Varför kallar Yoda omedelbart "Klonkriget"?

38

I Attack of the Clones , säger Yoda

Victory? Victory you say? Master Obi-Wan, not victory. The shroud of the dark side has fallen. Begun the Clone War has.

Det är en awesomely episk Yoda-linje, och jag får helt utan räckvidd för att ställa in namnet. Men i universum verkar det lite konstigt. Varför kallar Yoda det "Klonkriget" efter väsentligen en skirmish?

Är det en premonition av händelserna att komma? Varför varnade han inte någon?

    
uppsättning Nate Barbettini 04.08.2015 17:12

4 svar

25

Som svar på varför Yoda ansåg att det bara var början på ett långsiktigt engagemang ( Richard ger ett utmärkt svar varför Yoda namngav det specifikt efter klonerna), även om Yoda hade förmågan att se in i framtiden genom Force , de händelser som föregick det första slaget vid Geonosis på egen hand indikerade att slaget endast var början:

 • Vid den tiden var republiken / Jedi-rådet redan medveten om agglomerationen av avskildhet och avvikelse i form av Confederacy of Independent Systems som ett pågående och växande problem. Separatistkrisen hade pågått i över 10 år innan klonkriget började (i 22 BBY) och dess rötter gick tillbaka ännu längre .

 • Invasion of Naboo i 32 BBY avslöjade att handelsförbundet hade förberett i hemlighet och var i innehav av en droid army och var villig att använda den.

 • Även om de inte hade tagit det på allvar vid den tiden hade många Jedi och andra i republiken känt konfliktstrategin, inklusive Sifo-Dyas . Yoda hade deltagit i ett möte om just det ämnet i 32 BBY.

 • Darth Mauls angrepp på Qui-Gons parti (inklusive då-Queen Amidala) i 32 BBY på Tatooine avslöjade att Sith var återkommande med invasionen av Naboo.

 • Efter döden av Qui-gon Jinn i 32 BBY lämnade Count Dooku Jedi Order för att nominellt leda vad som skulle bli CIS, vilket kulminerade i fångsten av Anakin Skywalker och Obi-wan Kenobi på Geonosis i 22 BBY , som avslöjar sig fullständigt till Kenobi som sin kampledare och avslöjar också existensen av Darth Sidious och innebär att Republiken själv redan var internt i krig och i fara. Han nämnde också att handelsförbundet hade varit i liga med denna Sith Lord, binda Sith med den separatistiska krisen.

 • Uppenbarelsen på Kamino och mysteriet omger klon arméns uppkomst och att det uppenbarligen var beställt för republiken av mästare Sifo-Dyas (en nära före detta vän till Count Dooku). Jango Fett berättade för Kenobi att han hade anlitats av en kille som heter Tyranus (inte Darth Tyranus), och sedan senare i utställningsarenan på Geonosis i ATOTC sågs Jango vid Dooku, ledaren för CIS.

 • Innan Obi-wan Kenobi fångades på Geonosis överförde han (via Anakin / R2D2), ett meddelande till Republiken / Jedi, enligt följande:

I have tracked the bounty hunter Jango Fett to the droid foundries on Geonosis. The Trade Federation is to take delivery of a droid army here, and it is clear that Viceroy Gunray is behind the assassination attempts on Senator Amidala. The Commerce Guilds and the Corporate Alliance have both pledged their armies to Count Dooku and are forming a ... wait, wait ... (Kenobi is attacked by droids)

 • Två år före det första slaget vid Geonosis hade Republiken föreslagit Militärskapslagen som svar på de ovan nämnda problemen. Lagen överfördes i 22 BBY strax efter Kenobi sändning, när (junior) representant Jar Jar Binks, istället för senator Amidala, föreslog att kansler Palpatine fick nödbefogenheter. Palpatine använde genast dessa befogenheter för att godkänna lagen, vars första konsekvens var klonhärden som gick till Geonosis tillsammans med Jedi för att hjälpa till att rädda Obi-wan (och den nu fångade Anakin) och engagera Trade Federation / CIS.

 • Räkning Dooku avslöjade sig som åtminstone en mörk sidutövare, i sin strid med Anakin / Obi-wan och sedan med Yoda på Geonosis. Yoda uppgav att han kände den mörka sidan i honom, och han använde en röd lightsaber, även om han fortfarande refererade till sig själv som en Jedi. Detta, i kombination med vad Jedi hade lärt sig om Sith och Yodas eget citat i OPEN om den mörka sidan som sjönk, skulle lägga till krigets penumbra.

Allt detta är kunskap som Yoda förmodligen skulle ha haft innan han gjorde den kommentaren i slutet av ATOTC.

Obs! Denna tråd kan också ge kompletterande information.

    
svaret ges 04.08.2015 18:43
37

Baserat på Star Wars: Attack of the Clones: Junior Novelization (av Patricia Wrede) Vi kan faktiskt få en ganska bra förståelse för Yodas tankeprocess när han kommer upp med namnet:

 • Kriget kommer i stor utsträckning att bekämpas av kloner
 • Klonerna kommer att bära bruntet av olyckorna
 • Även om det kommer att vara två sidor, kommer det bara att finnas en sida som är ganska homogen (t ex republikens klonarmé mot separatistens sida olika arméer på olika planeter).

They had lost so many Jedi. Two hundred had gone to Geonosis; barely twenty had returned. Still, they had won. “I have to admit, without the clones it would not have been a victory,” Obi-Wan said.

“Victory?” Yoda sat indignantly upright in his chair. “Victory, you say?” Obi-Wan turned. Yoda looked around the almost-empty Council chamber, and his ears drooped sadly. “Master Obi-Wan, not victory,” he said softly. “Only begun, this Clone War has.”

The words rang in Obi-Wan’s head. He closed his eyes, remembering the endless lines of clone troopers on Kamino. They were on Coruscant now — tens of thousands of clones, boarding Republic Assault Ships that would take them to fight on the Separatist worlds. There were many times as many troopers as there were Jedi, and the Kaminoans had a million more on the way. It takes more beings to fight a war than it does to keep the peace, Obi-Wan thought gloomily, and realized that Yoda was right. The war had only begun.

    
svaret ges 04.08.2015 19:32
6

Så det finns två delar på din fråga. Andra svar har gett ett flertal källor och intressant bakgrundsdetaljer, men jag tror att jag bara svarar direkt på frågans två aspekter.

 • Hur visste Yoda detta var ett krig, inte en skymning?
 • Varför heter det Clone War istället för något annat?
 • När det gäller varför det var känt för Yoda att vara början på ett krig , har andra påpekat med stor detalj att spänningarna hade varit bryggning i årtionden och fel hade redan uppstått. Kenobi sändning tillbaka till Coruscant är särskilt upplysande för Jedi-rådet, eftersom det bekräftar linjerna har dras för en fullskalig konflikt , snarare än bara spända relationer som leder till utbrott av våld på ett spriddt sätt.

  När det gäller användningen av Clone som ett adjektiv för kriget finns det flera möjligheter till detta. Viktigt är att Kenobi verkar mycket obekväma med konceptet en klonarmé i hela filmen. För mig verkar det tydligt att det finns ett stigma för kloner i Republiken, precis som vi har kvalificerat oss om kloner idag. Några av detta kan tillskrivas Jedis uppfattning att Republiken inte ska militarisera sig själv, men jag anser att vissa beror på en fördom som specifikt gäller kloner. Oavsett klonens stigma (eller brist på det) är det klart att en klonarmé inte var normen historiskt eller vid den tiden . Det gör kloner kanske den mest anmärkningsvärda funktionen i detta krig , snarare än de två sidorna.

      
  svaret ges 05.08.2015 01:03
  0

  Ledsen, men jag måste säga att det bara var en slarvig skrivning som försökte få lite kontinuitet. I "Ett nytt hopp" nämns de "The Clone Wars", och så var det nödvändigt att ansluta någonstans.

      
  svaret ges 10.08.2015 09:43