Var den här filmen den första användningen av skärmprojektion?

12

"Den förbjudna planeten" kom ut 1956, och det fanns särskilda visuella effekter som sköt i filmen som bröts vid tiden. Projektion av live action på en målade bakgrund, och jag har alltid trodde att detta var den första användningen av denna VFX-teknik i en film. Särskilt sättet var det gjort, vilket jag inte är säker på hur det gjordes, men jag tror att det handlade om att filma live-åtgärden med en målade glasplatta som bakgrund.

Här är de bilder jag hänvisar till:

Jag hittade en intressant blogg om mattlackarna gjorda för The Forbidden Planet . Med några fantastiska arbeten pågår bilder av dessa scener. Jag hade inte sett dessa tidigare.

Den här artikeln pekar på intressant punkt om ett av dessa skott, och det var en flyktkamera. Jag tror att det här är det jag letade efter, och det kan vara första gången en rörlig kamera integrerades med en live action matt målningseffekt.

    
uppsättning cgTag 31.03.2012 22:33

1 svar

7

Jag var tvungen att titta på Forbidden Planet igen, och de mattes du refererar till kombineras verkligen med rörliga, live-action-skott och förbättras med animerade effekter. Jag vet att Wizard of Oz ligger före Förbjuden Planet med 17 år - och Metropolis föregår det med 30 år.

Din länk (och flera andra jag följde) visade sig vara ganska fascinerande och upplysande.

I slutändan tror jag dock att den första användningen av bakprojektiva mattmålningar var av Georges Melies i hans filmer från 1902 - 1904.

Du kan läsa mer om hans tekniker här .

Som sagt, om du specifikt letar efter en film som innehåller en rörlig matt kombinerad med live-action, så Den förlorade släpptes ett år tidigare 1955.

Ett särskilt skott innebär en stor mattmålning som kombineras med en långsam pan till höger mot vänster och hamnar i Lana Turners sovrum, hela tiden inklusive levande actionplattor som har blivit bakprojektionerad i scenen.

    
svaret ges 01.04.2012 03:00

Läs andra frågor om taggar