Seeking titeln på en science fiction barnbok från mellan 1950-talet och 1970-talet

7

Huvudpersonen heter Stone, eller Commander Stone. Jag minns dem i yttre rymden, förmodligen i omlopp runt jorden. Jag tror att de kanske har varit en slags spindel, som en rymd alien kanske. Det fanns vissa missöden med skeppet, och jag verkar vilja minnas om något som en trasig nål i någons arm, vilket satte dem i djup sömn. Jag kommer inte ihåg titeln, men kan bara se den vita boken i off-white, i paperback, som inte var för stor.

    
uppsättning Dryade 15.01.2018 10:32

2 svar

7

Fångad i rymden av Jack Williamson

Protagonist Jeff Stone reser till den nyupptäckta stjärnan Topaz för att ta reda på vad som hände med hans bror Ben. Han upptäckte att det inte fanns planeter runt Topaz, bara ett stort asteroidband. De inhemska utomjordingarna var stora spindelliknande varelser. Jeff hittar så småningom sin bror och resten av sitt besättning. De har alla tagit djup sömn -bilder, ett läkemedel som sätter användarna i suspenderad animering för att spara syre. Bens djupa sömnhypo släckte nålen i armen.

Boken kan lånas från Internet Archive här . Den publicerades 1968, inom ditt datumintervall.

Det finns faktiskt två arter av spindelliknande utomjordingar. Tidigt i boken på sidan 21 träffas "Buzz Dozen-Dozen". Han är en vänlig telepatisk alien om storleken på en hund, men med många ben och beskrivs som "lite som en uppblåst spindel". Boken har pennaillustrationer och det finns en bild av Buzz på sidan 23. Han är den adopterade "brorsystern" av Lupe Flor, en medhjälpare av räddningspersonalen.

Den andra arten av spindelliknande utomjordingar är den mycket större vakuumboende "Rock Hoppers". De beskrivs på sidan 114 och har fem armar som

...were bright as silver, but the body was black - black, round, flat and with no head.

The Rock Hoppers väver stora banor i rymden, varav ett fångat Bens skepp. Jeff slutar slåss mot en av dem i rymden, men när det är med hans barmhärtighet finner han att han inte kan ta sig till att döda den. I sin tur räddar den honom. Med hjälp av Buzz, som har likheter med både Hopparna och människorna, är fred gjord.

På sidan 138 finner Jeff hans bror Ben. Han och resten av sitt besättning hade lagt sig i djup sömn i hopp om senare räddning.

He found the broken needle stuck through the sleeve of the jet suit into Ben's frozen arm.

Det faktum att nålen bröt ut i Ben-fallet tvivlar på att han kommer att återhämta sig, men han gör det.

    
svaret ges 06.02.2018 03:42
6

Det här kan vara Robert A. Heinleins 1952 juvenile SF-roman Rolling Stones . a> (Det skrevs tio år innan rockbandet med samma namn bildades.) Storbritanniens titel var Space Family Stone . Romanen har huvudpersonen heter Stone - i själva verket är alla huvudpersonerna namngivna Stone, som är från samma familj. Historien börjar på månen men det mesta ligger i ett rymdskepp, som reser inom vårt solsystem istället för att göra en interstellär resa. Spindlarna du kommer ihåg kan vara de små utomjordiska varelserna som kallas "Flat Cats" som är söta men föder upp för fort. Tribalerna i den berömda Star Trek-episoden Problemen med Tribbles inspirerades av Flat Cats.

Jag kommer inte ihåg en del om en trasig nål i någons arm, men det är många år sedan jag läste boken.

    
svaret ges 15.01.2018 18:47