Biografi av olympiska konståkare Oksana Baiul

Oksana Bauil (född Oksana Serhiyivna Baiul, 16 november 1977) är en olympisk konståkare från Ukraina. Bauil var den första idrottaren från Ukraina som vann olympiskt guld i någon sport, men hennes personliga problem efter karriären satte henne i rubrikerna av olika skäl.

Sovjetbarndom

Oksana föddes i Dnepropetrovsk, en militärindustriell stad, i den ukrainska sovjetiska socialistiska republiken (då en del av Sovjetunionen). Hennes föräldrar, Sergei och Marina, skildes när hon bara var två år gammal, och Sergei försvann strax efter, vare sig han själv valde eller på grund av ogillande från staden efter skilsmässan. Oksana uppfostrades av sin mor och hennes morföräldrar.

Vid tre års ålder började Oksana konståkningskurser samt balett. I slutändan föredrog hon skridskoåkning, och vid fem års ålder tränade hon med Stanislav Koritek, en respekterad tränare i Ukraina. Hennes familj betalade för alla hennes kostnader, även när de steg. Men hon led flera förluster nära varandra: hennes morföräldrar dog 1987 och 1988, och sedan 1991 dog hennes mor Marina plötsligt och oväntat av vad som visade sig vara äggstockscancer. Oksana var bara tretton.

Coaching förändringar och olympiska framgångar

Även efter döden av alla hennes närmaste familjemedlemmar skulle mer förlust fortfarande komma för Oksana. Hennes tränare Koritek flyttade till Kanada 1992 för att tränas där, eftersom det fanns lite eller inget stöd för konståkning i Ukraina efter Sovjetunionens kollaps 1991. Med Oksanas lovande karriär som hängde kvar, kopplade det ukrainska konståkningssambandet henne med en annan tränare, Galina Zmievskaya. Zmievskaya gick inte bara med på att coacha Oksana utan att låta henne bo med sin familj i Odessa.

Oksanas skridskoåkning gick snabbt under Zmievskayas vägledning. 1993 tog hon hem silvermedaljen vid EM och slutade efter den franska åkaren Surya Bonaly. Vid världsmästerskapen samma år drabbades hon av en olycka under träning som förskjutit skivor i rygg och nacke och skadade skridskor. Hon åkte igenom skadorna och utrustningsskadorna för att vinna världstiteln vid femton års ålder.

Säsongen 1993-1994 skulle visa sig vara toppen av Oksanas karriär. Hon vann igen silver på européer (bakom Bonaly, igen) och skickades till vinter-OS 1994 i Lillehammer, Norge, för att representera Ukraina. Efter den korta programdelen av tävlingen rankades hon som nummer två efter amerikanska Nancy Kerrigan. Men som vid föregående världsmästerskap led Oksana en olycka under träning före den fria skridskedelen: en kollision med den tyska skridskonan Tanja Szewcaenko resulterade i en ryggskada och ett snitt på hennes ben som krävde stygn. Ändå åkte hon en stark fri skridsko för att köra Kerrigan för olympiskt guld. Vid 16 års ålder var hon den näst yngsta olympiska mästaren i skridskoåkning i historien vid den tiden.

Kampar efter olympiska spelen

Trots sin olympiska seger återvände Oksana till ett ekonomiskt svårt liv i Ukraina. Till och med förhållandena vid ishallen där hon och andra ukrainska olympierna Viktor Petrenko tränade hade försummats på grund av brist på medel. Även om hon kunde ha fortsatt sin amatörkonkurrenskarriär, fick villkoren och bristen på stöd Oksana att bli professionell istället. Hon och Zmievskaya förhandlade fram hennes kontrakt för att turnera i USA.

Även om det var ett mer lukrativt beslut, påverkade turnén hennes hälsa på flera sätt. Trots att hon genomgick knäoperationer efter OS, återvände hon snabbt till isen för att träna på turnéutställningar, vilket permanent påverkade hennes förmåga att utföra särskilt svåra hopp. Hon utvecklade också en dricksvana när hon var på turné, vilket skulle hemsöka henne i flera år, få henne att tappas från Champions on Ice-turnén 1997 och resultera i flera skandalösa rubriker.

I mitten av 1990-talet var konståkningsspecialer vanligt förekommande på amerikansk tv och Oksana spelade i två: Nötknäpparen på is och Trollkarlen från Oz på is, båda för CBS. nätverket producerade också en tv-film från 1994, A Promise Kept, om hennes liv. Efter att hon drack fick henne att starta från den bästa turnékretsen, fortsatte hon att spela i skridskor, icke-skridsko-tv-program och välgörenhetsprogram.

I november 2011 hittade Oksana och hennes chef, Carlo Farina, bevis för missförvaltning av medel från hennes byrå, William Morris. Hon fick framgångsrikt 9.5 miljoner dollar. Detta var inte den enda rättegången som hon ägde sig åt. Hon stämde också NBC för obehörig användning av hennes image och anklagade Zmievskaya, Petrenko, och deras chef Joseph Lemire för bedrägeri och för falskt försök att företräda henne i ukrainska domstolsförfaranden.

Nutid

Oksana har mestadels gått i pension från det offentliga livet. Hon gifte sig med sin chef Farina 2015, bytte namn till Oksana Baiul-Farina och flyttade till Las Vegas. Till skillnad från många andra åkare i hennes tid har hon inte återförenats med skridskoåkningens värld som tränare eller kommentator, utan lämnade efter sig ett enda ögonblick där hon var den obestridliga bästa i världen.

Källor:

  • Baiul, Oksana. Oksana: Min egen historia. Random House, 1997.
  • "Oksana Baiul." Encyclopaedia Britannica, 12 november 2018, https://www.britannica.com/biography/Oksana-Baiul