Yrlig gillespie-profil och intressanta fakta

Born

21 oktober 1917 var han den yngsta av 9 barn; hans föräldrar var James och Lottie

Födelseort

Cheraw, South Carolina

död

6 januari 1993, Englewood, New Jersey på grund av cancer i bukspottkörteln

Också känd som

Hans fulla namn var John Birks Gillespie; en av jazzens grundare och en av uppfinnarna av bebop. Han var en trumpetare känd för sitt varumärke att puffa ut kinderna medan han spelade trumpet. Gillespie var också en kompositör och bandledare. Han fick smeknamnet "Dizzy" för sina roliga upptåg på scenen.

Typ av kompositioner

Gillespie var en trumpeter och showman som blandade jazz med afro-kubansk musik.

Inflytande

James, Gillespies far, var bandledare men Dizzy var till största delen självlärd. Han började lära sig spela trombon och trumpet när han var 12; därefter tog han upp kornett och piano. År 1932 deltog han i Laurinburg Institute i North Carolina men skulle snart åka för att åka med sin familj till Philadelphia 1935. En gång där gick han med i Frankie Fairfax-bandet sedan 1937 flyttade han till New York och blev så småningom medlem i Teddy Hills stora band. Gillespie påverkades också av trumpetaren Roy Eldridge, vars stil Gillespie försökte imitera tidigt i sin karriär.

Anmärkningsvärda verk

Bland hans hits är "Groovin 'High", "A Night in Tunisia", "Manteca" och "Two Bass Hit."

Intressanta fakta

År 1939 gick Gillespie med i Cab Calloways storband och på en av deras turnéer till Kansas City 1940 träffade han Charlie Parker. Efter att ha lämnat Calloways band 1941 arbetade Gillespie med andra fantastiska musikfigurer som Duke Ellington och Ella Fitzgerald. Detta följdes av en tid som medlem och musikchef för Billy Eckstines storband.

Andra intressanta fakta

1945 bildade han ett eget stort band som visade sig misslyckas. Han organiserade sedan en bopkvintett tillsammans med Parker och utvidgade den sedan till en sextett. Senare försökte han återigen bilda ett stort band, den här gången hanterade respektabel framgång. John Coltrane blev kort medlem i detta band. Gillespies grupp upplöstes 1950 på grund av ekonomiska problem. 1956 bildade han ytterligare ett storband för ett kulturellt uppdrag sponsrat av USA: s utrikesdepartement. Därefter fortsatte han att spela in, spela och leda små grupper långt in på 80-talet.

Mer fakta om gillespie och musikprov

Bortsett från hans varumärke puffade kinder medan han spelade trumpet var Gillespie den enda som spelade en trumpet med klockan vänd uppåt i en 45 graders vinkel. Historien bakom detta är att 1953 föll någon på trumpetstället och fick tillbaka klockan. Gillespie upptäckte att han gillade ljudet och sedan dess hade trumpeter byggts specifikt på samma sätt. Gillespie valde till USA: s ordförandeskap 1964.