Att spela poker som ett bowlingligasidsspel

Småskaligt spel har en enorm närvaro i bowlingliga. Från prispengarna för vilka lagen tävlar om att slå krukor och andra risker med låg dollar, är bowlarna alltid ute efter ett sätt att ta ett par dollar från sina vänner eller, som klichéen går, göra saker lite mer intressanta.

Ett av de mest populära sätten att göra detta under en bowlingliga är att spela poker. Inte ett fullfjädrat pokerspel som handlar om bordet utan snarare ett spel som belönar bowlers för prestanda, samtidigt som chansen i spel behålls.

Många gånger kommer enskilda lag att tävla med varandra, och ibland kommer hela ligor att hålla ett pokerspel under varje spel på ligakvällen, vilket leder till större potter men också en mindre chans att vinna på grund av det större fältet.

Exempel på pokerregler

Reglerna varierar från liga till liga och lag till lag, men den allmänna strukturen är likartad.

 1. Alla deltagare betalar en liten summa pengar (ofta en enda dollar) för att komma in i spelet.
 2. Blanda en kortlek och placera däcket med framsidan nedåt på bordet (beroende på hur många personer som deltar används ibland flera kortlekar.
 3. När en bowler registrerar ett märke i en ram (det vill säga kastar en strejk eller plockar upp en reserv), tar han ett kort från toppen av däcket.
 4. I slutet av spelet (10 bilder) sätter varje bowler ihop sin bästa möjliga femkortspokerhand. Den som har den bästa handen vinner pengarna i potten.

Liksom poker är ett chanselement involverat i vem som vinner. Du kan dock öka dina chanser genom att bowla bra. I ett traditionellt pokerspel får alla samma antal kort. Om du kastar ett märke i varje ram får du minst 10 kort (vissa bowling-pokerspel ger ut maximalt 10 kort och andra belönar strejker och reservdelar för fyllning på 10: e som ytterligare kort). Om någon annan bara markerar tre gånger är oddsen till din fördel att slå den personen.

Detta spel kan modifieras på ett antal olika sätt. Du kan till exempel variera inköpsbeloppet. Du kan också belöna två kort för en strejk och ett för ett extra. Vissa människor ger ut två kort för att plocka upp en svår uppdelning. Du kan kasta in bonuskort för vissa prestationer (om du till exempel slutför en kalkon får du ett bonuskort efter din tredje strejk). Du kan lägga till jokertecken och andra sådana regler för att öka det roliga också.

De specifika reglerna i ditt spel kommer att bestämmas av dig och de andra spelarna. Huvudmålet är att öka mängden kul du har under din bowlingliga, och för många bowlers kommer småspel att göra det. Andra bowlers vill inte ha någon del av det, vilket också är bra, eftersom deltagande aldrig är obligatoriskt. Om det är obligatoriskt och du inte vill komma in borde du förmodligen hitta en annan liga.

Regler för poker

Känner du inte till reglerna för poker? För att veta om du vann eller inte måste du antingen lita på någon annan eller veta själv. För en detaljerad titt på händerna nedan, ta en titt på denna handledning.

Pokerhänder, rankade från bästa till sämsta

 1. Royal Flush
 2. Straight Flush
 3. Fyrtal
 4. Full House
 5. Flush
 6. Rakt
 7. Triss
 8. Två par
 9. ett par
 10. Högt kort