Till skillnad från Förenade kungariket, som oftast är fri att ställa egna regler, måste Kroatien och Rumänien tillämpa Schengenreglerna och visa att de kan utföra gränskontroller till Schengenstandarden (även om de inte har anslutit sig än).

Om och när Kroatien eller Rumänien slutligen kommer till Schengenområdet kommer de att lyfta gränskontroller vid landgränserna med andra Schengen-länder eller flygningar som kommer från dem, men skulle fortfarande stämpla passet till tredjelandsmedborgare som kommer utanför Schengenområdet. Gränsen mellan Kroatien och Serbien eller mellan Serbien och Rumänien skulle således bli den "yttre" gränsen till Schengenområdet, vilket innebär kontroller för alla och inresa / utresa frimärken i pass till icke-EU-medborgare, beroende på vad som är tillämpligt.

Serbien gör vad som helst, inklusive stämpling av pass för både unionsmedborgare och EU-medborgare.

    
svaret ges 31.03.2015 21:47
2

Kroatien och Rumänien ska stämpla utanför EU / Efta-pass (med undantag för att resa med en artikel 10 eller 20 kort tillsammans med eller för att ansluta sig till familjemedlemmen på grundval av vilken kortet utfärdades), men inte EU / EFTA-pass.

Serbien ska stämpla alla icke-serbiska pass vid inresa, och sedan mars 2018 vid utgången.

I praktiken stör gränsöverskridande agenter i Kroatien och Serbien (och resten av före detta Jugoslavien plus Albanien) ofta inte stämpling. I synnerhet när jag tog Budapest-Belgrade och Belgrade-Skopje-tågen tittade serberna bokstavligen på mitt (utländska) ID-kort för två sekunder (nej, de skannade inte ens det), och jag fick intrycket att de inte behandlar passinnehavare inte annorlunda.

Som sådan är det här en region där om du använder ett pass är det en mycket bra idé att komma ihåg att be gränsvakterna att stämpla, vilket de skulle ha enligt lag, och att inte få en kunde leda till problem att få en utlännings registreringskort eller spännande om man får en pedantic officer (vilket är mer sannolikt vid flygplatser).

    
svaret ges 02.01.2017 14:38
1

Ja, Kroatien ger dig fortfarande pass-steg, oavsett om du kommer med flyg eller land. Du behöver fråga på gränsen. Jag bor i Kroatien och varje gång jag åker i Slovenien eller Ungern frågar jag dem kan jag få mitt passet stämpel. De sa "OK" och det är det. Också om du flyger mellan två EU-länder kan du också fråga under passkontroll för att få din frimärke. Förra året kommer jag in i El Pratt, Barcelona passet stämpel.

    
svaret ges 27.06.2015 11:36
0

Ja, du får frimärken. Du får bara frimärken när du reser mellan Schengenländerna. Kroatien och Rumänien är inte (ännu) i Schengenområdet, och Serbien är inte ens i EU (även om det finns Schengen-länder utanför EU, Serbien är inte en av dem).

    
svaret ges 31.03.2015 21:31