Topptips för att måla glasyr

En glasyr är helt enkelt ett tunt, transparent lager av färg och glasering bygger helt enkelt upp färgen genom att applicera tunna, transparenta lager ovanpå ett annat, torrt lager. Varje glasyr tonar eller modifierar dem under den. Så varför är inglasning något som kan besvära, och till och med hota, artister så mycket? Medan teorin kan vara enkel, krävs det tålamod och uthållighet att bemästra det för att det ska kunna genomföras.

Om du är en målare som behöver omedelbar tillfredsställelse är förmodligen inte glas för dig. Men om du är en målare som vill ta dina målningar uppåt kommer glasfönster att ge dig färger med en ljusstyrka, rikedom och djup som du inte kan få genom att blanda färger på en palett. Varför är detta? I grundläggande termer beror det på att ljus färdas genom alla transparenta lager (glasyrer), studsar av duken och reflekterar tillbaka mot dig. Dina ögon blandar färglagren för att "se" den slutliga färgen, vilket ger en ljusstyrka som du inte får med en fysiskt blandad färg.

Måla glasyr spets nr. 1: lära känna dina transparenta färger

Ta dig tid att lära dig vilka pigment som är transparenta, halvtransparenta eller ogenomskinliga. Vissa tillverkare anger detta på sina färgrör (se Hur man läser en etikett med färgrör), men du kan också testa själv.

Genomskinliga färger fungerar bäst för att bygga upp rika, subtila färger genom glasyrlager, men det betyder inte att du inte ska experimentera med ogenomskinliga färger. Men om du bara börjar undersöka glasrutor, håll dig till transparenta färger för dina glasyrer och behåll ogenomskinliga färger för de nedre lagren som kommer att glaseras över.

Måla glasyr spets nr. 2: var extremt tålmodig

Om du applicerar en glasyr på färg som inte är helt torr blandas färglagren ihop, vilket är precis vad du inte vill ska hända. Var tålamod snarare än ledsen. Om du arbetar i akryl kan du påskynda saker genom att använda en hårtork för att torka en glasyr. Hur snart en oljeglasyr blir torr beror på klimatet du bor i och din studioskick. gör några glasurer för att ta reda på det. Färgen måste vara torr vid beröring, inte klibbig. Arbeta på flera målningar samtidigt så att du kan flytta från en till en annan medan du väntar på att en glasyr ska torka.

Måla glasyr spets nr. 3: glasar som släta ytor

En glasyr är ett tunt lager färg som ska ligga smidigt ovanpå de tidigare lagren. Du vill inte att det ska samlas eller pölas på någon grovhet på ditt stöd, eller snarare inte när du först börjar glasera. (Det är något att experimentera med när du väl har lärt dig grunderna i glasrutan.) En slät träpanel eller finvävd duk är perfekt att börja med.

Måla glasyr spets nr. 4: använd en lätt mark

Använd en ljus eller vit mark som hjälper till att reflektera ljus snarare än en mörk som hjälper till att absorbera ljus. Om du inte är övertygad, gör ett test genom att måla exakt samma glasyr på en vit mark och en svart eller mörkbrun.

Måla glasyr spets nr. 5: glasmedier

Glasmedier tunnar färgen du använder till rätt konsistens för glas och om du köper en snabbtorkande formel, snabba upp hastigheten med vilken färgen torkar. De löser också eventuella vidhäftningsproblem som uppstår genom att späda ut färgen för mycket, särskilt med akryl (se Hur mycket medium kan du lägga till akrylfärg?). Experimentera med förhållandet mellan medium och måla för att få en känsla för hur mycket du ska lägga till; för mycket och du får ibland en glasig, alltför blank effekt.

Måla glasyr spets nr. 6: använd en mjuk borste

Glasyrer vill målas smidigt utan synliga borstmärken. Använd en mjuk borste med rundade kanter, t.ex. en filbertborste. Du kan glasera med en stel, svinhårborste, men det är inte perfekt om du är ny på glaset. Att flimra över färgens topp med en torr fläkt eller kummelborste är ett användbart sätt att eliminera synliga penselmärken.

Måla glasyr spets nr. 7: förena en målning med en slutlig glasyr

När målningen är klar, applicera en sista glasyr över hela målningen. Detta hjälper till att förena alla delar av målningen. Ett alternativ är att applicera en slutlig förenande glasyr på bara elementen i kontaktpunkten.