How tar ett stort lastplan som C-130 Hercules ut och landar på så kort avstånd?

20

Så jag var på en flygutställning och såg en C-130J Super Hercules som presenterade sina möjligheter.

Avstängningsavståndet som det täckte var oerhört kort (jag antar att det är lika med jaktflygplan), även om det använder propellbaserade motorer. Landningen var också super kort.

Mina frågor är:

 • Hur lyckas ett sådant massivt plan att ta av sig på korta avstånd? Är det för att det har fyra motorer?
 • Under landning kunde jag inte se någon kraftbacker (som i kommersiella jetfly) i spel. Vilken teknik använder den för att sluta så snabbt?
 • uppsättning Amod 14.05.2014 09:29

  4 svar

  17

  Avstängning och landningsavstånd har många variabler.

  Man är säkerligen drivkraft. Flygplanet är konstruerat så att det har tillräckligt med dragkraft för att nå starthastigheten inom det tillgängliga startavståndet. För landning kan propellrarna vända på kraften och lägga till extra bromskraft för att stoppa på ett kortare avstånd.

  En annan variabel är landning och starthastighet. Om du sänker start- och landningshastigheter tar det mindre avstånd att gå och stanna. Att vara ett propellplan med en rak (icke-svepad) vinge är utformad för att flyga långsammare än jetflygplan. Detta innebär att planet behöver mindre angreppsvinkel för att flyga med långsammare hastigheter. C-130 har också mycket stora flikar för detta ändamål, och de bidrar till att sänka start och landa flyghastigheter på två sätt. För det första är flikarna väldigt stora, vilket ger mer vingeområde och avböjer dessutom mer luft nedåt, ökande lyft. För det andra placeras flikarna direkt bakom motorerna, vilket gör det möjligt för flikarna att styra en del av motorns dragkraft nedåt, ytterligare ökande lyft.

  Vikt är också viktigt. Medan C-130 är konstruerad för bra prestanda på 155 000 lb, och kan flyga upp till 175 000 lb, blir det mycket lättare i en demonstration. Från en tom vikt på 75.562 lb, lämnar bränsle och besättning fortfarande det under dess typiska driftsvikter. Den lägre vikten innebär att startytan ökas genom bättre acceleration och en lägre lyfthastighet. Landningsprestanda kommer också att bli bättre med en lägre landningshastighet och bättre deceleration.

  Den nyare C-130J fungerar också bättre än den äldre C-130H . De nyare motorerna på J-modellen ger upp till 4.637 axelhästkrafter (shp) vardera (även om de är listade här vid 4 705 shp), medan motorerna på H-modellen producerar upp till 4.590 shp vardera. Den tomma vikten på J-modellen är 75.562 lb och på H-modellen är 75.800 lb. Så med den tomma vikten som går ner med 238 lb och kraften ökar med minst 47 shp och förbättrade propellrar, har J-modellen bättre prestanda. Avstängningsavståndet vid 155 000 Ib är 3.127 fot för J-modellen jämfört med 3.586 fot för H-modellen. H-modellen kan ta av sig på 1 400 fot vid 80 000 lb (förmodligen närmare vikten i demonstrationer), så J-modellen kan noga göra ännu bättre.

      
  svaret ges 14.05.2014 23:11
  18

  Assault Start / Landningsteknik

  Detta är en viktig orsak till C-130s prestanda som du bevittnade. "Assault" start / landningshastigheter är lägre än normala hastigheter och närmare stallhastighet. Det finns också några viktbegränsningar. Vidare måste besättningen utbildas specifikt.

  Stoppar snabbt

  En ide om en smidig landning kastas ut genom fönstret. Avsikten är att "plantera" hjulen på cirka 300 fot ner banan. Det vill säga övergången omedelbart från inställning attityd till att landa i stället för att anta en nedrullning attityd och låta flygplanet flyta ner till landningsbanan.

  Näsdrevet är dras till marken och när hjulen är på marken kastas rekvisita i full bakåt och nu trycks luften framåt. Samtidigt lägger piloten all sin kraft i mashing bromsarna. Han skulle "stå på bromsarna" som vi säger. Åket trycks också helt framåt vilket lägger så mycket vikt som möjligt på landningsredskapet. Anti-lock bromssystemet är kritiskt här, förhindrar att man sliter ut ur kontroll och blåst däck.

  I Vietnam, i kampförhållanden, skulle 130 piloter sätta rekvisiterna bakåt innan de rörde sig ner. Om du har sett videoklippet på YouTube av en C-130-landning på ett luftfartygsföretag, gjorde de det också.

  J: s rekvisita är en enorm faktor

  Förstärkningen av J-modellerna tack vare den nya propellen och motorn är fantastiskt gentemot de äldre modellerna. Men grundläggande flygränsbegränsningar finns fortfarande kvar. Icke desto mindre pressar fler blad (6 vice. 4) och "un-ducted fan" -designen helt enkelt mer luft.

  Visa av konfiguration

  En tom flygplan med en lätt bränslebelastning maximerar naturligtvis den korta start- och landningsprestationen.

  C-130 har Fowler Flaps

  Ej blåst flaps. Bara för att rekvisita trycker luft över vingen gör det inte blåsflikar . Annars, ja, C-130 fick mycket flapage exakt för detta ändamål.

      
  svaret ges 18.05.2014 00:55
  8

  rekvisita är turbo rekvisita (mer specifikt Rolls-Royce AE 2100 med 4.6k axelhästkraft) och mycket effektiva propellblad. Detta kombinerar till ett startavstånd på 953 m vid 70 ton och vid flygutställningen skulle de ha hållit planet närmare den tomma vikten (vilket är halva det) som förkortar den nödvändiga startlängden.

  Att jämföra Lockheed C-130 Hercules har ett något längre startavstånd med samma vikt men behöver bara hälften då vikt minskas till 36 ton.

  Dessa propellerblad kan ändra sin tonhöjd, som kan vända på tryckriktningen, plus hjulbromsarna (även stora jets använder främst hjulbromsar se detta svar )

      
  svaret ges 14.05.2014 09:57
  2

  Propellerstyrda flygplan har vanligtvis en bättre accelerations- / retardationshastighet jämfört med liknande jet-driven flygplan. Detta, kombinerat med en rak / avsmalnande vinge, i stället för en svepad vinge, och stora blåstflikar (enligt fotfot) gör ett flygplan som kan starta och landa på mycket korta banor.

      
  svaret ges 16.05.2014 17:42

  Läs andra frågor om taggar