Kings of leon: en biografi och profil

Kings of Leon är en sydlig rockgrupp vars musik är närmare indierock än den vanliga känslan hos södra samtida som 3 Doors Down eller Saving Abel. Kanske följaktligen har Kings of Leon haft mer kommersiell framgång i Europa än i Amerika. Ändå har bandets album en anständig mängd kritikerros och från och med 2008 respekt från Recording Academy i form av Grammy-nomineringar.

Kings of Leons ursprung

Kings of Leon består av medlemmar i Followill-familjen: tre bröder (sångaren Caleb, bassisten Jared, trummisen Nathan) och en kusin (gitarristen Matthew). Bandet bildades 2000 i Tennessee och släppte ut sin första EP, Holy Roller Novocaine, tre år senare genom RCA. Novocaine etablerade bandets soniska byggstenar: Calebs sandpapper-grusiga sång, Matthews omärkade gitarrer och en svängande rytmsektion som hade en svampig, stormig atmosfär. Novocaine innehöll några låtar som snart skulle dyka upp igen på bandets fullängdsdebut.

En sydstekt debut

Ungefär sex månader efter Novocaine avslöjade Youth & Young Manhood att Kings of Leon var extremt självsäkra med södra rock, särskilt den lata nånen av främsta Lynyrd Skynyrd eller Black Crowes. Oavsett om det är den stenade solskenet i “Dusty” eller bar-band-rocken i “California Waiting”, undviker Kings of Leon mainstream-tillgänglighet för ett hårdkantat ljud vars gamla skolkvaliteter drog jämförelser med andra retro-lutande band från tiden stroke och vita ränder. Manhood lyckades inte ens bryta topp 100 på Billboard-albumlistorna, men bandet började locka en lojal publik.

Lossar upp lite

2005: s Aha Shake Heartbreak kom ut i Storbritannien flera månader innan det debuterade i USA. Om Manhood led på grund av bandets skuld till deras inflytande kände Aha Shake Heartbreak sig lösare och mer säker och expanderade till countryrock utan att ge efter för tår-i-min-öl-klichéer. “The Bucket” lyckades få lite uppmärksamhet på de amerikanska hitlistorna, men Kings of Leons brist på mainstream-framgång berodde åtminstone delvis på det faktum att gruppens livliga låtar helt enkelt var för diskreta för att övergå till en stor publik.

Blir humörigare och mer äventyrlig

Kings of Leon blev betydligt mer äventyrlig och intressant på sin tredje skiva, 2007 på grund av tiderna. Även om de fortfarande spelade södra rock hade Kings of Leon utvecklats till ett edgy, lynnigt band, och på den grublande kärlekslåten "On Call" visade de en förmåga att absorbera modern-rock-influenser organiskt i sitt ljud. På grund av Times resonerade med en ny brådska som bandets tidigare retrorockalbum sällan hade visat. De förblev en indiefavorit - Kings of Leon kunde fortfarande inte säkra mycket fotfäste på amerikansk radio, även om På grund av tiderna gick till toppen av de brittiska listorna.

"endast om natten" fångar grammig uppmärksamhet

Kings of Leon började gå framåt kommersiellt med 2008: s Only by the Night. Det dynamiska, lynniga albumet fick landets uppmärksamhet med två kända singlar, "Sex on Fire" och "Use Somebody." Dessutom landade Kings of Leon sina tre första Grammy-nomineringar i slutet av 2008 - för bästa rockföreställning av en duo eller grupp med sång, bästa rocklåt och bästa rockalbum. Bandet vann bästa rockprestanda av en Duo eller Group With Vocals Grammy för "Sex on Fire". Sedan den 31 januari 2010 vann bandet tre Grammys för "Use Somebody", inklusive Årets Record.

"kom runt solnedgången"

Kings of Leon såg för att bygga på framgången med Only by the Night med sin uppföljningsversion, Come Around Sundown. Albumet tappade 19 oktober 2010, föregås av bly singeln "Radioactive." Albumet debuterade som nummer 2 på US Billboard 200-listan och slog nummer 1 i Australien, Österrike, Belgien (Flandern), Kanada, Tyskland, Irland, Schweiz och Storbritannien. Albumet nominerades till bästa rockalbum vid 54: e Grammy Utmärkelser den 30 november 2011.

"mekanisk tjur"

On Den 20 september 2013 släppte Kings of Leon sitt sjätte studioalbum, Mechanical Bull. Albumets första singel, "Supersoaker", släpptes 17 juli 2013 och den andra singeln "Wait for Me" släpptes den 6 augusti 2013. Albumet som mottogs nominerades till bästa rockalbum vid 56: e Grammy Awards i slutet av 2013.

Kings of leon lineup

Caleb Followill - sång, gitarr
Jared Followill - bas
Matthew Followill - gitarr
Nathan Followill - trummor

Key Kings of Leon Songs

 • “Molly's Chambers”
  “Sex on Fire”
  "Använd någon"
  "Radioaktiv"
  "Vänta på mig"

Kings of leon diskografi

 • Holy Roller Novocaine (EP) (2003)
 • Youth & Young Manhood (2003)
 • Aha Shake Heartbreak (2005)
 • På grund av tiderna (2007)
 • Only by the Night (2008)
 • Come Around Sundown (2010)
 • Mechanical Bull (2013)

Kings of Leon citat

 • Caleb Followill, om Followills uppväxt.
  "När vi växte upp pratade inte våra föräldrar om politik och de röstade aldrig för att de alla var inblandade i det religiösa livet. Familjen lyssnade på ingenting annat än gospelmusik och ägde ingen TV så när vi kom till Storbritannien var vi som "Wow, så det är vad som har hänt där ute!" "(Skottland på söndagen den 21 september 2008)
 • Caleb Followill, om bandmedlemmarnas ibland omtvistade relation.
  "Vi hade de största knockdown-drag-outs, men varje kväll skulle vi säga varandra" Jag älskar dig "[och] sedan gå och göra showen. Som band har vi aldrig tappat ur sikte att vi vill erövra världen." (Skottland på söndagen den 21 september 2008)
 • Nathan Followill, om Calebs textskrivningsprocess.
  "Så som han skriver är det ganska konstigt. Han lutar sig bara tillbaka och observerar saker. Och han kommer att sjunga en låt som han skrev om något du gjorde för fyra nätter sedan som du inte ens kommer ihåg." (Puremusic.com, maj 2007)

Kings of leon trivia

 • Kings of Leon har öppnat för U2, Bob Dylan och Pearl Jam.
 • Bandets favoritlag för högskolafotboll är Oklahoma Sooners.
 • Alla bandmedlemmar bor i Nashville, Tennessee.
 • Titeln på varje Kings of Leon-album är fem stavelser långa.