En historia och profil av hårmetall på 1980-talet

Hårmetall påverkades av glamrock från slutet av 70-talet och början av 80-talet, vilket inspirerade de översta hårbanden som antogs, inklusive stort hår och smink. Hårdrockband som Slade och Aerosmith hjälpte till att forma sitt musikaliska ljud. I USA populariserades hårmetall på Sunset Strip i Los Angeles från början av 80-talet. På höjden av sin popularitet på 80-talet hade hårband enorma radio- och MTV-hits och var en av de mest populära genrerna i all musik.

Det skapade många copycatband av mindre talanger som utspädd genren, och spiken i kistan var uppkomsten av grungemusik i början av 90-talet. Många hårband bröt upp eller gick på paus under den eran, men mot slutet av decenniet och fram till 2000-talet hjälpte nostalgi att få hårmetallen tillbaka till livet. Band som Poison, Motley Crue och Ratt kan fortfarande locka stora folkmassor till sina konserter, även om deras nya musikmaterial inte har fått lika bra mottagande.

Musikalisk stil

Hårmetall är mycket polerat och tillgängligt. Stora krokar, melodiska refrängar och den ständigt populära "monsterballaden" kännetecknar genren. Gitarrer är också mycket framträdande, med nästan varje låt som har minst ett gitarrsolo. Det finns också en oändlig debatt om vem som är och inte är ett hårband.

Vissa säger Def Leppard och Guns N 'Roses är hårband. Guns N 'Roses kom från den LA-scenen, men faller inte nödvändigtvis under hårmetallbannern på grund av edginessen i deras tidigare musik.

Vokal stil

Precis som musiken är hårmetallsång också tillgänglig. De är melodiska och vanligtvis relativt höga. Hair metal-sångare får sällan den respekt som traditionella metal-sångare gör, delvis på grund av glam-utseendet och tillgängliga låtar. Men det har varit några kvalitetssångare inom hårmetallgenren.

Hårmetallpionjärer

Bassisten Nikki Sixx och trummisen Tommy Lee bildade Motley Crue 1981. De rekryterade snart gitarristen Mick Mars och anställde så småningom Vince Neil som sin sångare. The Crue blev snabbt ett av de mest framgångsrika banden som kom ut från Sunset Strip. Deras legendariska fester väckte nästan lika mycket uppmärksamhet som deras musik.

De hade en rad framgångsrika album, inklusive "Shout At The Devil", "Theatre Of Pain", "Girls Girls Girls" och "Dr. Feelgood". Efter oroligheter och medlemsbyten på 90- och början av 2000-talet kom den klassiska lineupen tillbaka igen, turnerade och släppte ny musik. De avslutade vad de säger är deras farvälsturné i slutet av 2015.

Tyst upplopp

Quiet Riot bildades i slutet av 70-talet, och deras tidiga sortiment inkluderade gitarrist Randy Rhoads, som slutade gå med i Ozzy Osbournes band innan hans tragiska död i en flygolycka. Bandets två första album gjorde inte mycket, men deras tredje utgåva "Metal Health" blev nummer ett på Billboard-albumlistan, det första heavy metal-albumet som gjorde det. Det öppnade slussarna och hamnade i hårmetallens massiva kommersiella popularitet.

Quiet Riots framgångsperiod varade bara några år och de hade många förändringar i uppställningen och ett par avbrott. De turnerade fortfarande tills nyligen, då sångaren Kevin DuBrow dog av en överdos av droger 2007.

Hanoi vaggar

I Europa blandade Hanoi Rocks glamrock, punk och det stora håret och sminken av sångaren Michael Monroe. Det finska bandet började i slutet av 70-talet och steg snabbt igenom ledet. De var på väg att bryta igenom när tragedin drabbade.

1984 dödades trummisen Nicholas "Razzle" Dingley i en bilolycka (bilen kördes av Motley Crues Vince Neil). Bandet var aldrig detsamma. Deras status som ett riktigt "hårband" är ifrågasatt av vissa, men det råder ingen tvekan om att de starkt påverkade genren och borde betraktas som pionjärer.

Rekommenderade hårmetallalbum

  • Gift - "Se vad katten drog in"
  • Motley Crue - "Shout At The Devil"
  • Ratt - "Out of the Cellar"
  • Quiet Riot - "Metal Health"
  • Twisted Sister - "Stay Hungry"
  • Dokken - "Under Lock And Key"
  • Warrant - "Dirty Rotten Filthy Stinking Rich"
  • White Lion - "Pride"
  • Hanoi Rocks - "Two Steps From The Move"
  • Winger - "Winger"